2024. május 16. - Mózes, Botond

Beperelték a BKV-t

Az Alstom azért perelte be az illetékes franciaországi bíróságon a Budapesti Közlekedési Vállalatot (BKV), mert jogtalannak ítélte meg a metrókocsik legyártására és leszállítására vonatkozó szerződés felmondását és a bankgaranciák lehívását - erősítette meg az Index értesülését az MTI-nek Riccardo Pierobon, a francia gépipari vállalat szóvivője.
2010. november 12. péntek 19:49 - HírExtra
A francia gépipari vállalat ugyanakkor folytatni kívánja az egyeztetéseket a BKV mellett a Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH) és a Fővárosi Önkormányzattal is annak érdekében, hogy a budapestiek végül új metrószerelvényekben utazhassanak.

Hozzátette: "Nem látunk semmilyen ellentmondást a jogi eljárás megindítása és a tárgyalások folytatása között. Természetes, hogy mindegyik vállalat, hozzánk hasonlóan a BKV is, a saját érdekeit képviseli. De úgy ítéltük meg, hogy történtek olyan lépések, amelyek, azonkívül, hogy nem szolgálták az Alstom érdekeit, törvényellenesek is voltak".

"Az Alstom eléggé természetesnek tekinti, hogy egy, a tőzsdén is jelenlévő nagyvállalat jogi eljárást kezdeményez egy olyan esetben, amikor szükségét érzi jogai megvédésének" - hangsúlyozta a szóvivő.

A vállalat a bankgaranciák jogtalan lehívásával szembeni szerződéses jogainak érvényesítése érdekében nyújtott be kérelmet a nantes-i bírósághoz, amelyben bírósági intézkedést kért. "Mi már legyártottuk ezeket a metrószerelvényeket, a szerződés értelmében a gyártás alatt már kaptunk előleget, amit a BKV vissza akar kapni. Ezzel nem értünk egyet ... Úgy ítéljük meg, hogy ezen összegek és a bankgaranciák lehívása a BKV részéről törvénybe ütköző" - fogalmazott a szóvivő.

Azt is megerősítette, hogy a kereset beadása leblokkolta a már kifizetett összegek visszatérítését és a bankgaranciák kifizetését addig, ameddig a gyorsított eljárásban lefolytatott meghallgatások meg nem történnek. Az első meghallgatást december 12-ére rendelte el a bíróság.

Az Index azt írta, hogy a BKV nem tud hozzáférni az Alstom 37 milliárd forintos bankgaranciájához, amit egyébként a metrókocsi-szerződés garantálna a magyar közlekedési cégnek. A hírportál szerint az Alstom azért indított pert a BKV ellen, mert így akar pénzhez jutni, amelyet a működésére fordítana. Arról is beszámolt az Index, hogy miután a BKV felmondta az Alstommal kötött metrókocsi-szerződést, előkészületet tett a szerződések alapján már kifizetett 108 millió euró visszafizettetésére, valamint a jó teljesítésre vonatkozó bankgaranciák lehívására, és bejelentette a BKV kötbér- és kárigényét a szállító felé.

Az MTI kérdésére a szóvivő elmondta: azért Franciaországban perelnek, mert a szerződésnek megfelelően a nantes-i bíróság az illetékes a kérdésben.

Az Alstommal Kocsis István, a BKV vezérigazgatója október 20-án bontotta fel a metrókocsik legyártására és leszállítására vonatkozó szerződést, miután a francia gyártó nem tudott végleges típusengedélyt szerezni a 2-es vonalra szánt Metropolis szerelvényekre. A vállalattal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróvonalra 150 millió euróért, továbbá 15+7 automata szerelvényt a négyes vonalra, 114 millió euróért.

A Fővárosi Önkormányzat június 3-án úgy döntött: a BKV vezérigazgatójának meg kell szüntetnie az Alstom konzorciummal kötött szerződést, ha a gyártó július végéig nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt a 2-es vonalra szánt szerelvényekre. A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását