2024. május 2. - Zsigmond

Újabb vádemelés Terézvárosban

Vádemeléssel zárult a terézvárosi közterület-felügyelet volt vezetője, Farkas Kálmán és hét társa, köztük a VI. kerület jegyzője és alpolgármestere ellen két évvel ezelőtt indított ügyészségi nyomozás az úgynevezett kerületi kerékbilincselési ügyben.
2011. május 19. csütörtök 16:26 - HírExtra
A Budapesti Nyomozó Ügyészség csütörtökön az MTI-vel azt közölte: "vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és hivatali visszaélés bűntette miatt" emelt vádat F. Kálmán és társai ellen.

A vádirat lényege szerint a VI. kerületben 2001-től, évente rendszeresen újrakötött szerződés alapján a közterület-felügyelők a kerékbilincsek fel- és leszereléséhez a Centrum Parkoló Kft. szolgáltatását vették igénybe. A cég ezért a tevékenységért esetenként 14.400 és 15.000 forint közötti szolgáltatási díjat kapott, így érdekelt volt abban, hogy minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Farkas Kálmán elsőrendű vádlott 2008 májusa és 2009 augusztusa között – a Centrum Kft. vezetésével kötött megállapodás alapján - minden hónap elején, az előző havi "bilincselések" számától függően 500 ezer és 800 ezer forint közötti (összesen több mint 4,5 millió forint) "ösztönzési pénzt" vett át, és abból a beosztott közterület-felügyelőknek is juttatott, hogy azok minél több kerékbilincset helyezzenek fel.

Az ügyészség azt is tudatta: F. Kálmán vádlott a hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előny biztosítása érdekében a fenti időszakban 14 esetben intézkedett arról, hogy a beosztottjai – részben N. Zoltán hatodrendű, H. Csaba hetedrendű és S. Csilla nyolcadrendű vádlott közreműködésével – bizonyos gépjárművekről a már felszerelt kerékbilincset szereljék le, és az eljárást szüntessék meg.

A nyolcadrendű vádlott, Sajtos Csilla, a kerület akkori és jelenlegi jegyzője, a hetedrendű vádlott pedig Hatvani Csaba, a kerület vagyongazdálkodásért, városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős volt alpolgármestere, akik ellen azért folyt nyomozás, mert 2009. július 22-én és 24-én a gyanú szerint rávették a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét arra: egy-egy szabálytalanul parkoló autóról a költségek megfizetése nélkül szereltesse le a kerékbilincset.

Hatvani Csaba 2010-ben az MSZP színeiben indult az országgyűlési választásokon a főváros 8. számú egyéni választókerületében, de nem nyert el mandátumot. Az akkori legfőbb ügyész kérése ellenére az Országos Választási Bizottság nem függesztette fel a mentelmi jogát, így az ellene folyó eljárást csak a választások hivatalos eredményeinek ismertetése után folytathatták.

Hatvani Csaba ellen - aki a 2010. október 3-i választásokon mandátumot szerzett a VI. kerületi önkormányzatban, így jelenleg is képviselő - egy másik ügyben is folyik eljárás: a terézvárosi önkormányzat tulajdonát képező, Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladása ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást.

Farkas Kálmán ellen az eljárás azt követően indult, hogy őt és Dudás Gábort, a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetőjének helyettesét, aki szintén vádlottja az ügynek, 2009. augusztus 10-én a Centrum Kft. székhelyén vesztegetési pénz átadásakor tetten érték.

A terézvárosi közterület-felügyelet volt vezetőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság 2009. augusztus 12-én előzetes letartóztatásba helyezte; Farkas Kálmán első fogva tartási időszaka 2010. május 11-ig tartott. Tavaly június 4-ig lakhelyelhagyási tilalom mellett folyt ellene eljárás, majd újra őrizetbe vették, és 2010. június 7-től 2011. március 7-ig ismét előzetes letartóztatásban volt. Jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, míg a többi vádlott szabadlábon védekezik.

Farkas Kálmán ellen a kerület vezetése a köztisztviselői törvény előírása alapján fegyelmi eljárást indított, de ezt a jogszabályok alapján a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztették.
A kerékbilincselési ügyet a Fővárosi Bíróság tárgyalja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását