2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Budapesten van a japán herceg

A japán hercegi pár, Akihito császár második fia, Akisino herceg és felesége a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újbóli felvételének 50. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év keretében május 16. és 19. között Magyarországon tartózkodik.
2009. május 17. vasárnap 21:47 - HírExtra
A pár szombaton az Iparművészeti Múzeumot kereste fel, hogy megtekintse a japán designt bemutató kiállítást. Wa - A mindennapok harmóniája - ez a címe a Japán Alapítvány tárlatának, amely a modern és hagyományos technikákat egyaránt felvillantja. A formatervezés Japánban fontos szerepet játszik nem csak az energiaiparban és a gazdaságban, hanem az élet minden területén is, tükrözi a kortárs japán társadalom dinamizmusát, a hétköznapi életkörülmények színvonalát és kultúráját - hívja fel a figyelmet a május 31-ig látogatható kiállítás ismertetője.
    
Vasárnap már reggel 9 előtt megérkeztek a japán vendégek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy megszemléljék a Magyar Parasztudvarban található régi magyar állatfajtákat. Csépányi Balázs, az állatkert gyűjteményi igazgatója kalauzolásával megismerkedtek a hucul lóval - más néven kárpáti pónival -, az erdélyi kopasznyakú tyúkkal, a mangalica sertéssel, a mudi kutyafajtával és a cigája birkával. Mindketten sokat fényképeztek, hogy megörökítsék magyarországi élményeiket.
    
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tett látogatás után Kecskeméten folytatódott a program, ahol Zombor Gábor polgármester köszöntötte a hercegi párt, majd röviden ismertette a város történetét. A Városháza dísztermében a vendégek nagy tetszéssel fogadták a Kodály Iskola Aurin Leánykarának és a Kicsinyek Kórusának előadását, majd a polgármester bemutatta a Kossuth téren található nevezetességeket, és a pár megtekintette a Cifrapalotát.
    
Ezt követően a vendégek felavatták a kecskeméti Hakkoda Dojo japán harcművészeti tornatermet. Később a bugaci Pásztormúzeum udvarán néptánc bemutató fogadta a delegációt, amelynek tagjai megnéztek egy 50-60 egyedből álló szürkemarha gulyát is. 
    
A vidéki körút következő állomása a Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum volt, ahol a látogatók megismerkedtek a kézi csipkevarrás technikájával, és egy-két nevezetesebb, régi csipkét közelről is megszemlélhettek. Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója az MTI munkatársának elmondta, hogy a halasi csipke nem ismeretlen a japánok előtt, több magas rangú japán vendég tekintette már meg az elmúlt években a kiállítást, és vásárolt is a gyönyörű kézimunkákból.
    
Vasárnap este a program a fővárosban folytatódik. A japán vendégek a Várba mennek, ahol megtekintik a budapesti panorámát, utána pedig a Mátyás-templom szépségeivel ismerkednek.
    
A hétfői nap a hivatalos programok jegyében telik el: Akisino herceg megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén, majd Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke fogadja a párt a Parlament Delegációs Termében. 
    
Ezután Bajnai Gordon miniszterelnök vendége lesz a hercegi pár, később a Sándor-palota tükörtermében Sólyom László köztársasági elnök találkozik a herceggel és a hercegnével. Délután visegrádi kirándulás következik. 
    
Kedden a Virányos Általános Iskolába látogat a delegáció, ahol megtekintik az iskola diákjainak előadását, utána pedig a Pető Intézetet keresik fel. 
    
A 2009. január 28-án kezdődött jubileumi év célja a két ország közötti kapcsolatok erősítése. Ennek jegyében az Országgyűlés határozatot fogadott el a japán-magyar barátságról. Az évad programjában filmhét, kiállítások, koncertek, teamesteri bemutató és színi előadások szerepelnek. Japán önkéntes program is indul Magyarországon: az önkéntesek két éven át, hét magyarországi iskolában tanítanak nyelvet és kulturális ismereteket. 
    
Az idén júliusban Gerbeaud Cukrászda nyílik Tokió bevásárló utcáján, a Ginzán. Az év második felére Budapesten elkészül az Erzsébet híd különleges díszkivilágítása, amelynek terveit egy világhírű japán tervező készíti el.
    
Akisino herceg és felesége Ausztria és Bulgária után látogatott Magyarországra. Körútjukat Romániában fejezik be, majd május 23-án érkeznek vissza Japánba Duna-menti körútjukról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását