2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Apadás után újabb árhullám

Egy kisebb árhullám várhatóan újra a néhány nappal ezelőtti tetőzés szintjére duzzasztja majd a vízszinteket a jelenleg apadó Közép-Tiszán - tudatta a térség Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósága hétfőn.
2010. december 27. hétfő 16:59 - HírExtra
Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, bár helyenként 20 millimétert meghaladó értéket is mértek. Az áradás a felső szelvényekben tovább folytatódott. A Tiszán ennek következtében kialakult újabb árhullám jelenleg Tiszabecs és Tivadar között tetőzik. Tiszadorogmáig újra árad, alatta Martfűig lassan apad a folyó.

A Tiszán levonuló nagy árhullám jelenleg Tiszaugnál tetőzik, alatta a folyó még árad. A Tisza középső szakaszán hétfőn reggel lassan apadó, de továbbra is a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek.

Az előrejelzések alapján a Felső-Tiszáról érkező árhullám Kiskörénél két nap, Szolnoknál három-négy nap múlva megfordítja a folyó addigi apadását, és az előző árhullám maximális szintjének közelében tetőzik, ez Szolnoknál 850 centiméter körül volt.

Az igazgatóság a jeges árvíz ellen elsőfokú készültséget rendelt el hétfőn reggel 8 órától a Tisza-tó menti szakaszon.

A vasárnap még áradó Zagyva és Tarna végig apad. A Zagyván levonulóban lévő árhullám miatt vasárnap másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó jobb és bal partján Újszász-Szászberektől Jászberényig.

Az igazgatóság valamennyi védelmi szakaszán, összesen 640 kilométeren elsőfokúnál magasabb árvízvédelmi készültséget tart fenn. Harmadfokú riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán, a Zagyván és a Tisza-tavon, összesen 465, míg másodfokú a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón, 175 kilométeren van érvényben.

Az árvíz eddig 1,2 négyzetkilométer mentetlen területet öntött el. A lakott területek, illetve épületek védelmére több helyen is szivattyúznak. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 915-en vettek részt.

Az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 517 négyzetkilométer áll víz alatt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 468 négyzetkilométert borít belvíz. Kunmadarastól délre egy tanyán a víz mintegy ezer birkát is veszélyeztet.

Az igazgatóság működési területén 11 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 22 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg négy harmadfokú belvízvédelmi készültséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását