2024. május 18. - Erik, Alexandra

MNB: lejár az átstruktúrált hitelek türelmi ideje

A Magyar Nemzeti Bank legújabb hitelezési felmérése szerint fél éven belül lejár az átstrukturált jelzáloghitelek felénél az alacsonyabb törlesztő részlettel járó türelmi időszak.
2010. november 18. csütörtök 13:18 - HírExtra
Fábián Gergely, az MNB elemzője a jegybank csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az idei harmadik negyedévben a háztartások által felvett jelzáloghiteleknél a korábbi 6 százalékról 7 százalékra nőtt az átstrukturált - azaz hosszabb futamidőre átalakított, kisebb törlesztésű - hitelek aránya, állományuk 350-400 milliárd forintra emelkedett szeptember végére. Kiemelte: a megkérdezett bankok válaszai alapján a háztartások esetében lezárult a devizaalapú jelzáloghitelezés korszaka.

Kifejtette: bár a bankok azt remélték, hogy a jelzáloghitelek esetében a feltételek átalakításától, enyhítésétől nő majd az ügyfelek fizetési hajlandósága, egyelőre ennek pont az ellenkezője látszik.

Elmondta: a jelzáloghiteleknél a hitelek feltételeinek átalakítása után a 30 napon túli fizetési késedelembe esők aránya 25 százalékról 27,5 százalékra emelkedett a teljes átstrukturált jelzáloghitel-állományhoz képest. Sőt, a feltételek kedvezőbbre alakítását követően a 90 napon túl is késéssel törlesztett, azaz akut törlesztési lemaradással fizetett jelzáloghitelek aránya 12 százalékról 17 százalékra nőtt.

Míg a 30 napos késésben lévő jelzáloghiteleknél a fő problémát a lakáscélú jelzálogkölcsönöknél bekövetkezett romlás okozta, addig a 90 napon túli, nem teljesítő hiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök visszafizetési aránya rosszabb lett. Fábián Gergely szerint ennek fő oka részben a tartósan erős svájci frank, részben az, hogy a foglalkoztatottság nem javult lényegesen az előző negyedévhez képest.

Kifejtette: a gépjármű-finanszírozásnál ez az arány még rosszabb, mivel 26,5 százalékról 32,5 százalékra nőtt a 30 napos késedelmű hitelek aránya a teljes gépjármű-finanszírozási állományon belül, míg a 90 napon túli késedelemmel törlesztett gépjárműkölcsönök aránya 12,5 százalékról 14 százalékra emelkedett.

Kérdésre az elemző elmondta: a türelmi időszak lejárta után a bankok vélhetően nem tehetnek mást, minthogy újból "átstrukturálják", azaz még kedvezőbbé alakítják a már korábban is módosított feltételű kölcsönöket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását