2024. március 29. - Auguszta
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjára egyedül Borkai Zsolt, a MOB egyik alelnöke, Győr polgármestere, országgyűlési képviselő adta be a pályázatát. Az érintettel beszélgettünk.
2010. november 16. kedd 06:39 - Forján-Vass Máté
Mi a legfontosabb feladat, amit végre akar hajtani a MOB élén?

Borkai Zsolt
1965-ben született Győrben. 1983-ban érettségizett, 1985 és 1989 között a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára járt, ahol diplomát szerzett. 1996-ban Testnevelő tanári képesítést is kapott a Janus Pannonius Egyetemen.

1972 és 1993 a torna szakágban sportolt, 1988-ban olimpiai aranyat nyert. 1989 óta tagja a MOB-nak.

1992 és 1992 között tanár, majd 1999 és 2006 között iskolaigazgató. 2006 óta polgármester Győrben, 2010-től parlamenti képviselő is egyben.
Az összefogás megteremtése a legfontosabb célom. Csapatmunkára van szükség ahhoz, hogy meg tudjuk újítani az olimpiai mozgalmat.

Fontos, hogy a sportágakban tevékenykedő szakemberek akarata érvényesüljön, és egy irányba mutasson. Mivel komoly lobbitevékenységet kell folytatni a versenysport és az élsport fennmaradásáért és sikereiért, nagyon fontos a közös vélemény kialakítása.

Nagyobb lehetőséget szeretnék biztosítani az alelnököknek és az elnökségnek a döntési kompetenciákban. Ez is bizonyítaná: együtt és közösen kell haladni előre. Én Győr városában is a csapatmunka híve vagyok. Mind a munkát, mind az eredményeket szeretem megosztani.

Súlyos örökséget vesz át, mivel a legutóbbi Olimpián nem szerepeltünk jól. Hogyan lehetünk eredményesebbek?


Sajnos kevés olyan versenyzőnk van, akik esélyesek az éremre, vagy egy komolyabb eredményre a következő olimpián. Az elsődleges cél az, hogy az esélyes versenyzők számára biztosítsuk a felkészülés lehetőséget egy komoly rendszer keretein belül.

Jelen pillanatban az a fajta egyenlőség, ami jellemző volt a sportágak között, rövidtávon, a következő olimpiáig háttérbe szorulhat. A hazai sportban most korlátozottak a lehetőségeink, így azokat a tehetségeket kell kiemelten támogatni, akiknek esélyük van a következő olimpiákon.

Mi lesz azokkal a sportágakkal, amelyekben nem szerepelünk olyan fényesen?

A MOB finanszírozási kerete véges. Kérni fogom az adott szövetségeket, hogy tegyenek le egy rövid- és egy középtávú koncepciót arra vonatkozóan, hogy milyen stratégiákkal érnének el fejlődést a jövőben. Ezeknek az alaposan kidolgozott stratégiáknak a mentén a Bizottság el tudja majd dönteni, milyen mennyiségű és minőségű támogatást adjon az adott sportágaknak.

Bíztató, hogy a kormányzat komolyan szeretné támogatni a sportot, és ezt nyílván ki lehet használni, sokat profitálhatunk belőle. De azért ne gondolja senki, hogy egyik napról a másikra itt a Kánaán. Most a legfontosabb az, hogy felkészítsük az esélyeseket, illetve törődjünk az utánpótlással, hiszen szorít az idő.

Hosszabb távon hogy képzeli el a jövőt?


Hála Istennek az utánpótlás vonalban is vannak tehetséges versenyzőink. Erre lehet építeni, azonban csak úgy tudom elképzelni a jövőt, hogy a szakágak képviselői komoly stratégiát dolgoznak ki a további fejlődésre, terveket tesznek a Magyar Olimpiai Bizottság elé.

A MOB nem fog ígéretekre pénzt adni. Megalapozott döntéseket fogunk hozni, melyeknél nagy szerepük lesz a szakágak képviselőinek. Előre kell gondolkozniuk és meghatározni minden sportág esetében egy koncepciót, mely az utánpótlástól a világversenyekre való felkészítésig tartalmazza a célokat és a terveket.


Kit képzel el utódjának az alelnöki székben?


Ezen a kérdésen még nem gondolkodtam. Ennél most vannak fontosabb kérdések, mint a MOB finanszírozási rendszerének a felépítése, vagy minden sportot szerető ember támogatásának a megnyerése.

Az alakuló ülésre természetesen végiggondolom, hogy a majdani jelentkezők közül kik azok az emberek, akikkel a leghatékonyabban tudnék és szeretnék együtt dolgozni.

A MOB élén is megtartja a többi tisztségét?

Igen. A MOB elnöki pozíciója társadalmi munka. Ebben a direkt napi munkát nem az elnök végzi, hanem a MOB iroda személyzete. Mivel eddig alelnökként tevékenykedtem, jól ismerem az embereket és a folyamatokat. Az elnöknek az a feladata, hogy a meghatározott irányvonalakat koordinálja, illetve a szervezettel végrehajtassa.

A parlamenti bizottsági helyemről viszont le fogok mondani. Jelenleg a rendészeti és honvédelmi bizottság tagja vagyok. Ez a plusz idő jól fog jönni a MOB-elnöki munkám ellátásához, azonban alelnökként eddig is volt időm és lehetőségem feladataim ellátására. Úgy gondolom az elnöki pozíció a legtöbb időt a szabadidőmtől fogja elvenni, viszont a sport iránti szeretetem és elkötelezettségem miatt ez sem fog problémát okozni.

Schmitt Pál azért magasra tette a lécet.


Így van, minden tiszteletem Schmitt Pálé. Azonban annak idején Győrben is magas volt a mérce, és nem féltem, ezután sem fogok. Optimista vagyok a jövőt illetően. Ha a sportágak vezetői maximálisan támogatnak, akkor együtt, közösen szép eredményeket fogunk elérni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását