2024. április 29. - Péter

Nagy forgalom várható a temetőknél

Mindenszentek napja miatt nagy forgalom várható ma a temetőknél országszerte, a fővárosi sírkertek reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva.
2010. november 1. hétfő 10:11 - HírExtra
Meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket mind a tizenöt fővárosi köztemetőben ma, a BKV pedig rendkívüli járatokat indít a sírkertekhez.

Mindenszentek és halottak napján, hétfőn és kedden országszerte sokan emlékeznek elhunyt szeretteikre a sírkertekben. Kiemelt kegyeleti megemlékezést szervez ma a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyebek mellett a cinkotai temetőben, a rákospalotai temetőben, a kispesti temetőben, a pestszentlőrinci temetőben és a csepeli temetőben.

Szintén ma gyertyagyújtással emlékezik meg a háborúk, a terrorizmus és az erőszak áldozatairól a Magyar Békeszövetség, a rendezvényen megemlékező szavakat mond Köteles György, a békeszövetség elnöke. Megemlékezést tart az elhunyt gyermekekről a Szemem Fénye Alapítvány, az eseményen részt vesz Garadnai Balázs püspöki helynök.

A hajdúsámsoni régi temető új közös sírjának és emlékművének avatásán tartandó ünnepi istentiszteleten igét hirdet Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.
Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a második világháborúban a Don-kanyarban elesett hősökért mutat be szentmisét ma a Don-kanyar Emlékkápolnánál Pákozdon. Ezután halottak napja előesti püspöki szentmise lesz a székesfehérvári székesegyházban.

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén a feddhetetlen, szent életű emberekre emlékeznek. III. Gergely pápa (731-741) "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette május 31-ét, mindenszentek ünnepét; később IV. Gergely pápa (827-844) áthelyezte november 1-jére. Mindenszentek napja 2001 óta újra munkaszüneti nap Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását