2024. április 29. - Péter
Minden évben születnek nagy felfedezések, hatalmas ötletek, de akiknek az eredményeire építkezünk, egyszer eltávoznak közülünk: ez a világ rendje. Béke poraikra!
2010. november 1. hétfő 08:19 - HírExtra
„Uram, nézz végig rajtam, Uram, láss meg te is engemet. Mindennek vége. Vége.” - Kállai Ferenc egyik utolsó nyilatkozatának záró mondata.

Tony Curtis
(1925-2010)

Thomas Mann
„Meghalásunk igazság szerint inkább a túlélők dolga, semmint a magunké; mert akár tudjuk idézni, akár nem, lélektani szempontból teljességgel érvényes a tréfás bölcs szava, hogy amíg mi vagyunk, nincs halál, és ha a halál van, mi már nem vagyunk, hogy tehát köztünk és a halál között egyáltalában nincs reális kapcsolat, semmi közünk hozzá, legfeljebb a világnak meg a természetnek van hozzá köze - amiért is minden élőlény roppant nyugodtan, egykedvűen, felelőtlenül és gyanútlan önzéssel tekint elébe. „
Tony Curtis, kétszeres Golden Globe-díjas, 1959-ben Oscar-díjra jelölt, magyar származású hollywoodi színészlegenda, közel százharminc alkotásban szerepelt. A két legismertebb filmvígjátéka a Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti, mind a mai napig „alapfilmnek” számít. Pályafutása alatt olyan ikonok oldalán láthattuk, mint Marylin Monroe, Jack Lemmon, vagy Burt Lancaster. Curtist 85 évesen, június 3-án, nevadai otthonában, álmában érte a halál.

Daróczi Dávid
(1972-2010)


A 37 éves korában, április másodikán elhunyt Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig a Gyurcsány-kormány kormányszóvivője volt. Daróczi a budapesti Andrássy út 72. szám alatt, egy harmadik emeleti lakásban önkezével vetett véget életének, a toxikológiai vizsgálatok kizárták a gyógyszer túladagolás lehetőségét. Szülei a rendőrségi nyomozás lezárta után is biztosak voltak benne, hogy fiuk bűncselekmény áldozata lett. Az elhunyt viszonyt folytatott Liptai Claudia színésznővel, akit az öngyilkossága előtt egy héttel eljegyzett. Öngyilkosságának miértje a mai napig nem tisztázott.

Ronnie James Dio
(1942-2010)


Ronnie James Dio, eredeti nevén Ronald James Padavona amerikai heavy metal énekes és szövegíró volt, aki énekelt az Elfben, a Rainbow-ban, a Black Sabbathban, majd Dio nevű zenekarával is a közönség szórakoztatásának élt.

Az 1980-as, Heaven and Hell című Black Sabbath album összes száma az ő irománya, a címadó szám talán mind a mai napig a legismertebb, és a rajongók által a legjobbnak titulált szerzemény.

Nevéhez köthető az ördögvilla „feltalálása”, amivel Ozzy Osbourne örökös békejel mutogatását kívánta ellensúlyozni. Május 16-án a heavy metal egyik legkarakteresebb előadója távozott közülünk.

Farkas Antal
(1911-2010)


Farkas Antalt, a Jászai Mari-díjas színészt szeptember 24-én, életének 89. évében érte a halál. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1952-ben végezte el, osztálytársai olyan kiváló színművészek voltak, mint Soós Imre, Váradi Hédi, Berek Kati, vagy Psota Irén.

A magyar filmtörténet olyan kiemelkedő alkotásaiban játszott, mint a Körhinta, a Két félidő a pokolban, a Húsz óra, A kőszívű ember fiai, A tizedes meg a többiek, a Hideg napok, vagy az Egri csillagok. 1996-ban Aase-díjat kapott, mellyel évről évre a legjobb epizódszereplőket jutalmazzák.

Frank Frazetta
(1928-2010)


Frazetta a legismertebb sci-fi és fantasy képzőművészek egyike volt. 2010. május 10-én hunyt el egy floridai kórházban harmadik szélütése következtében. Még nem volt húsz éves, amikor hivatásos képregényrajzoló lett és a korabeli amerikai hősök, mint Flash Gordon és Buck Rogers az ő tolla alatt nyerték el ismert alakjukat. Hatása számtalan alkotásra kiterjedő, így a Star Wars trilógiára is.

Kállai Ferenc
(1925-2010)


A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színészt, rendezőt, főiskolai és egyetemi tanárt, egy időben országgyűlési képviselőt 85 éves korában érte a halál. Kállai Ferenc félévszázados pályafutása alatt százhetvenhárom színházi premieren lépett színpadra, kilencvenhat mozifilmben szerepelt: televíziós szerepléseinek száma is hasonlóan magas. Rádiófelvételei szinte leltározhatatlanok.

A Legendás színész 2005-ben került vérnyomásproblémákkal kórházba, ám állapota cukorbetegsége miatt tovább romlott, és a hatástalan kórházi kezelések után 2009-től otthoni ápolásra szorult. A Nemzet Színésze Budapesten, 2010. július 1-én hunyt el.

Popper Péter
(1933-2010)


Popper Péter, a nagyszerű pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár április 16-án tért meg az Úrhoz. Előadásaival, könyveivel, rádió- és televízióműsoraival próbált segíteni a lelki gondok megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben.

Szabad dejében mindig szívesen foglalkozott szépirodalommal, maga is írt színdarabokat, amelyek közül három a nyolcvanas években bemutatásra került. 1994-1996 között Horn Gyula miniszterelnök személyes tanácsadója volt. Popper Péter hosszú betegség után, 2010. április 16-án hunyt el.

Szenes Iván
(1924-2010)


Szenes Iván magyar író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész, Magyarország egyik legtöbbet játszott szerzője volt. Nevéhez közel kétezer dalszöveg fűződik, generációk ismerik a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című, örök klasszikusokat.

Dalszövegei közül nem volt kedvence: úgy vélte, ha kiemelne egyet, azzal megsértené a többit. Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Elismerései, díjai közül kiemelkedik az 1986-ban kapott eMeRTon-díj, az 1988-as érdemes művész cím, az 1995-ös Fényes Szabolcs-díj és Huszka Jenő-életműdíj. Szenes Iván szeptember 13-án távozott közülünk.

Norman Wisdom
(1905-2010)


Charlie Chaplin kedvenc bohóca - Chaplin állítólag így nevezte Wisdomot - a Ne hagyd magad, Pitkin! című filmjével vált világszerte ismertté és közkedveltté. A keményvonalas kommunista Albániában rajongott kultstátuszt vívott ki magának, hiszen az előbb említett filmje volt az egyetlen nyugati filmalkotás, amelyet beengedtek az országba.

A Botrány az áruházban című, 1953-ban bemutatott filmjéért elnyerte a Brit Filmakadémia Díját, 1966-ban pedig Tony-díjra is jelölték a Walking Happy című Broadway-musicalben nyújtott alakításáért. A hetvenes évektől egészen a legutóbbi időkig főként tévésorozatokban szerepelt. A 95 esztendős színészt október 5-én, a Man szigeten, egy gondozóotthonban érte a halál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2017. december 13. 20:17
2008. július 15. 19:33
a fenébe is, legalább ne írnád állandóan, hogy a "barátaid"! ;-/ tudod, hogy minden nickemmel egyet értek veled, de ha ide is bedobom egy versikémet, amit talán éppen erre az alkalomra gyűlölködtem össze a szegényes szókészletemből, vagyis ha a Turulnak csak egy tolla is meggörbül ezen aljas csirkefogók által, arra van viszont kezdeményezésem rímbe szedve(!), és akkor lehet innen kidobnak(?). pedig itt nem a politika miatt vagyok! (írtam)
de, hogy lásd, és lássák, - már több turulbontogatós fórumba bepottyant ez - mihez tartás végett, ha mégis baja esne annak:
---------
ha egy "spiró" (és regős p.) heccelődhet ily eszközökkel, akkor mi is, én is! és ez íródott az(ok) után, nem fordítva!
----
----
Vascipő a Dunára néz,
szomjus nyelvét ölti,
vágyakozva sohajtoz.
Segít rajta neonáci,
odasiet a "rajthoz".
Vasutasék kalapácsa,
no meg hozzá edzett kéz,
s kopasz csávó jót golfoz:
Erídj, ússz a gazdihoz!
---
---
bizonyára "elvetemült" sorok, de ha dőlne a Turul, lesznek a golf sportnak is hirtelen "barátai" valószínűleg szerintem...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását