2024. március 19. - József, Bánk

Jobboldali fordulatot akarnak

Az "állítólagos politikai korrektség" helyett világos beszédre és jobboldali fordulatra van szüksége a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) - mondta Reiner Haseloff Szász-Anhalt tartományi miniszterelnök, a CDU elnökségi tagja egy szerdai lapinterjúban.
2016. május 4. szerda 12:34 - HírExtra

    Az április végén újraválasztott tartományi kormányfő a Die Welt című lapban közölt interjúban kiemelte: "át kell gondolni" azt a CDU-s "filozófiát", hogy csak a politikai spektrum közepére kell összpontosítani, és nyugodtan lehet hagyni egy "rést" a jobbszélen, mert ott kevesen vannak.

    A márciusi tartományi választás megmutatta, hogy "ezek a kevesek a protestszavazókkal együtt 24 százalékot tesznek ki", ami "elég nagy rés" - mondta Reiner Haseloff, utalva az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt 24,3 százalékos választási eredményére.

    Hozzátette: jogos követelés a CDU bajor testvérpártja, a CSU részéről, hogy a CDU/CSU pártszövetségnek "a demokratikus spektrum jobboldalát is le kell fednie és vissza kell nyernie a protestszavazókat".

    Úgy vélte, nagyon helyes, hogy a CDU nyitott az európai és a globális folyamatok iránt, de jeleznie kell, hogy a párt számára a legfontosabb ügyek "a család, a haza és a nemzetállami feladatok", köztük a biztonság és a nyugdíjrendszer stabilitása.

    Ezeket az ügyeket "nem szabad átengedni az AfD-nek", és választ kell adni a közbiztonság gyengülése vagy az időskori elszegényedés veszélye miatt aggódó embereknek.

    A menekültválságról egyebek mellett elmondta, hogy az emberek úgy érzik, egyre nagyobb a távolság a média és a politika nyelvezete és a saját mindennapi tapasztalataik között. Ezt mutatja a kontrollvesztés kifejezés története. A kifejezés arra vonatkozik, hogy a hatóságok hónapokon keresztül nem tudták ellenőrizni, hogy ki lép be az országba. Számos helyen, így a CDU-ban is vitáztak arról, hogy szabad-e ezt a jelenséget kontrollvesztésnek nevezni. A vita azért kezdődött, mert sokan attól tartottak, hogy a politikai ellenfelek felhasználják ezt a kifejezést - mondta Reiner Haseloff.

    Hangsúlyozta az ilyen viták helyett a tényekkel való "könyörtelen szembenézés" szükséges. Világosan el kell mondani, hogy az állam egy időre elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett. Az emberek ezt maguktól is tudják, és az "állítólagos politikai korrektség Berlinből csak tovább erősíti az AfD-t" - mondta Reiner Haseloff.

    A szász-anhalti miniszterelnök előtt a CDU elnöke, Angela Merkel is nyilatkozott arról, hogy pártjának miként kellene reagálnia az AfD előretörésére. A pártelnök-kancellár kedden Berlinben azt mondta, nincs szükség új stratégiára, mert a CDU-nak van elég szellemi muníciója, hogy vitába szálljon "más véleményekkel, így az AfD véleményével is, méghozzá nem habzó szájjal" és általánosító előítéletek nélkül.

    Azonban a CDU-nak határozottabban kell megfogalmaznia, hogy "mit akarunk, hová tartunk és mi a meggyőződésünk" - tette hozzá Angela Merkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását