2024. április 29. - Péter

Mindenszentek: az emlékezés története

Az ősi kultúrák szerint fontos megemlékezni az eltávozottakról. Így alakult ki a �lelkek napja�, vagyis a Mindenszentek. A sírokat ilyenkor az elmúlás virágaival és az emlékezés gyertyáival díszítjük.
2010. november 1. hétfő 07:44 - Kancsár Edina
„Ó hányszor kell a sírra néznünk, hogy vigasztaljuk önmagunk,
Dobjuk el a tettető álarcát: ma ünnep van, ma sírhatunk.”
(Ady Endre: Halottak napján)

 
Az emberek mindig is úgy gondolták, halál után a test itt marad a földön, a lélek viszont tovább él: ezért fontos megemlékezni a halottainkról. A keltáknál ez a nap már ötezer évvel ezelőtt is a halottakra való emlékezés napja volt.

Mindenszntek

Az elmúlás virágai
Az elmúlás, a halál gondolata beleillik a pihenni térő növényzet hangulatába. Ilyenkor főképpen a krizantém és az őszírózsa, mely – mint a múló év utolsó virága – szeretteink sírjára költözik.
A hajdani rómaiak hőseiket istenként tisztelték, ezért szobrot és szentélyeket állítottak számukra. Marcus Agrippa Kr.e. 27-ben építtetett egy hatalmas templomot, amit Pantheonnak neveztek el. A Pantheont 610. május 13-án Rómában, keresztény templommá alakították és ezen a napon IV. Bonifác pápa megszentelte a szentélyt az összes vértanú tiszteletére. Ez adott alkalmat az ünnep bevezetésére.

Az ünnep történetében újabb lépést jelentett III. Gergely pápa, aki a Szent Péter Bazilika egyik mellék-kápolnáját nemcsak minden vértanúnak, hanem "minden tökéletes igaznak" a tiszteletére szentelte.

A nyolcadik században átkerült május tizenharmadikáról november elsejére az ünnep, valószínűleg azért, hogy a kelták régi népi újesztendejét is megszenteljék. 835-ben Jámbor Lajos császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan elismerte az új ünnepet, és azóta a Mindenszentek az egész kereszténység ünnepévé vált.

A katolikus november elsején, míg az ortodox keresztény egyház egy héttel később ünnepli. Eredetileg azoknak a nevesebb halottaknak a napja volt, akikről a szentek neveit tartalmazó naptár nem emlékezik meg, erre utal az elnevezése is: mindenszentek. Az ünnepet és az azt követő halottak napját fokozatosan a nép is átvette. Ilyenkor mindenki meglátogatja elhunyt hozzátartozóit a temetőkben, megtelnek a sírok virágokkal és az emberek gyertyát gyújtanak szeretteik emlékére.

Halottak napja

Népi hiedelmek
A mécses célja: a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, hogy ne kísértsenek és ne nyugtalanítsák az élőket. Szokás ilyenkor a sírok megtisztítása, rendbe hozása és díszítése is. Ennek a szokásnak is megvan a magyarázata: azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé szokás volt, hogy számukra megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra.
Általánosan véve, a Halottak napját november másodikán tartják. A halottakért – nemcsak a szentekért – való imádkozást a Franciaországi cluny-i bencés apátság kezdeményezte 998-ban. Mindenszentek napja, ily módon a halottak napjának előestéjévé vált. A szokás Nyugat-Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így Magyarországon is.

A Halottak napját több vallása is elfogadja: a katolikusok, az evangélikusok és az unitáriusok is elismerik hivatalosan, de a reformátusok csak szokásjog alapján emlékeznek meg az eseményről.

Az ünneppel kapcsolatos szokásokat kiszélesítette a századvégi szorongásos hangulat –1000-re a világvégét várták –. Ennek okán, különösen igyekeztek az elhunytak szellemeivel jó „barátságba” kerülni az emberek. A sírokon gyertyát gyújtottak, "a fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat".

Jó látni ezen a szomorú napon, milyen sokan állnak meg egy pillanatra a rohanásban, hogy megemlékezzenek azokról, akik már nem lehetnek köztünk. Ilyenkor érezzük igazán, hogy létezik még emberség, együttérzés és igaz értékek…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását