2024. május 2. - Zsigmond

Három millió határon túli roma kaphat választójogot

Az MCF Roma Összefogás Párt nevében szeretném kifejezni örömömet és a roma közösség örömét a tekintetben, hogy a magyar kormány 90 évvel Trianon után végre rendezte azt a rendi, azt az erkölcsi, azt a politikai, azt a szellemi érvágást, amit 90 évvel ezelőtt Magyarország elszenvedett.
2010. október 22. péntek 19:06 - HírExtra
Ennek része és részese az akkori és a mostani magyarországi roma közösség, és nagyon örülünk annak, hogy amit a történelem elvett, azt a történelem visszaadja. Úgy, ahogy azt az én nagyapám megfogalmazta annak idején, amikor a családjában mind a két oldal tragédiája jelen volt. Furcsa fintora volt ez a XX. század történelmének, hogy az ő testvéreit az auschwitzi koncentrációs táborban ölték meg, ő maga pedig a Don-kanyarban hadi fogoly volt.

Amikor hazajött és megkérdezték tőle, hogy mit szól ahhoz, ami az ő családjával történt, akkor azt mondta, hogy ez olyan tragédia, ami soha nem fog begyógyulni, és ez olyan történelmi veszteség, amit a magyarországi cigányság és a magyar társadalom elszenvedett. Az elmúlt 90 év arról szólt, hogy amit az eső elvett, azt a nap fel tudja szárítani. Úgy néz ki, hogy erre most nagyon nagy szükség volt, és ezért lett óriási esélyünk.

Az a határon túli közel hárommillió magyar ajkú roma honfitársunk, aki nem szakadt el a magyarságától vagy akár a cigányságától, és nem szakadt el Európától, az most visszakapja az erkölcsi, politikai kártérítését azzal, hogy újra a Kárpát-medencében egy közösséget alkothatunk. Történelminek tartom azt, hogy a mögöttem lévő három zászlónak a közösség úgy tud a tagja lenni, hogy büszkék vagyunk a cigányságunkra, büszkék vagyunk magyarságunkra és büszkék vagyunk arra, hogy európaiak vagyunk.

Szeretnénk ebbe a közösségbe beépíteni a mi roma közösségünk tiszteletét, becsületét, hagyományait, kultúráját, és azt kérjük önmagunktól a Kárpát-medencei magyarságtól, hogy legyenek erre befogadók, és tanuljunk az elmúlt 90 év szörnyű időszakából. Soha többé ne fordulhasson elő ennek az esélye.

Hogy több millió honfitársunk újra átölelheti egymást, annak nemcsak politikailag, hanem emberileg is örülhetünk, és talán az emberi öröm nagyobb, mint a politikai, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a részese, része, meghatározója lesz a magyarországi bel- és külpolitikának újra a Kárpát-medencei roma közösség.
Az MCF nevében ezzel szeretnék feladatot és felelősséget vállalni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását