2024. május 17. - Paszkál

Rogán tovább harcol a fizunkért

A nagy állami cégeknél dolgozó több mint 130 ezer munkavállaló többségének esetében eleget tettek a január 1-jei bérkompenzációnak - közölte a fideszes Rogán Antalaz általa vezetett bérmonitoring bizottság találkozója után.
2011. március 9. szerda 16:09 - HírExtra
Törvényben írnák elő, hogy az állami támogatások, illetve kedvezmények biztosításánál figyelembe kell venni az OÉT-bérmegállapodásban foglaltak teljesülését a kis- és középkeresetűeket érintően.

A fővárosi megbeszélésén jelen volt a BKV, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, a MÁV, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Magyar Fejlesztési Bank képviselője. Ezek a cégek több mint 130 ezer munkavállalót foglalkoztatnak - mondta Rogán Antal sajtótájékoztatóján, hozzátéve: erre a körre vonatkozóan az volt a kormány elvárása, hogy megtörténjen a bérkompenzáció 2011. január 1-jétől.

Zárójeles megjegyzés


A túlnyomó többségnél ez meg is valósult, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez nem minden esetben jelenti a bértömeg négyszázalékos növekedését. Előfordulnak viszont olyan esetek, ahol még nem kompenzáltak - tájékoztatott, hangsúlyozva, hogy elsősorban az állami cégekkel szerződött vállalkozók által foglalkoztatottak esetében - ami 3-4 ezer embert jelent - merült fel probléma. Példaként említette a Postapartner Programot: amíg a Magyar Posta 35 ezer dolgozójának szinte mindegyikénél megtörtént a bérkompenzáció, addig a Postapartner Program keretében foglalkoztatottaknál ez egyáltalán nem valósult meg. Hasonló a helyzet a Volánoknál is, ezért a politikus szerint ezeket a kiszervezéseket érdemes lenne felülvizsgálni.

Hozzáfűzte továbbá, hogy a BKV-nál még nem született meg a bérmegállapodás.

Visszamenőlegesen

A fideszes képviselő azt mondta: ahol nem hajtották végre a bérkompenzációt, azok esetében az az elvárás fogalmazódott meg, hogy ez január 1-jével visszamenőlegesen történjen majd meg. Azoknál az állami vagy önkormányzati körbe tartozó vállalatoknál viszont, amelyeknél komoly gazdálkodási problémák vannak, elképzelhető, hogy a munkavállalókkal megegyezve nem január 1-jére visszamenőleg valósul meg a kompenzáció, hanem például március 1-jétől. Szerinte ez vonatkozhat például a BKV-ra vagy a MÁV egyes cégeire.

Az állami vállalati körben várhatóan legkésőbb március végéig mindenhol sor kerül a bérkompenzációra - mondta.

Sok a megkeresés

Rogán Antal kifejtette: az elmúlt három hétben 2.425 megkeresés érkezett a bérmonitoring bizottsághoz. Ebből 30 százalék volt azok aránya, akik annak ellenére, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti havi kereseti kategóriába tartoznak, arról számoltak be, hogy februári fizetésük kézhezvételekor nettó bérnövekedést tapasztaltak.

Emlékeztetett, az általa vezetett testület legfontosabb feladata, hogy minél hamarabb elérjék: a 300 ezer forint alatti kategóriában, vagyis az alacsony és középkeresetűeknél legyen béremelés az idei évben. A bizottság addig folytatja munkáját, amíg ez nem történik meg széles körben Magyarországon - emelte ki.

Nagy tervek

Megerősítette: az általa irányított testület egy olyan törvényjavaslattal készül, amely rögzítené, hogy 2014 januárjáig az állami támogatások folyósításánál, valamint az állami kedvezmények igénybevételénél figyelembe kell venni az OÉT-bérmegállapodásban foglaltak teljesülését a kis- és középkeresetűeket érintően. A javaslat szerinte akár már májusban a parlament elé kerülhet.

A tervezett 2014. januári dátum indoklásaképpen azt mondta: az adókedvezmények, illetve a szuperbruttó kivezetése egyre kedvezőbb helyzetbe fogja hozni a munkavállalók széles tömegeit. 2014. január 1-jétől az a helyzet alakulhat ki, hogy bármekkora béremelkedés következik be, azzal minden munkavállaló kivétel nélkül jól jár; "mindenkire igaz lesz, hogy a kézhez kapott ezer forint bruttó béremelésből 840 forint nála marad" - fejtette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását