2024. április 27. - Zita

Üres Hitler bunkerje

Üresen áll Adolf Hitler bunkerje a berlini Tussaud-panoptikumban. Noha Madame Tussaud viaszmúzeumába vasárnap is özönlöttek a látogatók, hiába keresték a hírhedt náci vezért, akit előző nap valósággal lefejezett egy - a háború és a fasizmus ellen így tilt
2008. július 7. hétfő 07:07 - Hírextra

Hitler viaszfigurájának elhelyezését a szombaton megnyílt panoptikumban óriási viták és tiltakozások előzték meg, a tulajdonos Merlin Entertainments Group azonban ragaszkodott ahhoz, hogy "a történelem részeként" a náci diktátor is a panoptikum lakója legyen a többi 74 - "szalonképes" - viaszfigurával együtt.

 Végül egyfajta kompromisszumos megoldás született, a tulajdonos cég ugyanis a tiltakozások hatására vállalta azt, hogy a náci vezért berlini bunkerjében, íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fölött hatalmas tábla ecsetelje a fasizmus és személy szerint Hitler történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották érintését, továbbá fényképezését, miközben az összes többi viaszfigura akadálytalanul simogatható és fényképezhető.


Mindennek ellenére Adolf Hitler mindössze három percig "állta a rohamot". A múzeum ugyanis délelőtt 10 óra 6 perckor nyitotta meg kapuit, s 10 óra 9 perckor a diktátor már "fejetlenül" ült íróasztala mellett. A tettes, a 41 éves Frank L. a panoptikum második látogatója volt, aki előtte több mint egy órát állt sorban.

Miután pedig beengedték, szabályos csatakiáltással támadta meg a viaszdiktátort, s feltartóztathatlanul tépte - szakította - le fejét. Két múzeumi alkalmazott hiába próbálta útját állni, Frank L. elsöpörte őket, sőt egyiküket könnyebben meg is sebesítette.


A tettest az azonnal mozgósított rendőrök még a panoptikumban őrizetbe vették, kihallgatása több órán keresztül tartott, majd késő este szabadon engedték. Értesülések szerint anyagi kár okozása és testi sértés címén emelnek vádat ellene.


A hatóságoknak maga vallotta be, hogy a diktátort előre megfontolt szándékkal "fejezte le", ugyanakkor barátaival fogadott is arra, hogy tervének végrehajtásától nem riad vissza. Elmondta, hogy tettével a fasizmus, illetve a háború ellen kívánt tiltakozni, mert felháborította őt, hogy Hitler viaszfigurája Berlinben, sőt a Zsidó Múzeum közelében kerül kiállításra.

Magát egyébként baloldalinak, de nem szélsőségesnek nevezte a főváros Kreuzberg nevű negyedében lakó Frank L. aki fiatalabb korában rendőrnek készült, most azonban egy idősek otthonában ápolóként dolgozik.


A Merlin Entertainments Group szóvivője vasárnap közölte: a szakértők még vizsgálják, hogy a diktátor viaszfigurájában mekkora kár keletkezett. Szavai szerint minden elsősorban ennek függvénye. Hivatalos közlemény azonban csak hétfő délután várható arról, hogy mi is lesz a panoptikumi Hitler további sorsa. A kár amúgy aligha jelentéktelen, hisz egy-egy viaszfigura mintegy 200 ezer euróba (csaknem 47 millió forint)kerül, s a költségeket különösen a fej "dobja meg."


A berlini közvéleményt egyébként erősen megosztották a történtek. A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezettek szinte fele-fele arányban vélekedtek úgy, hogy "túlkapás" történt, illetve, hogy Frank L. helyesen cselekedett. Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi szóvivő vasárnap sikeres "merényletként" jellemezte azt, ami történt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását