2024. május 14. - Bonifác

Farkas Flórián nélkül jött létre a roma szövetség

Szövetségbe tömörült több cigány szervezet a januári országos és területi kisebbségi választásokra Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos és az általa vezetett Lungo Drom nélkül.
2010. december 11. szombat 17:39 - HírExtra
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökjelöltjének Aba-Horváth Istvánt, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes képviselőjét, a megyei cigány önkormányzat elnökét választották meg.

Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF), az OCÖ elnöke a szombat hajnalban véget ért tárgyalásokról beszámolva  azt mondta: az új választási szövetség új szakmai programmal, következetes politikával kívánja megvalósítani a hazai romák érdekképviseletét.

A másfél tucatnyi roma szervezet által megalakított tömörülés tagja lett az MCF mellett a Roma Polgári Tömörülés (RPT), a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei szervezete és a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) is; így több mint 3000 elektort tudnak majd felsorakoztatni maguk mögött a január 9-ei választásokra.

Az OCÖ elnöke utalt arra: bár korábban több egyeztetést is kezdeményeztek, hogy a "koalícióba" a Lungo Dromot is bevonják, ez nem valósult meg. Az új tömörülés elnökjelöltje - s így a választásokon Farkas Flórián kihívója - Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes képviselője, a megyei cigány önkormányzat elnöke lett.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: "örülök annak, hogy a jobb- és a baloldali szervezetek félre tudták tenni pártpolitikai kötődésüket, és a cigányság érdekében össze tudtak fogni, de sajnálom, hogy Farkas Flórián az általa felvetett lehetőségtől elzárkózva, utólag meggondolva magát mégsem csatlakozott a nagykoalícióhoz".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy nyolc év OCÖ-elnökség után miért nem vállalta újra az elnökjelöltséget, azt mondta: nem az a fontos, ki az elnök, hanem az, milyen szerepet tölt be a cigányság élethelyzetének javítása érdekében, milyen lépéseket tesz a kisebbségi közösség érdekében Magyarország uniós elnöksége idején, milyen elmozdulás történik-e e téren, s hogy a cigányok - a rendszerváltáshoz hasonlóan - ne legyenek a változások vesztesei.

Megjegyezte, hogy már a 2009-es európai parlamenti választások idején is a fiatalok számára akart lehetőséget biztosítani, ezért egy fiatal roma értelmiségit választottak listavezetőnek.

Az új szövetséget alkotó szervezetek elnökei közös közleményükben azt írták, hogy "csak közösen és együtt lehet a cigányság érdekeit eredményesen képviselni, ezért a roma politikában újat, eredményeket, csak új szemlélettel, új hozzáállással lehet elérni". Makai István (RPT), Dógi János (CSZOSZ) és Dancs Mihály (RPT) úgy fogalmazott: a célok elérése érdekében a személyes sértődöttségeket félre kell tenni, mert a roma közösség érdeke mindennél és mindenkinél fontosabb, a cigányság mai társadalmi helyzete ezt kívánja.

Az új tömörülés várja minden cigány önkormányzati képviselő csatlakozását, támogatását, aki egyetért céljaikkal, függetlenül attól, hogy mely szervezet színeiben szerzett mandátumot.
Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a Lungo Drom 2.289, az MCF 776 mandátumot szerzett az október 3-ai kisebbségi választásokon, míg a Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke által vezetett RPT a CSZOSZ-szel és az RPT-vel mintegy 700-700 mandátumot szerzett meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását