2024. április 27. - Zita

Iszapkatasztrófa: elérte a Duna főágát az iszap

A Mosoni-Duna után már a folyó főágát is elérte az iszapömlés, a víz pH értéke a Mosoni-Dunánál 9,4 volt. Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínre érkezve úgy látta: nincs értelme a település helyrehozatalának.
2010. október 7. csütörtök 12:18 - HírExtra


12:20 Elérte a Duna főágát a szennyeződés

A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre - közölte Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője az MTI-vel Kolontáron.

A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá.

Dobson Tibor azt mondta: a csütörtök déli mérések szerint a Mosoni-Duna vizének 9,4, a Rábának pedig 9,6 a pH-értéke, de halpusztulásról eddig innen nem érkezett jelentés. Megjegyezte, hogy a Marcal folyónak viszont már a teljes élővilága kipusztult.

11:45 Megsemmisült a Marcal folyó élővilága


Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője, Dobson Tibor.

Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

Mint hozzátette, a Marcal folyó már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt.

11:22 Felmérést tartanak, hogy a katasztrófa sújtotta településen maradnak-e az emberek

Kolontár polgármestere csütörtökön felméri, hogy a károsultak akarnak-e a vörösiszappal elöntött területen maradni.

Tili Károly az MTI-nek a helyszínen elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök reggeli felvetése nyomán még a nap folyamán személyesen keresi fel azokat, akiknek a háza megsérült, hogy felmérje, a károsultak miként képzelik el a jövőjüket, akarnak-e a településen maradni. A polgármester közölte, az eredményt eljuttatja majd a kormányfőnek.

Orbán Viktor csütörtök reggel, miután a településen tájékozódott a katasztrófahelyzetről, azt mondta:
Forrás: MTI/HírExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását