2024. április 29. - Péter

A felső szakaszain ismét árad a Tisza

A Közép-Tisza a felső szakaszain újra árad, Szolnok környékén és a megyeszékhely alatt pedig változatlan a vízszint – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövízig) védelemvezetője vasárnap.
2011. január 2. vasárnap 17:38 - HírExtra
A Tisza újabb árhulláma jelenleg Tiszadorogma térségében tetőzik, fölötte a folyó végig apad. Újabb csapadék a Tisza vízgyűjtőin az elmúlt nap során nem hullott – tájékoztatott Lovas Attila. Tiszafüredtől Tiszabőig gyengén árad, alatta változatlan szinten áll a folyó, amelynek szolnoki vízmércéje a péntek óta mért 829 centimétert mutatja továbbra is.

Vasárnap reggel a Tisza középső szakaszán parti jeget és 10-20 százalékos jégzajlást észleltek. A jég vastagsága a január 2-ai adatok szerint 2-8 centiméter. A következő héten erősödő jégzajlásra lehet számítani. A Kötikövízig valamennyi védelmi szakaszán, azaz összesen 640 kilométeren továbbra is árvízvédelmi készültséget tart fenn.

Harmadfokú a riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván, összesen 304 kilométeren, másodfokú ugyancsak a Tiszán, a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón 262, míg elsőfokú a Zagyván, 74 kilométeren. A Zagyva és Tarna folyamatosan, lassan, végig apad. Előbbin kisebb megszakításokkal áll a jég.

A Hármas-Körös Szarvas fölött apad, alatta változatlan a vízszint. Szarvasnál már három napja 777 centiméter a vízállás. A Hortobágy-Berettyó Borznál szombaton tetőzött. A Közép-Tisza vidéken az elmúlt 24 órában a töltéseken elszórtan, összességében több mint 100 kilométeren alakult ki fakadóvíz, míg talpszivárgás mintegy 10, szivárgó víz pedig közel 6,5 kilométeren tapasztalható. Az árvíz eddig 238 hektárt meghaladó nagyságú mentetlen területet öntött el. A védekezésben szombat reggeltől 939 fő vett részt.

Az igazgatóság területén a csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően nem nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, amely jelenleg 525 négyzetkilométer. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 480 négyzetkilométernyi területet borít belvíz. Több helyen a tartós hideg miatt összefagyott növényzet akadályozza a védekezést, ezek eltávolítása folyamatosan zajlik. Folytatódik a Német-éri belvízcsatorna vizének kivezetése is a nagyiváni szükségtározóba.

A fagy hatására csökkent a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség: 42 állandó és 14 mobil szivattyútelep összesen 3,9 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, amelyek telítettsége továbbra is 80-100 százalékos. A Kötikövízig két szakaszon tart fenn harmadfokú, míg további 8 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget.

Ugyanezen a területen 8 önkormányzat elsőfokú, 24 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, további 8 pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. A belvíz elleni védekezésben a győri székhelyű vízügyi igazgatóság gépészeivel együtt csaknem százötvenen vesznek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását