2024. május 18. - Erik, Alexandra

MNB: 17 bank volt veszteséges

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentése szerint ez év szeptember végén 17 magyarországi bank volt veszteséges. Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási területének vezetője a Magyar Nemzeti Bank szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a bankok által kimutatott veszteség a tavaly év végi 20 milliárd forinttal szemben 94 milliárd forint volt idén az első kilenc hónapban.
2010. november 17. szerda 13:44 - HírExtra
Az MNB pénzügyi stabilitási jelentésének egyik legfőbb megállapítása az, hogy elvesztheti régiós versenyképességi előnyét a magyar bankrendszer, sőt hátrányba kerülhet az anyabankok finanszírozása és tőkeelosztása során.


Az MNB szakértői szerint az erős svájci frank, a bankadó és a kilakoltatási moratórium kedvezőtlenül hat a hazai bankok teljesítményére, hátrányos a jövedelmezőségre és csökkenti a magyarországi bankrendszer tőkevonzó képességét.

A jegybanki stabilitási jelentés szerint az idei év végére a hazai bankrendszerben 2,5 százalékra csökkenhet a ROE, a tőkearányos nyereség, amely tavaly év végén még 13 százalék volt. A ROA, vagyis a magyarországi bankrendszer eszközarányos nyereségmutatója pedig a tavaly év végi 1 százalékról idén december végére 0,2 százalékra esik vissza várhatóan.

Nagy Márton elmondta: bár a bankrendszerben a jövedelmezőség csökkenése általános folyamat, a szeptemberi teljesítményben már benne van a bankadó első részletének negatív hatása, kiugró veszteséggel azonban csak néhány bank rendelkezik.

Kiemelte: a bankoknál az adózás előtti eredmény alakulását nagymértékben rontotta a bankadó első részletének befizetése, de a céltartalékok nagysága is megemelkedett, a hitelintézetek kockázati költségei is nőttek. Nagy Márton elmondta: a bankok a kockázati költségeiket termékeik árazásának megemelésével próbálták ellensúlyozni, szeptemberben díjtételeiket átlagban 7-8 százalékkal emelték.

Elmondta: a tartósan erős svájci frank miatt a háztartások jövedelmük egyre jelentősebb hányadát fordítják a hiteleik törlesztésére. Míg a hitelek tömeges felvételekor, 2007-ben a magyar háztartások áltagban az összjövedelmük 18 százalékát fordították törlesztésre, addig napjainkban ez az arány már 32 százalékot ér el.

A jelentős késedelemmel, azaz több mint 90 napon túl nem fizetett, vagyis törlesztési lemaradásban lévő hitelek aránya is emelkedik a magyar hitelintézetek tapasztalatai alapján. Az MNB jelentése szerint ezeknek az úgynevezett nem teljesítő hiteleknek a hányada 12,6 százalék volt idén szeptember végén, jövőre arányuk akár 15 százalék fölé emelkedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását