2024. május 18. - Erik, Alexandra
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Minek kell ünnepelni?

Ünnepekre márpedig szükség van, tudták ezt régen és most is. Így nem csoda, hogy már Jézus születése előtt is találtak okot az emberek arra, hogy az év e hűvös, és leghosszabb éjszakákkal bíró időszakát feldobják. Nálunk ezt a szerepet többnyire a karácso
2008. december 24. szerda 16:29 - Pálfi Rita
Mithrász, Szaturnusz, Jézus

Karácsony a keresztény kultúrában Jézus születésének ünnepe, a kultúrkörhöz tartozó nem keresztény emberek számára is különleges időszak, jobb esetben a szeretet okán. Rosszabb esetben az ajándékok, még rosszabban pedig a két munkaszüneti nap dobja fel december utolsó napjait. Ahogy a Kis herceg Rókája is mondta: szertartásokra szükség van. Tartalommal meg úgyis mi töltjük meg.



Mindenesetre nem új keletű dolog az ünneplés: már az ókorban eltért a hétköznapoktól a december vége. A római Szaturnusz ünnepek gyökeréig nem néznénk vissza időben, inkább a saját gyermekeit felzabáló isten kultuszát, a Szaturnáliát nézzük meg közelebbről. Az nyilvánvaló, hogy a sötétség félelmet kelt az emberek nagy részében, és az embereknek ilyenkor mulatságra van szükségük. Így akkoriban az őszi vetés után vigadt a nép, evéssel-ivással, tánccal és zenével. Ehhez társultak olyan vicces apróságok, mint a társadalmi rangok felfüggesztése, így úrizálhattak a rabszolgák is. A jókedv, móka és kacagás mellett divatos volt az ajándékozás is.

Exupery rókája az ünnepekről
- …Szükség van bizonyos szertartásokra is.
- Mi az, hogy szertartás? - kérdezte a kis herceg.
- Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek - mondta a róka. - Attól lesz az egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól. Az én vadászaimnak is megvan például a maguk szertartása. Eszerint minden csütörtökön elmennek táncolni a falubeli lányokkal. Ezért aztán a csütörtök csodálatos nap! Olyankor egészen a szőlőig elsétálok. Ha a vadászok csak úgy akármikor táncolnának, minden nap egyforma lenne, és nekem egyáltalán nem lenne vakációm.
És akkor jön az igazán érdekes mitológiai történet: december 25-én egy istenség született egy szűztől, aki egy vallás megváltója lesz az évek során. Ha valakinek ennyiből még ne lenne világos: Mithrászról van szó, a perzsa vallásban a felkelő nap, a világosság istene. Kultusza a római birodalomban is egyre nagyobb teret kapott. Talán annyira nem meglepő, hogy a keresztény megváltó, Jézus születésének ünneplésére is a leghosszabb éjszaka környéke adta magát, mint időpont.

Egy gyökérből táplálkozó eszme, különböző hagyományok

A karácsonyi hagyományokat tekintve hatalmas eltéréseket találunk a modern korban, még Európa határain belül is.

Az írek például gondolnak az ajándékot hozó Mikulásra is, így rétes és sör várja az asztalon a várva várt vendéget. A svédeknél segédje van az „ajándékmesternek”, Jul(tomten), a  manó működik közre az örömokozásban. Az angolok hozták az egyre terjedő fagyöngy őrületet a téli ünnephez.



Az ukrán gyermekeket is duó ajándékozza: Hópehely lány képviseli a hölgyeket, és Jégapó az urakat. Lett gyereknek nem túl rossz lenni ilyenkor: nekik 12 napon keresztül hozza az ajándékokat a Mikulás. Az olasz gyermekek pedig nem hisznek Könyves Kálmánnak. Számukra boszorkányok márpedig léteznek. Legalábbis egy, Buffana névre hallgató seprűs hölgy biztosan. Ő hozza a finomságokat a jó gyerekeknek, a rosszak pedig szenet kapnak.

Izlandon a resteknek lehet félnivalójuk, ugyanis a legendák szerint a Yule macska megeszi a lusta embereket.

A hűvösből egy pár szóra át is menekülnénk melegebb éghajlatokra. A Föld déli féltekéjén nyáron van karácsony, így az ausztrál Mikulás nem is rénszarvasokkal, hanem kengurukkal dolgozik. Új-Zélandon is másként zajlik az ünnep, szezonális okokból. Piknikeznek a szabadban, lemennek a tengerpartra, hideg sonkát esznek, és még hidegebb sört isznak.

A sor még korántsem teljes, azonban a lényeg nem is az apró részletekben rejtőzik. Mindegy, hogy Jégapó érkezik, vagy a Yule macska, esetleg egy bűnbánó boszorkány. Az is elég, ha képesek vagyunk pár napig örülni a szeretteinknek, odafigyelni rájuk, és talán az átlagosnál türelmesebbnek is lenni. És közben reménykedni, hogy ők is ugyanígy tesznek. Akkor talán az se számít, hogy mennyire rossz a tévében a karácsonyi műsor.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását