2024. március 19. - József, Bánk

Út a pokolba

A jobboldali pártok és a Kendermag Egyesület részben másként látnak dolgokat, de van közös alap, amelyről konzervatívok és liberálisok elindulhatnak. „Világok harca” folyik a konzervatív és liberális felfogás között, békeperspektívával.
2008. augusztus 14. csütörtök 12:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Az elmúlt két hétben folyamatosan érkeztek a tragikus hírek, gyilkol a heroin. A tragédiát az emberhalál mellett a szer terjedése is jelenti, így idő kérdése, hogy mikor olvashatunk további túladagolásról.

MDF

Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő szerint a hat éve követett kormányzati, liberális drogpolitika megbukott, amit jól mutat az elmúlt időszak halálesetei. Az MDF álláspontja szerint nem szabadna tovább liberalizálni a drogpolitikát. A 2000-ben elfogadott nemzeti drogstratégiát szinte egyhangúan fogadták el – mondta. Egy 10 éves időtávra szóló stratégiáról van szó, jelenleg azonban a stratégia végrehajtására nincs elég pénz.

Drogstratégia

Az MDF-es képviselő szerint létre kell hozni egy újabb stratégiát, amelyhez a megfelelő költségvetési összegeket kell garantálni, a stratégián belül pedig létrehozni egy parlamenti eseti bizottságot, amelyen belül a politikai pártok képviselői szakmai munkát tudnak végezni, mely már egyébként elkezdődött. 2009 tavaszára a bizottság az új nemzeti drogstratégia elkészítését be tudja fejezni – mondta Pettkó. Az MDF drogelleni programja három pillérre támaszkodik: prevencióra (megelőzés), kezelésre és a rendvédelmi szervek kérdéskörére.

Prevenció

A megelőzés az MDF programjában két részből áll. Másként kell foglalkozni azokkal a fiatalokkal, akik még soha nem nyúltak droghoz, s másként azokkal, akik alkalmi, drogfogyasztók. A felvilágosító programok számát növelni kell az iskolákban, s figyelmeztetni a fiatalságot, hogy milyen következményekkel jár például egy várandós kismama – drogozása. Pettkó szerint a felvilágosítás szempontjából a legfontosabb a család.

Kezelés

Az elterelés intézménye a kábítószer-használaton kapott személy szakszerű leszoktatását jelenti, ami által mentesül az adott illető a büntetés alól. Ezzel az MDF képviselője szerint az a probléma, hogy sok fiatal heccnek veszi, hogy elkerülje a büntetést. Másoknak azonban a jogszabály által megszabott idő nem bizonyul elegendőnek, ezért ezen a téren is rendet kell tenni.

Rendvédelem

Ezen túl a Vám- és Pénzügyőrséget és a rendőrséget 2002 óta részben átszervezték, azonban mind személyzeti, mind technikai fejlesztésre lenne szükség – mondta Pettkó András. Magyarország már nem csak tranzit ország a drogkereskedelemben, hanem jelentős részben fogyasztó is, amihez a rendvédelemnek alkalmazkodnia kell. A rendőrségnek ugyanúgy kellene büntetnie azt, amikor valaki kábítószer befolyásoltsága alatt vezet autót, mintha alkoholfogyasztás után ülne a volán mögé. Ehhez azonban megfelelő eszközök kellenének, hogy kiszűrjék az ilyen sofőröket.

Híd

A bal- és jobboldali felfogás közötti különbséget Pettkó úgy illusztrálta, hogy el kell képzelni egy hídon sétáló embereket, akik között azok, akik a híd szélére sodródtak félő, hogy beleesnek a vízbe. Ezért korlátokra van szükség – azon lehet vitatkozni, hogy milyen korlát legyen, magasabb, alacsonyabb, de kell, hogy legyen korlát – tette hozzá. Pettkó András szerint az SZDSZ ezt a korlátot kívánja lebontani, mert szerintük nincs rá szükség.

Több fogyasztó, kevesebb pénz

Az elmúlt 18 évben nem sikerült a fogyasztási görbét megállítani a drogfogyasztás növekedését illetően. Kisebb sikerek voltak a polgári kormány idején, azonban a növekedés akkor sem állt meg, csak lassult – ez mára felgyorsult. 2004 óta például a civil egyesületek és alapítványok nem kapják meg rendszeresen a pénzüket, így a fennmaradás is bizonytalanabb. Arról nem is beszélve, hogy a 2004-es 2 milliárd forintból 1,3 milliárd forint maradt a költségvetésben erre a célra – mondta Pettkó András.

Fidesz

A Fidesz programja ismert, a 2000-ben elfogadott nemzeti drogstratégia erre kiváló – mondta Spiák Ibolya, a Fidesz országgyűlési képviselője. Ennek végrehajtásához azonban 7 milliárd forintra lett volna szükség, amely ugyan a Fidesz-kormány alatt sem volt meg, de közelített, azóta azonban folyamatosan apadnak el a források.

Elterelés, figyelemfelhívás

Az SZDSZ a megnyilatkozások alapján gyanús, hogy az elterelés intézményének az eltörlését szeretné, a Fidesz azonban semmifajta liberalizációba nem megy bele – folytatta a képviselőnő. Az elterelés pedig azért fontos, mert a gyógykezelésre kerülők egy része éppen az elterelés intézményén keresztül kap szakszerű segítséget a drog letételéhez.

Az elmúlt halálesetek nem a véletlen műve – mondta Spiák Ibolya. A felelős a megengedő magatartás, ami a drogokat illeti, mindegy, hogy a marihuánáról van szó, vagy keményebb drogokról. A legfőbb hangsúlyt arra kell helyezni, hogy minden drog veszélyes, a marihuána egyébként is könnyen válhat a keményebb drogok előszobájává – mondta. Iskolákban kötelező tantárgy is lehetne az egészségnevelés, amelyet az állam is támogathatna. A lényeg, hogy a drog veszélyeire fel kell hívni a figyelmet.

Kendermag Egyesület

Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alelnöke nem kívánt véleményt nyilvánítani a keményebb drogokról, mert – amint mondta – ők a marihuánával foglalkoznak, mással nem, ahogy az alkohollal sem.

Büntetés

Büntető Törvénykönyv
283. § (1) Nem büntethető kábítószerrel visszaélés miatt,
a) aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart [282. § (5) bek. a) pont],
b)-d)
e) az a kábítószerfüggő személy, aki
1. jelentős mennyiséget el nem érő mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, az ország területén átvisz [282/C. § (1) bek. és (5) bek. a) pont],
2.
f) az a kábítószerfüggő személy, aki az e) 1. alpontban meghatározott bűncselekménnyel összefüggésben - kétévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő - más bűncselekményt követ el, feltéve, ha az első fokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.
(2)
Az egyesület alelnöke szerint a jelenlegi magyar szabályozás nem európai. A zéró tolerancia nem megoldás, el kell tudni fogadni, hogy vannak droghasználók az országban. A drogfogyasztást „ugyanúgy büntetik”, mint a drogterjesztést – mondta. Miután felvetettük, hogy lehetőség van az elterelés intézményének igénybevételére Juhász Péter azt mondta: a szankció ugyan elkerülhető bizonyos formában, de az előzetes letartóztatás, a munkahely értesítése attól még marad (a törvény betűje keretes írásunkban olvasható).

Ártalomcsökkentés

A Kendermag Egyesület az ártalomcsökkentés pártján áll, azaz szerintük tudomásul kell venni, hogy vannak tudatos drogfogyasztók, akiket segíteni kell abban, hogy – ha már tudatosan nem hajlandók abbahagyni a fogyasztást – olyan módon élhessenek a szenvedélyüknek, hogy a legkevesebb kárt okozzanak maguknak, illetve a környezetüknek. A Kendermag Egyesület teljes mértékben egyetért a megelőzéssel is, ha annak keretén belül releváns információk hangzanak el a kábítószerekről. Ez máris egy közös nevezőt jelenthet a liberális és konzervatív drogpolitikát illetően.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását