2024. május 5. - Györgyi

A könnyű drogok legalizációjáért demonstráltak Budapesten

Alig félszáz ember és ugyanannyi ellendemonstráló vett részt a Globális Kenderfelszabadító Tüntetések nemzetközi rendezvénysorozatának vasárnapi budapesti demonstrációján, ahol a Kendermag Egyesület a könnyűdrogok legalizációjáért hirdetett tüntetést.
2008. május 19. hétfő 06:37 - Hírextra

A Pénzügyminisztérium épülete előtt összegyűltek egy nagyméretű transzparenst állítottak fel, amely egy olyan 60 milliárd forintról szóló csekket szimbolizált, ami véleményük szerint a könnyű drogok által befolyt jövedéki adót tartalmazná. Juhász Péter, a Kendermag Egyesület elnöke az MTI-nek azt mondta: a dohánytermékek és az alkoholtartalmú italok jövedéki adójához viszonyítva - saját felmérésük szerint - a könnyű drog fogyasztói abban az esetben, ha ellenőrzött és szabályozott keretek között jutnának a drogokhoz, közel 60 milliárd forinttal gyarapíthatnák az állami költségvetést, és ezt a pénzt az egészségügy rendbetételére lehetne fordítani.

Hozzátette: tudomásuk szerint közel félmillió embert érint a könnyűdrog fogyasztása, és kutatási adatokra hivatkozva azt mondta, a felnőttek 12 százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert, míg a fiatalok között minden második ember találkozott már drogokkal.

Juhász Péter azt mondta: a fő probléma abból adódik, hogy a könnyűdrogok dílereken keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, és a bevétel a bűnözőkhöz valamint a terrorizmust támogatókhoz jut el.
A demonstráción megjelent Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke, aki az MTI-nek elmondta: olyan törvényre van szükség, amely nem bünteti a drog fogyasztását, ugyanis kizárólag "ártatlan emberek" kerülnek bíróságok elé.

Hozzátette: az SZDSZ abban bízik, hogy a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet által, hasonló ügy miatt készített törvényjavaslat többséget kap az Országgyűlésben. A liberális politikus megjegyezte: a hatóságoknak nem a drogfogyasztókra, hanem a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni, és állami szinten szabályozni a könnyűdrogok terjesztését és fogyasztását.

A demonstrálók és az ellentüntetők rendőri biztosítás mellett a Pénzügyminisztériumtól a Parlament elé vonultak. Az alig félszáznyi ellentüntető az SZDSZ-t és a drogfogyasztókat becsmérelte, de atrocitásra nem került sor.

A tüntetésnek a szakadó eső vetett véget, így a Kendermag Egyesület szimpatizánsai és az ellentüntetők, valamint a biztosításra kivezényelt több mint száz rendőr fedett helyre húzódott a Parlament főbejárata előtti területről, majd szétszéledtek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását