2024. április 27. - Zita

Darth Vader és Boba Fett a hangversenyen

FilmHarmonikusok címmel mozgóképek híres betétdalaiból ad monumentális hangversenyt a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) február 11-én a Papp László Budapest Sportarénában: a John Williams munkássága előtt is tisztelgő koncerten csaknem 300 előadó lesz színpadon.
2012. január 30. hétfő 13:33 - HírExtra
"A dolog annak idején azzal kezdődött, hogy bizonyos hangversenyeinken elkezdtünk filmzenéket, illetve mozikból ismert számokat játszani. Aztán öt-hat évvel ezelőtt felkérést kaptunk arra, hogy John Williams filmzenéiből adjunk egy koncertet a budai Várban, és óriási sikerünk volt. Akkor szereztük meg az amerikai zeneszerző életműve jelentős részének kottáit" - idézte fel Hollerung Gábor, a BDZ zeneigazgatója, a február 11-i koncert karmestere az MTI-nek.

A hangverseny első részében a BDZ részleteket ad elő például A Tenkes kapitánya (zeneszerző: Vujicsics Tihamér), a Volt egyszer egy vadnyugat (Ennio Morricone), az Oroszlánkirály (Elton John), az 1492 (Vangelis) és a Titanic (James Horner) című film zenéjéből. A második rész John Williams munkássága előtt tiszteleg: az ötszörös Oscar-díjas (összesen 47-szer jelölték), 21-szeres Grammy-díjas zeneszerző három nappal az Aréna-koncert előtt ünnepli 80. születésnapját. Ma már klasszikus filmzenéi közül a BDZ előadásában elhangzanak dalok a Csillagok háborúja-, a Harry Potter-, az Indiana Jones- és a Jurassic Park-filmekből.

"Williams elsősorban a művek zenekarra hangszerelésében mester, kitűnően bánik a dallamokkal és folyamatosan a technikai lehetőségek határait súrolja: a Harry Potter-filmek zenéi például a legnehezebben eljátszható darabok közé tartoznak a vonósok számára. Igényesség és érték egyaránt jelen van a munkáiban, amelyek a remek filmek révén rendkívül népszerűek lettek" - mondta Hollerung Gábor.

Kiemelte, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar nem pontosan úgy játssza a darabokat, ahogyan azok a filmekben elhangzanak. Williams ugyanis egy-egy filmzenéjéből direkt ír koncertre szánt, zenei dramaturgiával összeállított szvitet, amely hangnemében, motívumaiban, felépítésében eltér attól, ami a filmben hallható, hiszen ott jelenetek, párbeszédek vannak a zenék között-alatt. A Star Wars-szvit elhangzása magyarországi premier lesz az Arénában.

Mint a karmester elmondta, a produkció alapkoncepciója mindig is az volt, hogy a műsorban elhangzó filmzenék mellett klasszikus zeneműveket is előadnak; a február 11-i Aréna-koncerten például Wagnertől, Mozarttól, Csajkovszkijtól.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy az a közönség is találkozzon a klasszikus zenével, amelyik nem menne el a koncertre, ha csak komolyzenei darabokat játszanánk. Az esetek nagy részében a nagy filmzenék mintái a klasszikus zenéből fakadnak, Wagner nélkül Williams filmzenéi sem születtek volna meg. Nyilván más meghallgatni egy hatórás Wagner-operát, mint A walkürök lovaglását hat percben, amit mi is eljátszunk most" - fejtette ki a karnagy. Hozzátette, hogy az operában és a filmek zenéiben is van vezérmotívuma, hangulata a szereplőknek, egyes helyzeteknek.

Hollerung Gábor elmondta, hogy az 1993 óta általa vezetett BDZ a kezdetek óta nyitott volt a klasszikus zenén kívüli műfajokra, játszottak dzsesszt, populáris zenét, sokféle crossovert; tavaly Grazban és Budapesten Stinget kísérték.

"Nem elsősorban a kikacsintás, a kommercializálódás miatt játszunk sokfélét, hanem mert ezeket a műfajokat a zene elidegeníthetetlen részének tartom, arról nem is beszélve, hogy például dzsesszt nagyon nehéz játszani" - jegyezte meg. Hollerung Gábor kitért arra, hogy a BDZ-ben az átlagéletkor 30 év körül mozog, és a tagok még nála is nyitottabbak a könnyebb műfajokra.

Az Aréna-koncerten két énekes, Kocsis Tibor és Szabó Mariann fog közreműködni, mindketten egy televíziós tehetségkutató versenyen tűntek fel. Kocsis Tibor a Valami Amerikát és az Oroszlánkirályból a Can You Feel The Love Tonight-ot, Szabó Mariann a Több, mint testőr című film betétdalát, az eredetileg Whitney Houston által énekelt I Will Always Love You-t, illetve Leonard Cohennek a Shrek című filmben is elhangzó szerzeményét, a Hallelujah-t adja elő.

A hangversenyen a több mint 80 tagú BDZ mellett több kiegészítő zenész és egy 180 tagú kórus is színpadon lesz, a zenék mellé filmrészleteket, klipeket vetítenek, a koncert előtt pedig a folyosókon cirkálnak majd a Csillagok háborújának "szereplői", köztük Darth Vader és Boba Fett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását