2024. május 3. - Tímea, Irma

Szilágyi Gábor zárta az izraeli gitárfesztivált

Szilvágyi Sándor koncertjével zárult az izraeli Netanja városában a Guitar Gems (Gitár Drágakövek) elnevezésű nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál hivatalos programja szerda este. A gitárművész kortárs darabokból összeállított repertoárral zárta az októbe
2008. október 30. csütörtök 09:20 - Hírextra
A koncert után több fiatal tehetség jelezte a magyar művésznek, hogy szeretne mesterkurzusán részt venni, így Szilvágyi Sándor a díjazottak fellépésére szánt utolsó napon is inkább gitárját veszi kézbe a városnézés helyett.

A verseny zsűrijében is helyet foglaló zenész az MTI-nek elmondta: a grémiumnak nagyon nehéz dolga volt, mert rengeteg tehetség érkezett az idén harmadik alkalommal megrendezett eseményre. A művészeti ágban továbbra is az orosz művészek nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, ami elsősorban a XIX. századra visszanyúló klasszikus zenei hagyományokkal és a sok éves elzárt fejlődéssel magyarázható - vélekedett a szakember.

A jelentős pénzdíjakkal és értékes hangszernyereményekkel járó versengésen a sok fiatal jelentkezése miatt külön kategóriát hoztak létre a tizenéves művészpalánták számára.
Lányi Eszter, a tel-avivi magyar nagykövetség kulturális attaséja a fesztivál fontosságáról elmondta: a tavalyi magyar résztvevő, Pavlovits Dávid idén már turnéra érkezik Izraelbe. "A zene az egyetlen bejárat a magasabb tudomány birodalmába, amely magában foglalja az emberiséget, amelyet azonban az emberiség nem képes magában foglalni" - idézte az attasé a Beethovennek tulajdonított mondatot Bettina von Arnim egy Goethének írt leveléből.

A 2006-ben Artisjus-díjjal, 2007-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal jutalmazott Szilvágyi Sándor Rossini halálának 140. és Schubert halálának 180. évfordulójára emlékezve állította össze a kortárs magyar zeneszerzők műveit is tartalmazó programját. Különleges hangszerével kapcsolatban elmondta: a "kétlukú" gitárt egy német mester készítette számára, és mivel szokásával ellentétben a gitárnak még nincs neve, a fesztivál emlékére tervei szerint az Ószövetségből választ majd egy női nevet.

Szilvágyi Sándor 1964-ben született Budapesten. A debreceni konzervatóriumban 1988-ban szerzett diplomát, majd ezt a bécsi zeneakadémia oklevelével egészítette ki 1997-ben, jelenleg pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban tanít. Berlinben, Belgrádban, Delhiben és Bathban lépett már fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását