2024. június 18. - Arnold, Levente

Nem hívják meg az elnököt?

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt valószínűleg nem hívják meg az EU májusban esedékes keleti partnerségi csúcstalálkozójára Magyarországra.
2011. január 28. péntek 07:23 - HírExtra
Idézte a soros magyar EU-elnökség honlapja csütörtökön Győri Enikő EU-ügyi államtitkárt, aki a belga szövetségi parlamentben a magyar uniós elnökségi program bemutatásakor beszélt erről.

Az államtitkár a hét elején Brüsszelben ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a "fehérorosz népet nem hagyhatjuk cserben". Győri Enikő elmondta: a magyar elnökség az EU szomszédságpolitikájában a keleti és a mediterrán dimenziót egyformán fontosnak tartja.

Kifejtette, hogy Budapest a keleti partnerséget "projektalapú politikának" fogja fel, a cél az, hogy a közös politikai keretben más-más területre vonatkozó programokról állapodjanak meg a partnerországokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én, amikor Budapesten találkozott Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével, azt mondta: a keleti partnerségi csúcstalálkozó forgatókönyve 90 százalékban már kialakult. Azzal kapcsolatban, hogy a fehéroroszországi események fényében várható-e Lukasenka elnök meghívása, azt mondta, erről még korai dönteni.

Németh Zsolt külügyi államtitkár egy nappal korábban közölte: Magyarország a leghatározottabban elítéli a fehéroroszországi elnökválasztást kísérő erőszakot.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy nemcsak "az alapvető demokratikus normákat veszik semmibe", hanem az elnökjelölteket is, és a társadalmat, a választókat erőszakkal félemlítik meg. Magyarország a leghatározottabban elvárja, sőt, követeli, hogy a fehérorosz hatóságok bocsássák szabadon a politikai foglyokat, így a bebörtönzött elnökjelölteket is - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, hogy a történtek nagyon károsan befolyásolhatják Fehéroroszországnak az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatát is, amely pedig ígéretesen alakult az elmúlt időszakban, részben a keleti partnerségi programnak köszönhetően.

Németh Zsolt azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy kettő kivételével az összes, hét fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet őrizetbe vették egy ellenzéki tüntetés után a fehérorosz fővárosban, Minszkben. A demonstrálók a hivatalban lévő elnök, Lukasenka győzelmét hozó elnökválasztás miatt tiltakoztak, választási csalással vádolva a hatóságokat. A nyugati országok elítélték a tiltakozásoknál alkalmazott hatósági erőszakot, és az őrizetbe vettek szabadon bocsátását követelték.

Az MTI értesülése szerint az már szinte bizonyos, hogy Lukasenka elnök nem kap meghívást a május 25-i keleti partnerségi csúcstalálkozóra. Az esemény előtti napon munkavacsorán a miniszterek informális keretek között találkozhatnak egymással.

A keleti partnerségi csúcstalálkozót nem a soros elnökség rendezi, így a meghívottak listájáról sem önállóan Budapest, hanem az EU Külügyi Tanácsa dönt, Magyarország csak a helyszínt biztosítja.

A kérdés már nem is Lukasenka meghívása, az EU-ban arról folyik a vita, hogy Fehéroroszország egyáltalán képviseltethesse-e magát az eseményen. A tagállamok egy része, köztük Németország és Lengyelország ellenzi Minszk meghívását, mások, például Olaszország viszont kívánatosnak tartják a fehérorosz jelenlétet. Magyarország üzenete az - amint erre Győri Enikő is utalt -, hogy nem szabad büntetni a fehérorosz népet.

Az ügyben kompromisszumos megoldást jelenthet, hogy a nyugati beutazási tilalmi listán nem szereplő Szjarhej Martinav külügyminiszter képviselje Fehéroroszországot a csúcstalálkozón.

A 2009 májusában indított keleti partnerség keretében az Európai Unió szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait hat volt szovjet tagköztársasággal, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Grúziával, továbbá Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal.

A május végi tanácskozás lesz a magyar EU-elnökség legmagasabb szintű, és ilyen értelemben a legfontosabb nemzetközi csúcstalálkozója; amelyre Hillary Clinton amerikai külügyminisztert is meghívták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2011. január 28. 09:35
Magyarországon viszont a demokratikusan megválasztott kormány él vissza hatalmával s ezzel azonos platformra kerül Lukasenkóval!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását