2024. április 29. - Péter

Különleges darufigyelés lesz

Különleges természetjáró túrára, darvak megfigyelésére hívják a hétvégére a természet szépségei iránt érdeklődőket a tiszafüred-örvényi Szabics kikötőbe, ahonnan indulva Tiszafüred és Hortobágy települések között felkeresik a madarak átmeneti szálláshelyét - mondta el Kiss Ferenc túravezető pénteken az MTI-nek.
2012. október 5. péntek 13:22 - HírExtra
A Skandináviából Afrika felé tartó darucsapatok őszi vonulásának sajátossága, hogy közben több hétig, az első komolyabb fagyok beálltáig megpihennek Hortobágy környékén, táplálkoznak, felerősödnek az Afrikáig tartó hosszú út előtt - tette hozzá a szakember.

Októberi ittlétük alatt a szárnyasok nappal szétszóródva a learatott kukoricatarlókon szedik össze az elhullott kukoricaszemeket, emellett rovarokat, kisebb rágcsálókat is fogyasztanak. Az esti órákban azonban ismét összegyűlnek, és csapatostul repülnek a számukra biztonságos éjszakázó helyet nyújtó mocsarakba. Ez a naplemente idején játszódó "behúzás", illetve a napfelkeltekor megfigyelhető "kihúzás" a két leglátványosabb esemény a darvak napi életében - magyarázta Kiss Ferenc.

A szervezők a kora esti darubehúzás mozzanatait szeretnék megismertetni az emberekkel. A daruleshez a Szabics kikötőből 17 óra körül indulnak a túrázók saját autókkal a darvak éjszakázó helye felé Hortobágy irányába. Az utolsó kilométereket már gyalogosan teszik meg, hogy a madarak világát lehetőleg ne zavarják meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását