2024. május 8. - Mihály

Merkel Hitlerrel lesz látható

Megfér-e Hitler és Angela Merkel együtt Madame Tussaud júliusban nyíló berlini panoptikumában?
2008. június 4. szerda 13:43 - Hírextra
Ez a kérdés árnyékolja be az amúgy ünnepi előkészületeket a július 9-re tervezett megnyitó előtt. A világhírű panoptikum ezúttal a német fővárosban hoz létre "hivatalos képviseletet", s londoni mintára - New York, Las Vegas, Amszterdam, Hongkong, Sanghaj és Washington után "minipanomtikum" nyílik Berlinben is. S nem is akárhol, az immár hetedik külföldi "fiók" ugyanis a német főváros szívébe, az Unter den Linden sugárútra, a magyar nagykövetség közvetlen közelébe kerül.

A berliniek feszült várakozása után ugyanakkor a napokban éles vitát robbantott ki a német fővárosban a szervezőknek az a szándéka, hogy nemcsak Madame Tussaud "telepedik le" Berlinben, hanem vele együtt Adolf Hitler is "visszaköltözik" a német fővárosba. Ráadásul a hírhedt náci vezér viaszfigurája meglehetősen illusztris társaságba kerülne, egyebek között Angela Merkel jelenlegi kancellár és Klaus Wowereit kormányzó polgármester, valamint Marlene Dietrich és Ludwig van Beethoven mellé.

A londoni panoptikumban Hitler az egyik fő attrakció, Berlinben azonban különleges az érzékenység a tervvel szemben. Néhány évvel ezelőtt a híres berlini átkelő, a Checkpoint Charlie közvetlen közelében egy "maszek" panoptikumos már próbálkozott a náci vezér viaszfigurájával, az azonban olyan méretű hazai és nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy Hitler a lomtárba került.

A tiltakozás a jelek szerint most is csaknem hasonló méretű. Klaus Wowereit polgármester nyilatkozatban fejezte ki felháborodását, közvetve arra is utalva, hogy nem szívesen "díszelegne" Hitler mellett. A szervezőket pedig magyarázatra szólította fel, azt pedig a leghatározottabban hangsúlyozta, hogy a diktátor "prezentációja" magyarázó szöveg nélkül megengedhetetlen. A berlini szenátus felvilágosító - s nem viaszból készült - táblákat követelt a nácizmusról és a második világháborúról.

Hasonlóan foglalt állást a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. A tanács a legalapvetőbb előfeltételnek azt nevezte, hogy Hitler viaszfigurája mellé részletes magyarázatot helyezzenek, a legalaposabban megvilágítva a náci rezsim és személy szerint a hírhedt diktátor bűncselekményeit. "Hitler Berlinben nem válhat turistaattrakcióvá" - mutatott rá a szervezet, s egyidejűleg leszögezte: a Németországi Zsidók Központi Tanácsa csak akkor járul hozzá a Hitler-bábu kiállításához, ha mindez segíti a diktátor tényleges szerepének megvilágítását, s a történelmet ily módon tenné láthatóvá.

Angela Merkel kancellár eddig nem foglalt állást az ügyben. Egyesek szerint talán azért nem, mert a német kancellár közvetlenül Beethoven mellé kerül. S azért sem, mert bennfentesek szerint a kedves mosolyú Merkel asszony viaszfigurája különösen jól sikerült.

A vitában egyelőre nem szólalt meg a tulajdonos anyavállalat, a Merlin Entertainments sem. Korábban azonban - a meglepetéseket sem kizárva - sejteni engedte, hogy Angela Merkelnek, Ludwig van Beethovennek, Sigmund Freudnak, Klaus Wowereitnak, Albert Einsteinnek, Angelina Jolie-nak - természetesen Brad Pittel -, Madonnának, Bertolt Brechtnek, Günther Grassnak és még számos hírességnek bérelt helye van. Igaz, Hitlerről a nyilvánosság előtt akkor még nem volt szó, de nem kizárt, hogy a cég ezt szánta az egyik fő meglepetésnek. Mindenesetre "Tussaud-ék" filozófiájához hozzátartozik, hogy a náci diktátor a történelem része, ezért neki is helyet kell szorítani a panoptikumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását