2024. június 8. - Medárd

Középpontban a Kolompár-ügy

A vádhatóság állítását erősítette meg a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen zajló perben szerdán kihallgatott tanú, akit az elsőrendű vádlott elfogultsággal vádolt.
2010. október 6. szerda 18:44 - HírExtra
Mátyásné Polereczki Éva bírói tanácsa Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és nyolc társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesített. A szerdai tárgyalási napon az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) feljelentése alapján indult ügy bizonyítási eljárását kezdték meg. A vádirat szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - amelynek elnöke szintén Kolompár Orbán - valótlan tartalmú számlákkal számolt el az OFA-tól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével.

A szerdán kihallgatott tanú az OFA-nál dolgozott 2004-től 2009-ig, s a 2006-ban indult, 2007 februárjában befejeződött projekt megvalósításának pénzügyi ellenőrzése volt a feladata. A tanú hangsúlyozta: a törvényesség, a célszerűség és a hatékonyság szempontjainak figyelembevételével folyt a vizsgálat.

A 2005-ben meghirdetett pályázat meghívásos volt. A roma munkanélküliek munkaerőpiacra jutását segítő pályázat tizenegy nyertese között a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet is ott volt. A tanú a meghallgatásakor beszámolt arról: a szervezet nem először pályázott - rendszeres támogatottja volt az OFA-nak -, és fel sem merült, hogy ne lennének tisztában a szerződés tartalmával.

A program végrehajtását több alkalommal ellenőrizték, sőt az OFA elnökének javaslatára a projekt első szakaszában, 2006 február végéig befogadható számlákat még az év végén is elfogadták a kedvezményezettől.

A számlák teljesítésének helyszíni ellenőrzésekor kiderült: az irodák festéséről, az irodabútorok és egy nagy összegű fénymásoló beszerzéséről kiállított számlák a ZOR Kft.-től származnak, amely Kolompár Orbán felesége tulajdonában van.

A tanú idézte a pályázati előírást, amely szerint ez összeférhetetlen, mivel "kapcsolt vállalkozás", nem adhat számlákat. Az ellenőrzés azt is kiderítette: a számlákon szereplő festési munkálatokat nem végezték el.

A megállapítások után az OFA leállította a pályázati pénz folyósítását és feljelentést tett.
A tárgyalási nap végén Kolompár Orbán is tehetett fel kérdéseket a tanúnak. A bíróság több alkalommal rendreutasította az elsőrendű vádlottat, mert nem a tanú kompetenciájába tartozó dolgokra kérdezett. A tanú ennek ellenére válaszolt Kolompár Orbán kérdéseire.

Ekkor az elsőrendű vádlott átadott a bíróságnak pár fotót, amelyen - állítása szerint - a tanú is látható a Magyar Gárda betiltásáról is döntő tárgyaláson. Kolompár Orbán szerint a 2006-ban és 2007-ben lefolytatott vizsgálatok, valamint a pályázat ellenőrzése során elfogult volt a tanú, amit bizonyítanak az évekkel később készült fényképek.

Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész hozzászólásában hangsúlyozta: a tanú által elmondottakat kizárólag szavahihetősége és a tények alapján kell vizsgálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását