2024. május 21. - Konstantin

Felszólaltak a koszovó romák jogaiért

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet felszólította az Európai Unió tagországait, hogy hagyják abba a koszovói romák és más kisebbségek hazatoloncolását, mert hátrányos megkülönböztetés éri őket a főleg albánok lakta, volt szerb tartományban, és emberi jogaik is sérülnek.
2010. október 28. csütörtök 09:42 - HírExtra
A HRW arról számolt be, hogy a Nyugat-Európából hazatoloncolt koszovóiak nehezen kapnak munkát, lakást, alig jutnak egészségügyi és más szociális ellátáshoz. A beszámoló időszerűségét az európai vezetők brüsszeli találkozója adja, amelyen a cigánykérdéssel foglalkoznak.

A romák Franciaország intézkedései miatt kerültek a politika középpontjába az EU-ban. Párizs 1000, Romániából és Bulgáriából érkezett cigányt küldött haza, és felszámolta illegális telepjeiket.

Franciaországon kívül az Európai Unió több másik országában is népes cigány kisebbség él. Olaszországban mintegy 140-160 ezren vannak, közülük 60 százalék olasz származású, 30 ezren a volt Jugoszláviából, és gyakorlatilag ugyanennyien Romániából érkeztek az Appennin-félszigetre.

Közel hatszázezer cigány él Spanyolországban, elsősorban Andalúziában. Többségük ősei még a XV. században telepedtek le az országban, s bár ők már teljes jogú spanyol állampolgárok, még mindig a hátrányos megkülönböztetés céltáblái, főleg a munkavállalás és az oktatás terén. Mintegy 120 ezer roma él Németországban, közülük 70 ezer német állampolgár.

A Rajna túloldalán a VI. században jelentek meg először, és a négy német kisebbség egyikének ismerték el, ugyanazon jogcím alatt mint például a dánokat vagy a frízeket. A többi 50 ezer cigány a volt Jugoszláviából származik, és az 1990-es években kirobbant háborúk elől menekült el szülőföldjéről.

Április óta egy Pristinával aláírt megállapodás értelmében Németország megkezdte a hivatalos letelepedési engedéllyel nem rendelkező koszovói romák hazatelepítését, évi 2500 fős kontingenssel. Berlin semmiféle etnikai vagy faji minősítést nem tűr el, és a romákat ugyanúgy bátorítja hazatérésre, mint a többi koszovóit.

Az ENSZ Gyermekalapja (Unicef) azonban kifogásolta, hogy a romák közel fele már Németországban született, nem tud sem szerbül, sem albánul, így hontalanok lesznek Koszovóban. A német belügyminisztérium statisztikája szerint tavaly 541 koszovói tért vissza Pristinába, közülük 76 volt cigány. Az idén hazaküldött 346 koszovóiból 102 volt roma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását