2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kolompár: akár az utcára is kimegyünk

Kolompár Orbán szerint Magyarország soros uniós elnökségével a romák is megérkezhetnek Európába, de a fél év alatt, akár utcára vonulva is, ki kell követelniük az élethelyzetüket javító kormányzati program beteljesülését; az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke erről a roma érdekképviselet pénteki budapesti évzáró ünnepi közgyűlésén mondott beszédében.
2010. december 17. péntek 17:12 - HírExtra
Kolompár Orbán az elmúlt húsz év roma politikai tevékenységét értékelve úgy fogalmazott: a választott vagy kijelölt vezetők, politikusok pártérdekeket képviseltek a cigányság helyett, vagy saját érdekeiket tartották szem előtt. "Ezért ölhették, vadászhatták a védtelen romákat, ezért válhattak rabszolgává, kitaszítottá és földönfutóvá saját hazájukban, mert Magyarország a cigányok hazája is, még ha ezt a szélsőségesek és támogatóik kétségbe is vonnák" - jelentette ki.

Az OCÖ elnöke szerint a szélsőséges eszmék visszaszorultak, egyre kisebb a mozgásterük az utcán, a parlamentben, de arra kérte a kormányt: ne engedjen a Jobbik kirekesztő programjainak, ne támogasson ilyen javaslatokat, mert vidéken már úrrá lett a félelem.

"Ne legyen könnyel teli a szemünk, most erős ökölre van szükség, hogy kiköveteljük a cigányság élethelyzetét javító programok beteljesülését, és akár hetente, vagy naponta is utcára vonulunk" - mondta Kolompár Orbán, hangsúlyozva, hogy nem kenyeret, hanem munkát kérnek, mert a nélkül nincs a cigányságnak emberi tartása, egzisztenciája, biztonsága és jövője.

A roma vezető bejelentette, hogy még karácsony előtt 368 kérdésből álló csomagot adnak át a kormánynak: arra várnak választ a miniszterelnöktől, milyen programokkal kívánja segíteni a kormányzat a cigányságot. A kérdések száma kapcsán megjegyezte, minden egyes honatya kap egy kérdést, amelyre a cigányság 80 ezres közössége várja a választ.

A január 9-ei országos kisebbségi választásokra utalva az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: abban bízik, hogy "nem egy centralizált hatalom védőbástyájaként" felálló testületet alakul majd, mert akkor az OCÖ elveszíti függetlenségét. Megjegyezte, azzal, hogy az Országos Választási Bizottság 25-re csökkentette az OCÖ 53 fős jelölti listáját, "az első pofont kapta meg a cigányság a demokráciában és a jogállamban". Ennek ellenére bíznak abban, hogy a Legfelsőbb Bíróság helyt ad fellebbezésüknek - tette hozzá.

Az évzáró ünnepségen az 53 tagú OCÖ valamennyi tagja oklevelet kapott, amelyen a testület elnöke megköszönte képviselőtársainak az elmúlt négy évben végzett munkát.

Január 9-én az októberben mandátumot nyert kisebbségi képviselők választják meg az OCÖ új képviselő-testületét és a területi önkormányzatok tagjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

antal1
2010. december 17. 17:53
szerintem nem kivonulni kellene,hanem bevonulni
a jól megérdemelt és remélem hamarosann jogerősen
kiszabott mozigépész-tanfolyamra. ő a cigányság szégyene
és az egyik legnagyobb haszonélvezője.A potyaleső bagázsa
majd hordhatja neki a bablevest.ilyen és hasonló görényekkel a
cigányság csak vesztes lehet.találhatnának végre maguknak egy igazi vezért aki valóban tesz értük is nem csak élősködik rajtuk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását