2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kevés a HIV-fertőzött - egyelőre

Magyarországon 1985 és 2007 között kicsit kevesebb, mint 1500 ember fertőződött meg HIV-vírussal. 22 év alatt közel 1500 ember nem túl feltűnő, ezért könnyű szemet hunyni a kérdés fölött. Egyelőre 1500-an vannak, HIV-, illetve AIDS-betegek. Tudja viszont
2008. augusztus 1. péntek 15:40 - Kőrösi Viktor Dávid
Az MDF lép

A főorvos válaszolt
A HIV-vírust a ’80-as évek elején fedezték fel, azonban csak pár évvel később azonosították – nyilatkozta a HírExtrának Dr. Szlávik László, a Szent László Kórház főorvosa. Már pár évvel később kiderült, hogy Közép-Afrikából, majomvírustól származó vírusfajtáról van szó. A HIV-fertőzés kötelező jelleggel végződik AIDS-ben, azonban vannak olyan emberek, akik 10, akár 15 évig tünetmentesen hordozzák a vírust. Amennyiben nem szűrik ki a betegséget, a HIV-fertőzéses stádiumból a beteg AIDS-essé válik, s meghal – mondta a főorvos. Van azonban kezelés, amivel a fertőzött akár túl is élheti a kórt.
Erről bővebben olvashat a főorvossal készült interjúnkban.
Az elmúlt pár évben a HIV-fertőzések száma erősebben növekedett, ezért a Magyar Demokrata Fórum felvilágosító kampányba kezdett. A párt közleménye szerint 2007-ben az azt megelőző évhez képest 50%-kal nőtt a HIV-fertőzöttek száma, s a Szent László Kórházban ebben az évben kezeltek száma minden korábbit felülmúl. A megváltozott szexuális szokások, az alacsony szintű felvilágosítás, s a globális migráció következtében – folytatódik az MDF írása.

Pettkó András a HírExtra kérdésére elmondta, hogy az AIDS-prevenció nem új keletű, ők ugyanis már 2003 óta hangozatják, hogy a nagy ifjúsági rendezvényeken alapítványi, civil egyesületek vegyenek részt, s végezzenek anonim HIV- és AIDS-szűréseket. Az MDF-nek sikerült elérnie, hogy több ifjúsági rendezvényre meghívtak szervezeteket, akik felvilágosító munkával vették ki részüket a megelőzésben, illetve a kórban valamilyen módon érintett fiatalemberekkel ültették le a fiatalokat – mondta Pettkó. Ellenzéki pozícióból ennyire telt, s ez nem kevés.

Negatív AIDS-teszt

Az MDF négy sarkalatos pontból álló programot dolgozott ki, melynek az első eleme az úgynevezett B-vízum kiadásának bizonyos feltételekhez való kötése. Ez a típusú vízum vonatkozik a harmadik világ államaira is, ahonnan sokan jönnek Magyarországra. Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője a HírExtrának elmondta, hogy a harmadik világból érkező, Magyarországon 90 napnál tovább tartózkodó személyek számára a vízum kiadásának feltétele kellene, hogy legyen a negatív AIDS-tesztjük.

Alapítványi szűrés, vagy ÁNTSZ?

A program második eleme az ifjúság felvilágosítása és hatékony szűrése. Erre jelenleg két lehetőség van: civil szervezetek, illetve alapítványok által végzett anonim szűrés, illetve az ÁNTSZ. Amint Pettkó elmondta, civilek és alapítványok a szűréseket rendszerint szponzori, illetve minisztériumi támogatással tudják végezni. A Szent László Kórház alapítványa és szakemberei működtek közre több jelentős ifjúsági fesztiválon, azonban tavaly már probléma volt, hogy nem kaptak szponzori támogatást, a minisztériumtól is csak az MDF kiállásának köszönhetően jutottak pénzhez – mondta a politikus. Idén sajnos ez is el fog maradni, mert nem jött létre támogatási szerződés a László Kórház alapítványa és a minisztérium között. Mindez azt jelenti, hogy nem lesz szűrés, hacsak nem az ÁNTSZ megy ki az egyik legnagyobb magyarországi fesztiválra. Az ÁNTSZ-nek van is pénzügyi forrása, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy fiatal nem megy a tisztiorvosi szolgálathoz – így a szolgálatnak kellene kimenni oda, ahol a fiatalok vannak: ezért jobb megoldás az ifjúsági rendezvényeken való részvétel – mondta Pettkó András. Az anonim szűrésnek az intravénás drogfogyasztókra is vonatkoznia kell – folytatta a képviselő, amire azonban az MDF nem lát nagy politikai törekvést.

Veled is megtörténhet!

Harmadik elemként, az MDF szerint problémás, hogy ma az iskolába járó fiataloknak csupán töredéke jut megfelelő ismeretanyaghoz a HIV-vírussal és az AIDS-szel kapcsolatban, amin változtatni szeretnének. Ebben azonban nem csupán az oktatási rendszer, a tanterv, illetve a pedagógusok a felelősek: 2004-ben a Nemzeti AIDS Bizottság elkészített egy nemzeti AIDS-stratégiát, amely egyetlen célkitűzése sem valósult meg, leginkább a politika miatt.

A prevenciós kampány fontosságát nem csak az emberi egészség és életek megőrzése jelenti, hanem költségvetési szempontból sem mellékes. Éves szinten a HIV-, illetve AIDS-betegek kezelése 100 millió forintos tétel, ezért az egészségesebb társadalom egyúttal gazdagabb társadalmat is jelentene. A megelőzésért folytatott kampány tehát nem csak kiadást jelentene, hanem a gyógyítási oldalról kisebb kiadást, azaz spórolást. Az MDF szerint nem betegség-, hanem egészségpolitikára van szükség.


Forrás: Pettkó András
Új program kell – de miből?

Az MDF – negyedik pontként – azt szorgalmazza, hogy készüljön el egy új AIDS-prevenciós stratégia, amihez azonban a politikának a lehető legkevesebb köze van, annyi viszont mindenképpen, hogy a stratégiához a megfelelő pénzügyi hátteret biztosítania kell.

A jelenlegi helyzetben azonban nem tűnik úgy, hogy a politikai elit általánosságban átérezné a probléma súlyát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását