2024. május 24. - Eszter, Eliza

Kolompár szerint "politikai döntés" született

Csak 25 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 52 fős országos listájából az Országos Választási Bizottság a január 9-ei kisebbségi választásokra.
2010. december 16. csütörtök 14:41 - HírExtra
 Az MCF 52 fős listát adott le, de csak 25 jelöltjüket vettek nyilvántartásba, míg a Lungo Drom teljes 53 fős listáját nyilvántartásba vették, így nekik valamennyi jelöltjük indulhat.

Kolompár Orbán, az MCF és az OCÖ elnöke "politikai döntésnek" minősítette, hogy jelöltjeik több mit felét elutasították, és az ügyben délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak.

Az október 3-ai kisebbségi választás győztese, a Lungo Drom 2.289 mandátumot szerzett, míg riválisa, a Kolompár Orbán által vezetett MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 776 mandátumot kapott.

Az OCÖ-t irányító Kolompár Orbán az elmúlt hetekben, hónapokban több száz képviselőt maga mögött tudó roma szervezetekkel kötött választási szövetségeket, és múlt szombaton jelentette be, hogy szövetségbe tömörültek a különféle pártszervezetek a januári országos és területi kisebbségi választásokra Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos és az általa vezetett Lungo Drom nélkül.

A Magyarországon bejegyzett 13 nemzeti és etnikai kisebbség közül a legnagyobb közgyűlési testületre (53 fő) a cigányok szavazhatnak, míg a második legnagyobb kisebbség, a németek országos képviselő-testületébe 37 fő választható. A legkisebb létszámú országos önkormányzata a szlovéneknek lehet, 15 fővel.

A január 9-re kitűzött területi és országos kisebbségi választásokon csak a mandátumot elnyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását