2024. április 19. - Emma

Új Színház: fókuszban a telefon

Szombaton este az Új Színházban furcsa felhívással kezdődik Márta István új egyfelvonásos operájának premierje: "Kérjük, hogy mobiltelefonjaikat feltétlen kapcsolják be!"
2010. október 8. péntek 19:19 - HírExtra
Az Édes mobilvilág című opera témája az úgynevezett "új telefónia", a mobil teremtette új nyelv és gondolkodás. A darab műfaji meghatározása is szokatlan: globális mobiltelefon opera multikulturális vizuális elemekkel énekesekre, színészekre, balett- és zeneművészekre.

A Magyar Állami Operaház, az Új Színház és a Budapesti Őszi Fesztivál együttműködésében létrejött produkció egyik célja, hogy "megmutassa azoknak a kis- és nagykorúaknak, akik e szóra: opera csak ajkukat biggyesztik, vállukat vonogatják, hogy ez a komplex műfaj mi mindent közölhet a figyelmes nézővel" - mondta korábban Márta István a darabról.

A Magyar Állami Operaház Budapest honlapján külön aloldal készült a bemutatónak (www.mobilopera.hu), ezen vázolják a Szálinger Balázs librettójába foglalt cselekményt. E szerint egy friss diplomás fiatalember nagy és merész tervekkel indul, meghódítani készül a tudományos világot. Egy híradástechnikai nagyvállalat, mega-multi alkalmazza. Az információgyűjtés foglyaként élete megváltozik, de a nagy álomról, a jövő tudományos alapú megtervezéséről nem mond le; meglátja a számok halmazai mögött az emberi sorsokat, életutakat.

A rendelkezésére álló adatrengetegből (a mobiltelefon-hívások időpontokat, intervallumokat tartalmazó részletes statisztikáiból) kiválasztott, konkrét telefonszám adatainak tanulmányozása során megdöbbentő felismerésre jut a szám tulajdonosáról - saját feleségéről. Ezzel elindul a végeérhetetlen, kisszerű harc férfi és nő között az emberi természet állatias dzsungelében; a félreértések, az elhallgatások, a ki nem mondott vádak kibogozhatatlan hálót szőnek köréjük.

A mobil a globalizáció zászlóvivője, a születés és a halál hírközvetítője, tragikus és bohózati szituációk főszereplője, sőt alakítója - állítják az alkotók. Mindezt megszemélyesíti Frankó Tünde, Fülöp Zsuzsanna, Ambrus Ákos, Derecskei Zsolt és Tóth János Szikora János rendezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását