2024. május 20. - Bernát, Felícia

A versenyszférában még nincs bérmegállapodás

A versenyszférában az MTI által megkérdezett vállalatok többségénél még nem született megállapodás az idei béremelésekről, így azt sem tudni, a magáncégek kompenzálják-e a nettó bérek adórendszer változásából fakadó csökkenését az érintett dolgozóknál.
2011. február 16. szerda 11:24 - HírExtra
 Az állami cégeknél egyszerűbb a helyzet, mert a kabinet a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, a többségi állami tulajdonú cégek számára pedig bérgazdálkodási irányelveket adott ki. Az energetikában helyi szinten még folynak a tárgyalások, a mezőgazdasági vállalkozások jó része azonban várhatóan nem tudja kompenzálni a kevesebbet keresőket. A Postánál és a Mávnál kompenzálják az adórendszer változásából adódó fizetéscsökkenést.

Az energetikában helyi szinten még folynak a bértárgyalások, de a villamosenergia-ágazatban már megszületett 2011. évi bérmegállapodásban azt ajánlják az ágazat munkaadóinak, "törekedjenek arra, hogy a munkavállalók 2010. évi keresetének legalább a reálértékét megőrizzék" - olvasható a villamoseneriga-ipari munkaadók, valamint az Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Bánya- és Energia-ipari Dolgozók Szakszervezete által jegyzett dokumentumban.

A mintegy ötezer főt foglalkoztató - és az áram mellett a földgázágazatban is érdekelt - E.ON csoportnál még nem fejeződtek be a tárgyalások a szakszervezetekkel az idei bérfejlesztésekről - válaszolta Kutas István, az E.ON Hungária PR-vezetője kedden az MTI érdeklődésére.

A CBA tapasztalatai szerint egyértelműen pozitív hatásai vannak a 2011-től bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadónak, mert 35 ezer munkavállalójuk 80 százaléka a 2010-es jövedelménél magasabb nettó bért kap, a 16 százalékos szja-adókulcs következtében. A CBA gondoskodott arról, hogy a maradék 20 százalék - amelynek csökkent a rendelkezésre álló jövedelme - se járjon rosszul, ezért az érintett dolgozóknál kompenzációt hajtott végre - közölte a cég az MTI-vel.

A mezőgazdasági vállalkozások jó része várhatóan nem tudja majd kompenzálni azon dolgozóit, akik 300 ezer forint alatt keresnek, ezért az új, egykulcsos személyi jövedelemadó miatt nettó keresetük csökkent az idén - közölte Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára. Az állattenyésztésben tevékenykedő vállalkozások bizonyosan nem tudják ellentételezni a keresetcsökkenést dolgozóiknak, mivel rendkívül súlyos gazdasági gondokkal küszködnek.

Az állami tulajdonú Magyar Posta Zrt.-nél úgy állapodtak meg a 2011. évi bérfejlesztésről, hogy figyelembe vették az OÉT ajánlását, és a reálbér megőrzése érdekében kompenzálták az adó- és járulékváltozásokból adódó fizetéscsökkenést - közölte az MTI érdeklődésére a Posta.

A MÁV Zrt. és öt szakszervezet által aláírt bérmegállapodás alapján a MÁV Zrt. a nettó keresetek nominális szintjének változatlanságát biztosítja az alacsony és a közepes kereseti kategóriában, ennek érdekében a havi 293.400 forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalók alapbéremelést kapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását