2024. május 8. - Mihály

Egy szerződés miatt robbant ki a vita Szegeden

Egy szakértői szerződés miatt alakult ki az indulatos vita a szegedi megyeházán szeptember 24-én Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök és Csonkáné Balda Ilona főjegyző között - állította egybehangzóan az érintettekkel folytatott beszélgetésre hivatkozva a
2008. november 5. szerda 16:20 - Hírextra
A két politikust, Zakar Pétert és Kovács Kálmánt - mindketten a polgári frakció tagjai - a Magyar Anna által a Délmagyarország szerkesztősége ellen indított sajtó-helyreigazítási perben hallgatta meg tanúként a bíróság.

Zakar Péter elmondta, szeptember 24-én a déli órákban kiáltozást hallottak, ezért siettek a főjegyző irodájához. A folyosón találkozott Magyar Annával, aki elsietett mellette, a szobába lépve pedig meglátta Csonkáné Balda Ilonát, aki egy széken ült és sírt. Különösebb dulakodásra utaló jelet nem látott az irodában, azt azonban észrevette, hogy egy szék az oldalán fekszik.

Az alelnök közölte, a főjegyző korábban rendszeresen panaszkodott a "bánásmódra, arra a stílusra, ahogy az elnök asszony vele beszélt". Közvetlenül az eset után azonban nem volt abban az állapotban, hogy érthetően elmondja, pontosan mi is történt.

Napokkal később egy négyszemközti beszélgetés során Magyar Anna közölte, egy szakértő megbízási szerződése kapcsán pattant ki a vita - tudatta Zakar Péter.

Kovács Kálmán vallomásában megerősítette, hogy alelnök társával a kiáltozásra siettek a főjegyzői irodához. Magyar Annával az ajtóban találkozott, az elnök gyorsan elsietett. Az egyik titkárnő arra a kérdésre, hogy mit tett az elnök asszony, azt válaszolt, hogy "rátámadt a főjegyzőasszonyra".

Az alelnök félig a falnak támaszkodva talált rá a főjegyzőre, aki "tetőtől talpig reszketett". "Én még ennyire reszkető embert nem láttam" - fogalmazott Kovács Kálmán.

Nehéz volt megérteni a sírással küszködő főjegyző szavait, először azt mondta, "felnőtt emberrel ilyet nem lehet csinálni", majd azt, hogy "nézzenek oda, földöntötte a széket", végül pedig azt, hogy "el akarta venni az iratot" - emlékezett vissza a történtekre az alelnök.

Kovács Kálmán közölte, a folyosón az egyik osztályvezető azt mondta neki, hogy "megpróbálta szétválasztani az elnökasszonyt és a főjegyzőasszonyt, de nem sikerült".

A következő héten egy négyszemközti megbeszélésen Csonkáné Balda Ilona megmutatta neki a karján a véraláfutásokat, melyeket állítása szerint Magyar Anna okozott. Egy másik találkozó során a főjegyző tudatta, a vita annak kapcsán alakult ki köztük, hogy az elnök egy a szentesi kórházra vonatkozó szakértői anyagot akart aláírattatni "visszadátumozva", ő azonban ezt megtagadta - mondta az alelnök.

A Csongrád Megyei Bíróság első fokon elutasította Magyar Anna sajtó-helyreigazítás iránti keresetét. Pap János bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a lap nem tudta bizonyítani, hogy az elnök megütötte volna a főjegyzőt, hogy a folyosón hallatszottak volna az asszony segélykiáltásai és irodája úgy nézett volna ki, mint a csatatér. Azonban ezen állítások cáfolatai több alkalommal is megjelentek az újságban, ezért nincs szükség a helyreigazítás nyilvánosságra hozatalára.

Törőcsik Tamás, Magyar Anna ügyvédje a tárgyalást követően az MTI-vel közölte, előreláthatólag fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

Az esettel kapcsolatban a két érintett ügyvédeik jelenlétében megfogalmazott közös nyilatkozata szerint a történtekről a "a valóságtól igen távolálló" sajtóhírek jelentek meg. Nem ütött meg senki senkit, nem volt pofon, nem kellett senkit a földről felsegíteni és a főjegyző sem kiáltott segítségért.

Ide kapcsolódik az a hír, hogy a Békés Megyei
Rendőr-főkapitányság jár el a szegedi megyeházán történtekkel kapcsolatban tett feljelentés ügyében. Az eset kapcsán ugyanis az ellenzéki MSZP-SZDSZ-frakció egyik tagja tett feljelentést október 7-én a helyi ügyészségen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását