2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kemény! Mihez kezd bajnokunk a világ egyik legdurvább sportjában?

Egyre több hazai birkózó dönt úgy, hogy kipróbálja magát más küzdősportágakban is. Növényi Norbertnek és Bárdosi Sándornak sikerült. Vajon megállja majd a helyét Aubéli Ottó is az egyik legdurvább szakágban, az MMA-ban?
2009. augusztus 4. kedd 13:04 - Gedei Szilárd
Aubéli Ottóra, szabadfogású világ- és Európa-bajnoki bronzérmes olimpikonunkra augusztus 19-én, a debreceni Főnix csarnokban egy eddig még soha nem tapasztalt erőpróba vár: a német Hubert Lemmerer ellen ugyanis nem a szőnyegen, eredeti sportágában kell bizonyítania, hanem a világ egyik legkeményebb sportágában, az úgynevezett MMA (vegyes harcművészet) nemzetközi szabályai szerint.

Karfiolfülűként a ringben

Aubéli egyébként nem az első karfiolfülű sportolónk, aki merész húzással a cseppet sem egyszerű birkózás helyett még durvább sportágra váltott: Felföldi Szabolcs például korosztályos válogatottként, míg a WPKC kontinensbajnoki övéért meccselő Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmesként vágott bele a nagy kalandba.

„Kihívás számomra az MMA, szeretném itt is letesztelni magam” – indokolta rögtön meg a váltást Aubéli. „A pekingi olimpia után befejeztem a birkózást, s elkezdtem lejárni Dévényi András két danos kyo-karate mesterhez edzeni, ő javasolta, ha van kedvem, próbáljam ki magam a vegyes harcművészetben is. Sztraka Mihálynál a dzsicut sajátítom el, január óta, napi edzésekkel, célirányosan készülök” – mesélt a kezdetekről a világbajnoki éremmel is büszkélkedhető birkózóból lett harcos.

Nyugodtan tegyék csak fel a kérdést, ha kikívánkozik: mi az a MMA... Megmutatni talán egyszerűbb, lássuk hát magától Bárdosi Sándortól:

A laikusok persze azt hihetik, hogy nem lehet olyan bonyolult egyik kemény sportágból a másikra áttérni…

„Megszenvedtem rendesen, különösen a rúgások elsajátítása volt nehéz. Az első másfél hónap nagyon kemény volt, hiszen a birkózásban más izomcsoportokat kellett használni. De most már minden rendben, úgy érzem, jól haladok a rúgások, ütések gyakorlása terén” – mondta a több mint száz kilós sportoló, akinek az első edzéseken komoly gondot okozott az állandó edzőtárs, a hajdúsági gála K-1 Nagydíján fellépő Nagy Tibor segítsége, azaz az úgynevezett szpárringok végigcsinálása.

Mit érhet el?


Aubéli egyébként 34 éves, a „kiskesztyűs” bunyóhoz azonban még messze nem öreg, sőt. Már most elárulta, hogy a debreceni bemutatkozás után még jó néhány ütközetet tervez. Ha pedig azokon is sikerrel jár, irány Japán, a sportág legnagyobb fellegvára. A szakértők szerint erre minden esélye megvan, rendelkezik ugyanis egy különleges, a szőnyegről hozott technikával, illetve az elengedhetetlen fanatizmussal is.

„A birkózásnak köszönhetően kellő meccsrutinnal rendelkezem ahhoz, hogy augusztus 19-én, Debrecenben ne lámpalázzal lépjek szorítóba. Természetesen, mivel egy számomra teljesen új sportágban próbálom ki magam, kíváncsisággal teli várakozás, egészséges drukk azért van bennem” – tette még hozzá Aubéli, aki tehát nem az első komoly küzdősportos karriert tervező birkózó.

Vajon ő is át tudja venni a „nyugalmasabb” birkózómeccsek után a sokkal pörgőbb MMA-küzdelmek ritmusát? Augusztus 19-én, Debrecenben ez is kiderül…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2009. augusztus 4. 13:37
miért kell embereknek szétveretni magukat?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását