2024. április 27. - Zita

MIO manó?

Öt évvel ezelőtt háromszemélyes cégként indult az LCP Systems Kft. Ma már három országban több mint 70 embert foglalkoztat. Gyakorlati oldalról megközelítő informatikai megoldásokat kínálnak ügyfeleiknek. Hegedűs Viktor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk
2008. március 26. szerda 15:27 - Hírextra
Kezdjük a cég történetének az elején! Hogyan indult az LCP Systems Kft?

Cégünk 2003 nyarán alakult, abban az évben a CEBIT-en találkoztunk először a Mitac céggel, ami akkor kezdte el bevezetni a MIO PDA-it. Annyira megtetszett nekünk ez a márka, hogy elvállaltuk a kelet-európai régióban történő márkaképviseletét. Ekkor még kicsi, háromszemélyes cég voltunk. Abban az időben a PDA (kézi-számítógép) egyet jelentett a Compaq-kal, Ipaq néven, illetve még volt a Palm tábor, ők ketten küzdöttek egymással. Új márkában ekkor még senki nem gondolkozott (Asus meg a Dell voltak valamilyen szinten aktívak, illetve még a Toshiba próbált meg betörni erre a piacra). Egy ilyen nevenincs márkát nem preferált senki. Mi viszont hittünk ebben a termékben, mert már akkor is láttuk benne az innovációt, hogy sok olyan ötlettel állnak elő, ami újdonság ezen a piacon. Gyakorlatilag 2002-ben indultak el saját termékcsaláddal (MIO), mi egy évvel később találkoztunk velük. Ekkor nagy szükségük volt az európai piacra való betörésre, tehát mi pont jókor voltunk jó helyen. Hiszen ők is kerestek partnert, mi is kerestünk márkát. Mindketten kisebb cég voltunk, és így együtt tudtunk nőni a piaccal és egymással.



Mi szolgálta még a cég növekedését?

Logisztikai szakmai előéletemnek köszönhetően hozzám mindig is közelebb állt az ipari vonalkód-olvasóval ellátott kézi terminálok, elkezdtünk erre a piacra is dolgozni, a Symbol és a Cipherlab termékcsaládok forgalmazásával. Több tenderen is szerepeltünk sikeresen. A legnagyobb ilyen megnyert tender a Szerencsejáték Zrt-é, ahol a scanner beszerzést mi láttuk el. Ez körülbelül 4000-4500 fogadóirodát jelent, amit nekünk kellett vonalkód-olvasóval felszerelni.

Hogy került a képbe a navigációs rendszer?

A MIO volt az első olyan PDA gyártó, aki beépített GPS-szel ellátott készüléket dobott a piacra, és ezt nem várt siker koronázta. A nagyobb sikernek akkor még egyedül az volt a gátja, hogy nem volt hozzá könnyen kezelhető magyarországi szoftver. Azonban az a réteg, aki kézi-számítógépet vásárolt abban az időben, megismerte a MIO nevet és elkezdte vásárolni. Sikerült eljutnunk több áruházláncba ezzel a termékkel. Közben az ipari szegmensben elkezdtünk együtt dolgozni olyan szoftverfejlesztő cégekkel, akik révén már komplett megoldásokat tudtunk értékesíteni a nagyobb ügyfeleink számára. Közben a cég is folyamatosan bővült létszámilag.

Mekkora most a létszám az eredeti három főhöz képest?

Három országban 65 főnél tartunk, de ez folyamatosan bővül, év végére valószínűleg 70-75 ember foglalkoztatunk majd. 2005-ben nyitottuk az első irodánkat Szlovákiában, ez volt az első lépés, ami az export irányába is mozdított bennünket. Cégünk 2005-höz képest a tízszeresére nőt, 2006-ban Romániában is nyitottunk irodát, és gondolkodunk további terjeszkedésre a környező országokban.

Térjünk vissza Magyarországra, és a cég életében fontos lépcsőfokokra!

A következő nagyon fontos pillanat az iGo magyarországi megjelenése volt, mert ezzel a Nav N Go nevű cég kiadott egy hiánypótló szoftvert. Nekünk ekkor jelent meg a következő generációs GPS-szel ellátott PDA-nk, nagyjából az iGo debütálása után két héttel indult el a bevezető kampánya. Olyan sikeres együttműködés alakult ki a két cég között, hogy az emberek gyakorlatilag összemosták, mint egy komplett navigációs megoldást. Elindult egy hihetetlen nagy, ugrásszerű fejlődés a forgalmat tekintve.

2006 nyarára az iGosokkal egy olyan ötletet dolgoztunk ki, ami az első olyan navigációs célhardver a régióban, ami a nyugat-európai márkákkal ellentétben Kelet-Európát preferálja. Tehát nem az van, hogy eredetileg benne van Nyugat-Európa, és akit érdekel, megveheti a kelet-európai részt is. Lehet, hogy Dániából már senki nem fog ideautókázni, így nekik felesleges pénzkidobás lenne beletenni. Viszont aki akarja, plusz pénzért megveheti. Mi úgy gondoltuk, hogy mi, Kelet-Európában olyan navigációs célhardvert szeretnénk kifejleszteni, ami fordítva építkezik, tehát Kelet-Európa van benne gyárilag, és aki akarja, megveheti hozzá Nyugat-Európát. A szakma kicsit szkeptikusan fogadta ezt az ötletet.

Mi azoknak is szerettünk volna ilyen készüléket eladni, akik kicsit messzebb vannak ettől a szakmától, talán nincs is otthon számítógépe - de van autója. Ez potenciálisan kétmillió embert jelent, akik talán szeretnének navigációt használni a papír alapú térképek helyett. Csináltunk is rá egy óriásplakát kampányt, magát a szakmát is meglepte ezután a készülék sikere, amivel kijöttünk a piacra. Ez volt a MIO C310-es. Fehér színű, elég jellegzetes és feltűnő készülék volt. Sikerének a révén több olyan nagy tendert is megnyertünk, amely jelentősen segítette a terméknek, és magának a márkának is az ismertségét. Magát a gyártót is meglepte a siker, és ezután gyakorlatilag összebútoroztak az iGo céggel. Egy olyan megoldást hoztak létre ketten, ahol már gyárilag, Tajvanban belekerült az iGo alapú szoftver a készülékekbe. Az így született MioMap nevű szoftver néha még meg is előzte tudásában a sima iGo szoftvereket. Idén áprilisig ez 100-120 ezres piacot jelentett a MIOnak.

Inkább magán célra vesznek ilyen készülékeket, vagy munkavégzéshez az emberek?

Vegyes. Nagyobb arányban képviseltetik magukat azok, akik a munkájukhoz használják, de egyre nagyobb arányban használják magán célra is, most olyan 60-40 százalék az arány. Azonban zömében még mindig a férfiak vásárolják ezeket a készülékeket.

Pedig azt mondják, hogy a nők nem tudnak tájékozódni.

A nőknek az affinitása kisebb az ilyen kütyük iránt. Dolgozunk azon, hogy minél jobban meggyőzzük a hölgyeket is. Tavaly csináltunk külön kampányt is egy cserélhető előlapos készülékünknek, a H610-esnek. Volt benne csomó kis finomság, mint például valutaváltó, iránytű, bevásárlást segítő megoldás, vagy időjárás-előrejelző. Több kimondottan fiataloknak és/vagy hölgyeknek szóló funkciója volt ennek a készüléknek. Nem mondanám, hogy a legsikeresebb készülékünk volt, de olyan 10 százalékra fel tudtuk hozni a női vásárlókat. Nem szeretnénk ezt a vásárlói csoportot lebecsülni. Idén mindenféleképpen szeretnénk olyan megoldással előrukkolni, ami őket szólítaná meg.



Úgy hallottam, hogy a Mitac és az iGo együttműködése megszakadt.

A Mitac most megszakította a kapcsolatot az iGo-val, és egy új szoftvermegoldást szeretne már az új termékeibe applikálni. Nem tudjuk, hogy milyen lesz ennek a piaci reakciója. Nyilván mindent meg fogunk tenni, hogy népszerűsítsük ezt az új megoldást is, lesznek előnyei. A hátránya az, hogy meg kell szoknia az embereknek egy újabb felületet, de lesz benne csomó újdonság, amiket nemsokára egy újabb kampány keretein belül ismertetünk. Ettől függetlenül szeretnénk továbbra is olyan készülékeket forgalmazni, amiben iGo szoftverek vannak. Például a mostani Altina termékünk, amiben már benne vannak a legújabb autópálya-szakaszok. Szeretnénk minél gyorsabban kijönni az iGo háromdimenziós, iGo 8 nevű termékével más általunk forgalmazott márkákon. Ez a piac még növekedésben van, és - annak ellenére, hogy vannak változások - ezt szeretnénk a továbbiakban is meglovagolni.

Készülékcsere van már ezen a piacon? Amikor piacra kerül valami nagy újítás például.

Van ilyen, ahogy a mobiltelefon-piacon is. Ezeket a készülékeket elég sokat használja az ember, valamilyen szinten amortizálódnak illetve el is avulnak. De azért még nem olyan szinten működik ez, mint a mobiloknál. Még mindig elég magas az ára a terméknek ahhoz képest, hogy mennyi az átlagkereset Magyarországon.

Mennyibe kerül átlagosan egy készülék?

Ötvenezer forintért már meg lehet kapni. Hasonlóan működik a piaca, mint a digitális fényképezőgépeké. Van egy réteg, aki szinte folyamatosan cseréli, mert lecsap az újdonságokra. De a többieknek megfelel a „régi”.

Érkeznek ilyen reklamációk, hogy a „maguk készüléke miatt tévedtem el”?

Persze, volt ilyen. A térképekben vannak még hibák. A szabályok felprogramozása is fontos, például, hogy merre egyirányú egy utca, és ebből következhet olyan, hogy félrekalkulálja a készülék az útvonalat.

Beszéljünk egy kicsit a Tiszta Forrás kampányukról!

Magyarországon sajnos van tradíciója a félig illegális készülékek forgalmazásának. Sajnos a MIO piacon is megjelentek olyan készülékek, amelyeknek az ára azért volt olyan drasztikusan alacsony, mert félig vagy teljesen illegális csatornából származtak.
Ezeknek a készülékeknek nem tudjuk ellátni a garanciális hátterét, viszont az ügyfél ezt nem tudja. Nekünk semmi ellenvetésünk nincs az ellen (erkölcsi nyilván van), hogy valaki megveszi a készüléket bizonytalan forrásból, de kedvezőbb áron. Csak szeretnénk felhívni az ilyen típusú vevők figyelmét arra, hogy ebben a vásárlásban vannak bizonyos fajta rizikófaktorok. Nem azt mondjuk, hogy amin nincsen Tiszta forrásos logó az biztos, hogy illegális. Van olyan, hogy a környező országokból érkezik a készülék, hiszen az új EU-s jogszabályok lehetővé teszik a termékek szabad áramlását a piacokon. Viszont szeretnénk egy tudatos vásárlásra való nevelő kampányt. Arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a hirdetéseinkben szereplő előnyöket ezekhez a készülékekhez nem tudjuk biztosítani. Azt szeretnénk elkerülni, hogy a félrevezetett vevők később ocsúdjanak rá vásárlásuk negatív következményeire. Ezen felül van egy csomó olyan programunk, amivel igyekszünk támogatni a vásárlóinkat. Ilyen a klubkártya vagy a kuponfüzet programunk. Ezekkel meg lehet takarítani a vételár egy jelentős részét.

Van lehetőség készülékcserére? Mondjuk egy modellváltás után.

Elég fiatal ez a piac, egyelőre nem voltak ilyen akcióink. Pont most tervezünk viszont egy ilyet. Lesznek új készülékek, és modellváltás. Annyira összeszűkült ezeknek a termékeknek az árrése, hogy nem fér bele egy látványos csereakció. Nem hiszem, hogy valaki behozna 5000 forintért egy olyan készüléket, amit pár évvel ezelőtt százezerért vásárolt.
Azért amit tudunk, megteszünk.

Elképzelhető, hogy a navigációs készülékek egy napon ugyanúgy alaptartozékok lesznek az autóban, ahogy a mobil az átlagembernek?

Remélem, hogy ez eljut idáig. A penetráció egyre mélyebb. Legalább annyi navigációs készüléket szeretnénk értékesíteni, mint amennyi autó van az országban. Valószínűleg ez nem lesz a mobiltelefont megközelítő arány. De nagyon sokan vásárolnak autót Magyarországon, még akkor is, ha ezért a családi kasszát kicsit szűkebbre kell fogniuk. Az autó fontos státuszszimbólum nálunk, a navigáció ezzel kezd összeintegrálódni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását