2024. április 30. - Katalin, Kitti

Dönteni kell - fontos válaszút előtt a vezetőség

Még mindig nincs szövetségi kapitánya a magyar férfi kézilabda válogatottnak, pedig jelöltek akadnak szép számmal. Tapasztalt rókára vagy fiatal titánra van szükség? A HírExtra számba vette a lehetőségeket.
2009. augusztus 1. szombat 08:39 - Gedei Szilárd
Nem túlzás, tényleg tucatnyi név merült fel a férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitányi posztjával kapcsolatban, miután Hajdu János lemondott a csapat további vezetéséről. Lényegében a nagy öregektől kezdve (Kiss Szilárd, Skalicki László, Németh András) a legújabb generációig (Csoknyai István, Éles József) mindenki benne van a kalapban, aki szakmailag alkalmas lehet a feladat elvégzésére.

Bennfentesek szerint a mostani helyzet alkalmas lenne a már régóta emlegetett generációváltásra, mások azonban óva intenek: „túl nagy a szakadék a Mocsai-féle és a nemrég még aktívan kézilabdázó fiatal edzők korosztálya között". Megint mások külföldi edzőt látnának szívesen a csapat élén, néhányan egyenesen a veszprémiek korábbi sikeredzőjét, Zdravko Zovkót. Sőt, olyan variációról is hallani, hogy esetleg egy kapitánypáros irányíthatná a válogatottat.

A nagy kérdés: tapasztalat vagy fiatalság

Kik vannak a kalapban?
Ha az MKSZ magyar szakember mellett dönt, a HírExtra véleménye szerint alighanem az alábbi nevek közül kerül ki a válogatott következő kapitánya: Csoknyai István, Kovács László, Kovács Péter, Németh András, Sótonyi László, Marosi László, Éles József, Buday Ferenc, Bíró Imre, Imre Vilmos, Kiss Szilárd, Skaliczki László, Vass Sándor, Mocsai Lajos.
Kérdés persze, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségnél milyen távra akarnak tervezni – a nemrég a női válogatott élére kinevezett Mátéfi Eszter esete azt tükrözi, hogy inkább hosszúra. Mindenesetre a szövetségben hetek óta csak annyit tudnak mondani, hogy folynak a tárgyalások, vannak jelöltek, de a kiválasztás még odébb van. Kérdés, hogy az MKSZ Sinka László elnökkel az élen bevállalja-e az előbb-utóbb elkerülhetetlen generációs átalakítást a válogatottak élén álló szakemberek tekintetében, vagy elodázzák a tehetséges fiatal edzők mélyvízbe dobását.

Éles József, korábbi magyar válogatott, az egyik legígéretesebbnek tartott honi edző az új generációból mindenesetre amondó: jönniük kell a friss erőknek.

„Örömmel tölt el, hogy bár nem hivatalosan – az én nevem is felmerült a kapitányi poszt tekintetében, de nem biztos, hogy az én szerepvállalásomnak jelen pillanatban akkora realitása lenne” – mondta a HírExtrának a legutóbb Gyöngyösön nem túl sikeres idényt záró Éles, aki arra is utalt, hogy Hajdu János felmondása után bizonyára azonnal megvoltak a szövetség részéről alkalmasnak tartott jelöltek, csakhogy – mint például Mocsai Lajos – más szerepvállalásokat emlegetve nem vállalták az egyébként szép és nemes feladatot.

A magyar kézilabdát nemrég még a pályán segítő fiatal trénerek azonban készen állnak a bevetésre, de vajon miért nem mer hozzájuk nyúlni a szövetség?

Igent mondana

„Többekkel beszélgettem már arról, hogy lassan eljön az idő, amikor a fiataloké lesz a szerep. Az, hogy ezt a szerepet, ezeket a szerepeket ki fogja betölteni, igazából csak bizalmi kérdés. Annyi azonban biztos, hogy mindenki örülne, ha egy ilyen posztot megkaphatna” – mondta el a nemzeti válogatottban korábban 179-szer pályára lépő klasszis. Ez alól természetesen ő sem kivétel: „Ha felkérnének, akkor biztos, hogy elvállalnám, ugyanakkor pontosan tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt tíz év szintjének megtartásához nagyon komoly stábot kellene összegyúrni a férfi válogatott vezetésére is”.

Éles Józsefhez hasonlóan természetesen sokan vannak, akik szívesen elvállalnák az esetleges felkérést. Sokan vannak, mégis egyre kevesebben. Aki ugyanis első körben alkalmas lenne, és „adná magát”, annak klubja van – ez pedig a szövetség törekvései szerint lassan-lassan kizáró okká válik…

Jelen állás szerint tehát vagy tapasztalt vén róka, vagy ambiciózus fiatal titán lesz a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Illetve… Miért is ne lehetne külföldi a szövetségi kapitány – azon kívül, hogy sokak szerint még mindig nem állunk annyira rosszul a hazai szakemberek tekintetében, hogy máshol kellene keresgélnünk?

Először is: sokan azért nem bíznak a külföldi edzőkben, mert akármennyi is ragad rá a magyar nyelvből például Zdravko Zovko esetében –, illetve hiába ért szinte mindenki a válogatott tagjai közül idegen nyelveket, egy külföldi mester sohasem fogja tudni pontosan átadni azt, amit szeretne.

Nincs elég jó magyar szakember?


„Én is előbb nyúlnék magyar edzőkhöz” – tette hozzá az elmondottakhoz Éles József is, aki sokak szerint – a másik veszprémi legenda, Csoknyai István mellett – a lehető legjobb megoldás lenne hosszú távon a magyar férfi kézilabda válogatott élére.

A döntés azonban Sinka Lászlóék kezében van a Magyar Kézilabda Szövetségben – vajon képesek lesznek egy jelenleg más irányba elkötelezett, tapasztalt szakembert meggyőzni (elcsábítani) a feladatra, vagy marad az elmúlt években már megszokott kompromisszum, esetleg jöhetnek végre a fiatalok?

A magyar kézilabdának csak jó lenne, ha minél előbb kiderülne…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. augusztus 3. 19:50
jöjjenek a fiatalok, ideje már a váltásnak
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását