2024. május 18. - Erik, Alexandra

Startol a csúcstalálkozó

2011. február 14-én miniszteri szintű, négyoldalú csúcstalálkozóra került sor Bukarestben az AGRI földgázvezeték projektben érintett országok – Azerbajdzsán, Grúzia, Magyarország és Románia – között.
2011. február 14. hétfő 18:47 - HírExtra
A találkozón a felek megvitatták az AGRI projekt megvalósíthatóságának kilátásait, meghallgatták a projekttársaság közgyűlésének beszámolóját majd közös négyoldalú nyilatkozatot írtak alá. A projekttársaság közgyűlésén döntés született arról, hogy a már a konzorciumban lévő tagok mellett negyedik társuló félként, Magyarország képviseletében, a Magyar Villamos Művek Zrt. csatlakozhat a projekthez. A csatlakozás részleteit a felek 2011. február végéig rendezik.

A találkozón Natig Aliyev azeri, Alexander Khetaguri grúz, Fellegi Tamás magyar és Ion Ariton román energiaügyekért felelős miniszterek megállapodtak abban, hogy a lehetőségekhez képest – a déli földgázkorridor ügyének előmozdítása érdekében – tovább erősítik együttműködésüket, ezzel segítve, hogy az AGRI földgázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya legkésőbb 2012. április 1-ig elkészüljön. A felek megerősítették, hogy a projekttársaság tulajdonjogából, kötelezettségeiből és a jövőben realizálódó haszonból minden tag egyenlő arányban, 25%-os mértékben, részesedik. A fentiek szellemében a résztvevők a négyoldalú megbeszélés végén közös nyilatkozatot írtak alá.

A találkozón elmondott beszédében Fellegi Tamás hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az AGRI projekt mellett, hiszen egyoldalú ellátási helyzete miatt érdekelt minden alternatív gázszállító útvonal kiépítésében és üzemeltetésében. A magyar-román gázrendszereket összekötő interkonnektor megépítésével és üzembe helyezésével az AGRI földgázvezeték is valós megoldást jelenthet Magyarország egyoldalú földgázfüggőségének enyhítése tekintetében úgy a források, mint a szállítási útvonalak diverzifikációjának területén. Meglátásunk szerint az AGRI egy megvalósítható projekt – szögezte le a miniszter.

Az AGRI projekt célja biztosítani, hogy az azeri földgáz eljusson Közép- és Délkelet-Európa államaiba. A projekt keretében az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezeték kapcsolná össze a Grúzia Fekete-tenger melléki Kulevi kikötőjével, ahol cseppfolyósító terminál építését tervezik. A cseppfolyós halmazállapotú földgázt tankerek szállítanák a romániai Konstanca kikötőjébe, ahonnan újragázosítást követően a román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába és Magyarországra. Az AGRI projekt a tervek szerint 7 milliárd m3 éves kapacitással bír majd. Jelenleg a projekt megvalósíthatósági tanulmánya készül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását