2024. április 27. - Zita

A zenészek is az év végére készülnek

Keddtől a hónap végéig három évbúcsúztató eseményt szervez a Zeneszalon. Az első rendezvényen, amelynek az MTA Zenetudományi Intézete ad helyet, a zene és az irodalom kapcsolata kerül a középpontba.
2011. december 12. hétfő 18:44 - HírExtra
A holt költő szerelme című műsorral búcsúzik a Budavári Zenei Szalon a 2011-es Liszt-évfordulótól - közölte az MTI-vel Práczky István, a Zeneszalon egyik alapítója. A másik alapító, Szilasi Alex zongoraművész ez alkalommal a költészet és a zene különleges egymásra hatását mutatja be Papp Györgyi előadóművész közreműködésével.

A keddi esten a XIX. század egyik - a szalonokban igen kedvelt - kamarazenei műfaját, a melodrámát ismertetik. Elhangzik A holt költő szerelme című, Liszt Ferenc és Jókai Mór együttműködésével készült, Petőfi halálának emléket állító mű. Liszt magyar panteonjának ez a darabja előbb a melodráma zongorakíséreteként hangzott el (1874), majd 1877-ben Petőfi címen már önálló zongoradarab volt. A kor szellemét idéző irodalmi és zenei idézetek betekintést adnak a polgári szalonok hajdani hangulatába.

Szilasi Alex hangszertörténeti sorozata jövő vasárnap folytatódik az Iparművészeti Múzeum dísztermében Conrad Graf, a korai romantika mesterhangszerészének bemutatásával. A zongoraművész és Mácsai János hangszer-restaurátor, zenetörténész együtt rajzolják meg azt a világot, amelyben kialakulhatott a zongora iránti óriási érdeklődés. Ezen a koncerten azokat az óriásokat idézik meg, akiknek a művészete a hangszerek fejlődésével markánsan együtt változott: Haydn, Beethoven és Weber tanúi és ihletői voltak a zongorakultúra kibontakozásának.

Végül a városligeti Ádám Villában rendez előszilvesztert december 30-án a Zeneszalon. Szilasi Alex zongoraművész elmúlt két évben elért sikerei után számos lengyel elismeréssel és két gyönyörű, Chopin-korabeli Pleyel zongorával gyarapodott. A hangszerek bemutatásán túl a szalonest során a történeti jelentőségű franciaországi Mallory-zongoragyűjteménnyel is megismerkedhet az érdeklődő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását