2024. március 29. - Auguszta

A határokon átnyuló együttműködés a cél

Magyarország jövő évi európai uniós elnökségének kiemelt feladatai között szerepel, hogy a határokon átnyúló együttműködéseket erősítse.
2010. december 9. csütörtök 12:52 - HírExtra
Magyarország jövő évi európai uniós elnökségének kiemelt feladatai között szerepel, hogy a határokon átnyúló együttműködéseket erősítse nemcsak a jelenlegi, hanem a reménybeli tagországokkal, egész Kelet-Közép-Európával - tolmácsolta Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi hivatalvezetője az államfő szavait a régiófejlesztésről szóló nemzetközi konferencián csütörtökön.

A KEH tájékoztatása szerint a Régiófejlesztés a többszintű határon átnyúló együttműködések innovációjával című budapesti konferencián, amelynek Schmitt Pál a fővédnöke, a hivatalvezető az államfő köszöntő sorait felolvasva kiemelte: az európai állampolgároknak az Európai Unió minden közelítő, barátkoztató törekvés ellenére gyakran valami távoli, nehezen megfogható gyűjtőfogalomnak tűnik, ami felette áll az életnek.

Mint fogalmazott, az ember könnyebben be tudja fogadni a saját tapasztalatából ismert dolgokat, jobban szereti a belátható távolságokat. Európa történelme a maga sokszor változó országaival, keveredő nemzeteivel, kisebbségeivel mindig is a határokon átívelve formálódott - tette hozzá.
Vajna Márton az államfő szavait tolmácsolva azt hangsúlyozta: az élet szervezése sokkal inkább függ a történelmi kapcsolatoktól, a domborzati viszonyoktól, a népsűrűségtől, a természet logikájától, mint a határoktól.

Ez az európaiak régi tudása, amely azonban a mai életünkben, napjaink gazdasági kapcsolataiban és fejlesztéseiben új értelmet nyer - tette hozzá. Ezért olyan fontos a régiópolitika folytonos felülvizsgálata, megtárgyalása - jelentette ki. Az unió a régiós gondolkodásmód jegyében szervezheti, támogathatja például a térségek közös infrastruktúráját, beruházásait, s ezzel együttműködésre, összehangolásra készteti a közösségeket - fogalmazott. Az államfő szerint - mondta a hivatalvezető - ami jó egy térségnek, az jó az egésznek is, mert egyensúlyt teremt, felzárkóztat.

Azt hangsúlyozta: Magyarország fontos törekvése, hogy a következő félévben az unió fogadja el a Duna-régió stratégiát, mely a Balti-tengeri stratégia után a második nagy horderejű, transznacionális, makroregionális területfejlesztési program lehet. Vajna Márton a köztársasági elnök köszöntőjét tolmácsolva közölte: Európa versenyképessége múlhat azon, miként lesz képes Magyarország új lendületet vinni a regionális együttműködésekbe, s milyen újító szellemmel segíti a kelet-közép-európai térség országait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását