2024. április 23. - Béla

Iszapömlés: folytatódik a küzdelem

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét szerdán a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap; a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át az iszapömléssel kapcsolatos nyomozást; Devecserben gyorssegélyt osztanak; módosítanák a katasztrófavédelmi törvényt.
2010. október 6. szerda 09:45 - HírExtra
7,5pH értékű a víz a kutakban

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda este az MTI-t.

A Bakonykarszt Zrt.-vel történt egyeztetés nyomán Devecserben a szennyvízaknákat, átemelőket, vízóraaknákat kitakarítják, és járdákat, külső homlokzatokat megtisztítják - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, csütörtökön további védőeszközöket szállítanak a helyszínre: 200 védőszemüveget, 8.084 védőálarcot, 2.888 pár védőkesztyűt, 1.000 melles nadrágot, 150 lapátot.
Az átszakadt gátrész alatt az építések folyamatosak: újabb 20 méter elkészült 1-3 méter magasságban.

A Magyar Honvédség, a tűzoltóságok, a rendőrség és a katasztrófavédelem állománya jelenleg is végzi a technika- és a területmentesítési feladatokat, illetve segítik az eltakarítási munkákat a településeken. Továbbá elindult Devecser és Kolontár térségébe a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem állományából egy 20 fős toxigológus csoport. Kolontáron, Devecseren továbbra is folyamatos és fokozott az ellenőrzés és a rendfenntartó járőrszolgálat - olvasható a közleményben.

A közlés szerint a veszélyeztetett területen a mentésben, a takarításban, a terület és az ingatlanok megtisztításában résztvevők egészségének védelme érdekében - a kiömlött iszap lúgos kémhatása miatt - gumicsizma, zárt ruházat, savaknak, lúgoknak ellenálló védőkesztyű, fröccsenés veszélye esetén védőszemüveg használata szükséges.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

Elkezdik a házak külső tisztítását


Az utcák és járdák takarítását követően elkezdődhet a lakóházak külső tisztítása a vörösiszappal elöntött területeken - mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke a védelmi bizottság ülése után szerdán.

Lasztovicza Jenő elmondta, jelenleg három magasnyomású eszközzel tisztítják a házakat, a bizottság pedig további 12 ilyen gép beszerzéséről döntött. Hozzátette: az ülésen beszámoltatták a hatóságokat; a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, valamint az ÁNTSZ szakemberei jelentést tettek az eddig elvégzett munkálatokról. A mentéshez szükséges eszközigényről (például lapát, kesztyű, gumicsizma) is döntést hoztak.

A házak belső tisztítását Kolontáron már elkezdték, a vastagabb iszapréteggel borított udvarokban rakodógépekkel takarítják el és gyűjtik össze a szennyeződést, amit a MAL Zrt. által kijelölt tározókba szállítanak.

Lasztovicza Jenő ismertetése szerint a szakemberek folyamatosan víz-, és talajmintát vesznek az érintett területekről, illetve mérik a Torna-patakban folyó víz összetételét. Az ÁNTSZ mérései szerint az ivóvíz tiszta és iható.

Az elnök szerint a legnagyobb problémát most az okozza, hogy sok család nem akar visszamenni a házakba, nagy az elkeseredés, és a települések elhagyását tervezik. Ezért próbálnak olyan állapotot kialakítani, és a házakat úgy helyreállítani, hogy ez ne történjen meg.
A védelmi bizottság a házak takarításához védőfelszerelést viselését javasolja a sérülések elkerülése miatt: például gumicsizmát, zárt ruházatot, sav- és lúgálló védőkesztyűt.

A bizottság ülésén a MAL Zrt. vezetői is részt vettek. A cég tájékoztatása szerint folyamatban van az átszakadt gát helyreállítása, az övárok melletti első út 20 méter hosszú szakasza elkészült. Az út melletti pernyegátból újabb 10 méter épült már, 60 centiméteres magasságban.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az esőzések ellenére nem kell tartani a Torna-patak áradásától, kedden a teljes vízgyűjtőterületen apadás volt. A vízügyi hatóság becslése szerint a patak az esőzés hatására sem fog kilépni a mederből, nincsenek veszélyben ingatlanok.
A közbiztonságról szerdáról csütörtökre virradó éjszaka mintegy hetven rendőr gondoskodik a településeken. A fosztogatások megelőzése érdekében a kitelepített házak utcáiban fokozott ellenőrzést tartanak - ismertették.

Az iraki nagykövet élelmiszer-szállítmányt visz a károsultaknak


Élelmiszer-szállítmány visz a vörösiszappal elöntött települések rászorulóinak a budapesti iraki nagykövetség csütörtökön - tudatta Kasim Asker Hasan, az Iraki Köztársaság nagykövete szerda este az MTI-vel.

A külképviselet vezetője, aki személyesen juttatja el a segélyszállítmányt a katasztrófa sújtotta térségbe, hangsúlyozta, hogy a Magyarországon tartózkodó arab közösségek külképviseletei, köztük az iraki nagykövetség is mély megrendüléssel vette tudomásul a Kolontár térségében kialakult helyzetet.

Hozzátette, hogy az iraki állam nagyköveteként szükségét érezte annak, hogy a Magyarországhoz való kötődésüket tettekben is kifejezzék.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

Gyertygyújtással emlékeztek meg az áldozatokra


Több tucat mécsest gyújtottak szerda este Kolontáron azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik a két nappal ezelőtti iszaplavina okozta tragédiában haltak meg.

Fekete szalaggal áthúzott keretben látható annak a férfinak a fotója, aki az autójában ült, amikor elsodorta a zagytározóból kiömlő, több méter magasan hömpölygő vörös iszap.
Gyertyák égnek a 14 hónapos gyermek, valamint Kolontár másik két áldozatának emlékére is, és a gyertyagyújtó tucatnyi ember azért fohászkodik, hogy a még eltűntként nyilván tartott három embert élve találják meg.

Komplett földcserét követelnek a lakosok


Teljes földcserét követeltek a vörösiszappal szennyezett területen a devecseri önkormányzat szerda esti lakossági fórumán résztvevő helyi lakosok.

A Veszprém megyei város művelődési házában tartott fórumon a vegyi katasztrófa következményeinek felszámolását irányító devecseri és megyei vezetők válaszoltak az egybegyűlt több mint száz helyi lakos kérdéseire. A fórum résztvevői erősen kifogásolták, hogy az iszapömlésért felelős cég képviseletében senki nincs jelen.

A felszólalók egyebek mellett követelték, hogy a városban és annak környékén a szennyezett területeken cseréljék ki az iszapos földet. A devecseri és megyei vezetők hangsúlyozták: a munka fokozatosan halad előre, elsőként az utcákat és az utcai árkokat tisztítják meg, majd a házak következnek, és csak ezután a földcsere. A termőföld addig használhatatlan, az ivóvízbázist azonban a rendszeresen végzett mérések alapján nem érte károsodás, a csapvíz iható.

Toldi Tamás polgármester kezdeményezésére szavazást is tartottak a résztvevők, arról döntöttek, hogy ezentúl minden este hat órakor tartanak fórumot, amelyen átbeszélik az aktuális fejleményeket.

A kolontáriak a károsult részek teljes megsemmisítését követelik


A vörösiszappal elöntött és részben lakhatatlanná vált kolontári településrész eldózerolását követelték a Veszprém megyei település lakosai a szerda esti lakossági fórumon.

A lakosok bejelentették: pertársaságot alakítanak a katasztrófát okozó MAL Zrt. ellen, és a kártalanítási eljárás képviseletével egy budapesti ügyvédi irodát bíztak meg.

A lakosság felháborodva hallgatta a MAL Zrt. műszaki igazgatójának kitérő válaszait, azokra a kérdésekre, amelyeket nem csak kárt szenvedett emberek, hanem a polgármester is megfogalmazott. Mivel nem kaptak kielégítő válaszokat a műszaki igazgatótól - aki egy rendőrautóban ülve válaszolt a kérdésekre, amelyet körbe vettek a helyiek - csütörtökre újabb lakossági fórumot hívtak össze. Erre ismét meghívták a MAL Zrt. vezetését.

Kolontáron a polgármester közlése szerint 35 ház vált lakhatatlanná, négy halálos áldozat van a településen. Három embert még keresnek.

Mal Zrt.: volt katasztrófavédelmi terv


Volt kárelhárítási és katasztrófavédelmi terve a MAL Zrt.-nek, de az események villámgyorsan következtek be hétfő délután - mondta Deák József, a cég műszaki igazgatója szerda este a vörösiszappal elöntött Kolontár település lakossági fórumán.

A műszaki igazgató nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a cég milyen megoldásokat tud ajánlani a kárt szenvedett lakosok kártalanítására, és arra sem, hogy ki tehető felelőssé a négy halálos áldozatot követelő tragédiáért.

"A felelősség kérdését majd a vizsgálatok állapítják meg" - mondta Deák József. Mint hozzátette, "hasonló jellegű eseményt nem várunk, és nem számolunk vele".

A lakossági fórumra a helyiek a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőjét várták, de a cég elnöke a műszaki igazgatót küldte maga helyette.

Nincs gáz Devecserben


Mintegy száztíz ingatlanon nincs gáz, csőtörés miatt két utcában nincs ivóvíz az iszappal elöntött Devecserben, öt ház összedőlt - tájékoztatta Toldi Tamás polgármester szerda este az MTI-t.

Az ivóvízvezeték akkor repedt meg, amikor azt visszakötötték a hálózatra. A tíz házat érintő csőtörés elhárításán jelenleg is dolgoznak.

Az ingatlanokba a mentesítő munkák befejezése után folyamatosan kötik vissza a gázszolgáltatást, a szolgáltató a javításokat saját költségén végzi - mondta a polgármester. Mint hozzátette: a fő problémát az okozza, hogy a vörösiszap beszivárgott a gázkonvektorokba, amelyeket mielőbb ki kell tisztítani.

Az iszapmentesítést a településen este tíz óráig végzik a katasztrófavédelem szakemberei. A munka a polgármester szerint várhatóan több hetet vesz még igénybe. Az utcák, a járdák tisztítása megkezdődött, de az iszappal elöntött tizenkilenc utcából kettő még járhatatlan.
Mivel sok téves információ terjed a helyiek körében, minden nap lakossági fórumot terveznek tartani - mondta Toldi Tamás.

A katasztrófát követő második napon, szerdán már volt oktatás az iskolában, s az óvodában is fogadták a gyerekeket. A biztosítótársaságok csütörtök reggel kezdik meg a károk felmérését - közölte a polgármester.

Módosították a MÁV-menetrendeket


Módosított menetrendet léptet életbe péntek nulla órától visszavonásig a MÁV a Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon az iszapkatasztrófa miatt.

A MÁV szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a vasúti pálya annyira megrongálódott Ajka és Devecser között, hogy a végleges helyreállításig vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A megnövekedett közúti forgalom miatt módosítani kell a menetrendet.

Egyes vonatok az új menetrend szerint korábban indulnak, és a buszok hosszabb menetideje miatt nem tudják biztosítani egyes vonatok csatlakozását. A vonatpótló autóbuszokon érvényesek a vonatokra megváltott jegyek és utazási okmányok.

A vasúttársaság arra kéri az utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális menetrendről.

LMP: a Mal Zrt. hozza nyilvánosságra a privatizációs szerződéseket


Az átszakadt zagytározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) privatizációs szerződésének nyilvánosságra hozatalát kéri a Lehet Más a Politika (LMP) Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől.

Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője Kolontáron, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén szerdán tartott tájékoztatóján elmondta: a szerződés nyilvánosságára azért van szükség, mert meg kell tudni, hogy az milyen biztonsági és kárelhárítási előírásokat tartalmaz. Ennek alapján aztán ellenőrizni lehet, hogy maradéktalanul betartotta-e a cég a kötelezettségeit.

A politikus kifejtette: a magyar alumíniumipart igen olcsón privatizálták, az új tulajdonosok pedig cserébe vállalták, hogy kezelik azokat a súlyos környezeti kockázatokat, amelyek az ágazat működésével járnak, és elhárítják a károkat. Az LMP azonban úgy véli, hogy a több ember halálát és milliárdos nagyságrendű anyagi kárt okozó iszapömléssel kapcsolatban "megint arról van szó, hogy mélyen nyomott áron jutottak hozzá állami vagyonelemekhez, a biztonsági és kárelhárítási munkák pedig nem valósultak meg úgy, ahogy szükség lett volna" - mondta Jávor Benedek. Az LMP országgyűlési képviselője, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke elmondta: 2004-ben, az uniós csatlakozást követően a vörösiszap kikerült a veszélyesnek minősülő hulladékok köréből. A párt szerint viszont ott lenne a helye, már csak az anyag erősen lúgos, maró természete miatt is.

Az LMP frakciója ezért javasolja majd, hogy legyen egyértelmű jogi szabályozás, amely a vörösiszapot veszélyes hulladéknak minősíti, és ennek megfelelő kezelést ír elő. A politikus hozzátette: a katasztrófával összefüggésben is fontos hangsúlyozni, hogy a hatósági rendszert, benne a környezetvédelmi szakhatóságokat az utóbbi években erőteljesen leépítették. Nincs kapacitás a tényleges helyszíni ellenőrzések elvégzésére, csupán "papírmunka folyik a hivatalokban, és ha a beadott dokumentáció megfelel a formai követelményeknek, akkor a hatóság kiadja az engedélyt" - mondta Jávor Benedek. Hangoztatta: a vörösiszap-katasztrófa alátámasztja az LMP régi követelését, hogy erősítsék meg az egész környezetvédelmi hatósági rendszert.

Önkénteseket vár a Katolikus Karitász


További önkéntesek jelentkezését várja a Katolikus Karitász a vörösiszappal elöntött településekre.

A szervezet arra kéri a jelentkezőket, hogy csak előzetes egyeztetés után induljanak a helyszínre, hogy ott már a megfelelő felszereléssel és munkával várhassák őket a koordinátorok - közölte a segélyszervezet szerdán az MTI-vel.

A devecseri plébánián koordinációs központot állítottak fel, innen szervezik a mentéshez és az ellátáshoz szükséges munkálatokat, szállítmányokat. Az áradást követően 100 pár gumicsizmát, védőruhákat, 500 pár gumikesztyűt, maszkokat, vödröket, takarítóeszközöket és 2 mázsa konzervélelmiszert osztottak szét a helybelieknek. A devecseri és kolontári plébánián folyamatos ügyeletet tartanak, ahol várják a károsultakat, koordinálják a munkafolyamatokat és lelkisegély-szolgálatot is működtetnek. A katasztrófavédelmi munkálatokban résztvevők itt tisztálkodhatnak, melegedhetnek, étkezhetnek. Csütörtöktől Kolontáron 200 fő étkezését biztosítja a segélyszervezet.

A segíteni szándékozók az adományokat a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlára küldhetik, a közlemény rovatban az "ISZAPÁR" megjegyzést kérik feltüntetni.

Az országban lévő többi vörösiszap-tározó biztonságos


Biztonságos az almásfüzitői timföldgyár közelében lévő két vörösiszap-tározó, amelyben 3,5-4 millió köbméter vörösiszapot helyeztek el 1983 és 1997 között - tájékoztatta a megyei önkormányzat sajtóreferense szerdán az MTI-t.

A Neszmély és az Almásfüzitő mellett lévő tározókban az iszap megszilárdult, az egyik tározót fűvel borított földtöltés zárja le. A létesítmények környékén szivárgásra utaló nyomokat nem találtak - összegezte a környezetvédelmi hatóságok és a helyi védelmi bizottság vizsgálatának eredményét Zsohár Melinda.

Az ellenőrzött tározókban az ajkaihoz hasonló jelenség kialakulásának veszélye nem áll fenn. A tározókban a csapadékvíz mennyisége nem jelentős, és nem oldja fel folyékony állagúvá a megszilárdult vörösiszapot - tette hozzá a sajtóreferens.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte, hogy az Ajka mellett bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa a Komárom-Esztergom megyei Duna-szakaszra nem lesz számottevő hatással.

Minden lakásbiztosító részt vesz a kárfelmérésben


A lakásbiztosításban érintett társaságok még kedden megállapodtak abban, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban esett károkat felmérik, és a társadalmi felelősségvállalásuk alapján méltányosan kezelik a helyzetet - mondta Gilyén Ágnes a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szóvivője. A szóvivő jelezte azt is, hogy itt veszélyes üzemi felelősségről van szó, és a biztosítóknak nem kell helytállniuk a lakásbiztosítások alapján. A MABISZ illetékese cáfolta, hogy - amint azt a Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerdán a helyszínen közölte - három biztosítótársaságot jelöltek volna ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben.

Az MTI-nél eddig négy biztosító jelezte, hogy amint lehet megkezdik a kárfelmérést, illetve - méltányosságból - 150 ezer forint gyorssegélyt folyósítanak: Aegon, Generali, Allianz, Groupama Garancia, Union.

Az Union közleménye kiemeli, hogy a biztosító a kárfelmérés dokumentumait mindenképpen a károsultak rendelkezésére bocsájtja. Ez - ipari katasztrófa esetén - szakértőtől származó kárigazolásként szolgálhat számukra.

Az Aegon közleménye szerint a katasztrófavédelem szerda déltől beengedi a katasztrófa sújtotta területre a biztosítók kárszakértőit. A közlemény kiemeli, hogy a hagyományos lakásbiztosítások nem nyújtanak fedezetet az ajkai térségben történt katasztrófában bekövetkezett anyagi károkra, az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve - ha van rá biztosítási fedezet - az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli.

A biztosító felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a katasztrófa következtében a gépjárműben okozott károk a casco biztosítás alapján téríthetők. A személyi sérülésekre az élet- és balesetbiztosítások nyújtanak anyagi segítséget, amennyiben a lakásbiztosítások tartalmaznak ilyet. Emellett a bankkártyák is tartalmazhatnak balesetbiztosítást.

Kedden eltemetik az első áldozatot

A jövő héten kedden temetik el az ajkai térségben történt vörösiszap-áradás első áldozatát Kolontáron, a helyi temetőben - tájékoztatta a Veszprém megyei település plébánosa szerdán az MTI-t.

Mór Miklós közlése szerint október 12-én délután 3 órakor emlékmisét tartanak a négy elhunyt áldozat emlékére, majd a 34 éves fiatalembert fél négykor helyezik végső nyugalomra a falu másik végében lévő temetőben, amelyet nem érintett a vörös sárfolyam.

A katolikus plébános arról nem tudott információt adni, hogy a további áldozatokat - amelyek a katasztrófavédelem hivatalos tájékoztatása szerint egy 14 hónapos gyermek, egy középkorú nő és egy idősebb asszony - mikor temethetik el. A plébános úgy tudja, a három eltűnt ember szintén idős, helybéli lakos, de abban bízik, hogy nem a sártenger alatt, hanem kórházban, esetleg rokonoknál találják meg őket.

Volt már egy iszapömlés '86-ban?

1986-ban volt már egy kisebb méretű iszapömlés a timföldgyári tározóknál Ajkán, amelyet akkor elhallgattak a közvélemény elöl az illetékesek, a kolontáriak ugyanakkor tudtak róla - közölte Léhmann Róbert helyi lakos szerdán az MTI-vel.

Akkor elsősorban nem vörösiszap ömlött ki a tározóból, hanem világos színű lúg - mondta.
Azt az áradatot levitte a Torna-patak, illetve szétterült a közeli réten - tette hozzá, megjegyezve: akkor semmiféle híradás nem jelent meg az esetről, pedig a patakból kipusztultak a halak, s eljutott a Marcalig a veszélyes vegyi anyag.

Néhány ember bőre akkor is "megégett" - tette hozzá.

Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere - aki 1986-ban a város tanácselnöke volt - nem emlékszik ilyen esetre. Mint az MTI-nek elmondta: "az rémlik neki", hogy a Torna-patak vize sok évvel ezelőtt vörös volt, de emlékezete szerint azért, mert a Csinger-patakból valamilyen vörös lé került bele. Megjegyezte: emlékezete szerint valamelyik bauxitbányából jutott a Csinger-patakba vörös bányavíz.

Segítség Burgenlandból


Segélyakciót hívott életre a magyarországi iszapömlés nyomán Michael Leier burgenlandi vállalkozó, akinek Devecseren is van gyára - jelentette szerdán az osztrák rádió és televízió (ORF). Az ORF internetes beszámolója szerint Michael Leier a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközöket, az érintett térség lakosainak ruhaneműt és takarókat gyűjt. "Több mint kétszáz ház lakóinak mindene odaveszett" - mondta. Amit Burgenlandban összegyűjtenek, három óra alatt a helyszínre tudják szállítani.

A devecseri Leier-üzem dolgozói az elmúlt napokban is részt vettek a kárelhárításban és mentésben, és munkagéppel is segített a cég - nyilatkozta a vállalkozó. A gyár a kisvárosnak a zagytározóval ellentétes oldalán áll, de biztonsági okokból azt is kiürítették.

Az osztrák hatóságok szerint Ausztriát nem fenyegeti a szennyezés. A szennyező anyag a Rába és onnan a Duna felé folyhat tovább, a talajvízáramlás ezekkel a folyókkal párhuzamos, tehát Burgenlandtól távolodó irányba tart - mondta Helmut Rojacz tartományi vízgazdálkodási főosztályvezető.

A szakember szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen kihatása lesz a katasztrófának, de a kelet-ausztriai tartományt nagy valószínűség szerint nem veszélyezteti. Hozzátette, hogy az osztrák illetékesek kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal. A Rába és a Duna magas vízállása véleménye szerint kedvező körülmény, mert így jobban felhígulhat a vörösiszap-szennyezés.

Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter egy keddi közleményében szintén az állította, hogy Ausztriában nincs ok aggodalomra.

Megemlékezés az Európai Parlamentben


Az Európai Parlament néppárti frakciójának szerdai ülésén Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője kifejezte együttérzését a magyarországi vörösiszap-katasztrófa áldozataival és megköszönte Joseph Daul frakcióvezető részvétnyilvánítását. Gyürk András tájékoztatta a frakció tagjait az Ajka térségében történt rendkívüli ipari-természeti katasztrófáról. Biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar kormány, a hatóságok és a lakosok mindent elkövetnek a szennyeződés terjedésének megállításáért. Szerda délután, az EP brüsszeli plenáris ülésének kezdetén együttérzéséről és az Európai Parlament teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az Ajka körzetében bekövetkezett iszapömlés miatt Jerzy Buzek, a testület elnök.

"Az Európai Parlament nevében szeretném őszinte együttérzésemet kifejezni minden magyar állampolgárnak, aki Magyarország történetének egyik legsúlyosabb katasztrófáját átélte" - fogalmazott a lengyel EP-elnök.

"Az Európai Parlament teljes támogatásáról biztosítja Magyarországot ezekben a nehéz időkben" - tette hozzá. "Egy gát szakadását követően, megközelítőleg egymillió köbméter mérgező vörösiszap borította el az Ajka környéki területeket, ezzel négy ember halálát és további háromszáz ember sérülését okozva. Szeretném részvétemet nyilvánítani a tragikus esemény következtében elhunytak hozzátartozóinak és kívánom a sebesültek mihamarabbi gyógyulását" - fogalmazott Jerzy Buzek.

A MAL már a hét végén beindítaná a termelést

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával - mondta Tolnay Lajos, a cég elnöke. Tolnay Lajos elmondta, hogy a cég levelet írt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést. Kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is.

Illés Zoltán kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét. Az államtitkár akkor úgy nyilatkozott: a hétfő délutáni baleset után a cég még tovább folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Tolnay Lajos tájékoztatása szerint szakemberekkel való egyeztetés alapján hosszabb távon - a csapadékosabb időjárás miatt - a szárazabb vörösiszap-technológia felé szeretne elmozdulni a cég, vagyis kevesebb vizet használnának fel. Ennek pontos paraméterei azonban még nincsenek kidolgozva, de már felvették a kapcsolatot az illetékes egyetemi kutatóintézettel - tette hozzá. Rámutatott ugyanakkor: a jelenlegi technológia is biztonságos, hiszen a világ timföldiparában 95 százalékban ezt használják, és eddig semmilyen probléma nem volt vele.

Tolnay Lajos az InfoRádióban azt mondta: ha most újra tudják indítani a termelést, akkor a leállás nem befolyásolja a MAL idei eredményeit, éves üzleti tervét. Azonban hhangsúlyozta, hogy jelenleg az újraindulás mellett a kárelhárításra koncentrálnak.

Pintér: a Duna már nem kap a szennyezésből


A szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a Kolontár melletti tározóból kiszabadult vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába - közölte a belügyminiszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor - miután beszámolt a kabinetnek a helyzetről - elmondta, az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek. Ha újabb veszélyhelyzet alakulna ki - hívta fel a figyelmet a miniszter -, akkor az őrség azt rádióösszeköttetésen jelezné és a lakosságot szirénával riasztanák.

Megismételte, mivel természeti katasztrófa nem történt a térségben, emberi felelősséget kell keresni az iszapömlés ügyében. Emlékeztetett, hogy az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át a Kolontárnál történt iszapömléssel kapcsolatos nyomozást.

Közölte: az összesen 10 hektárnyi területre kiömlött 6-700 ezer köbméter vörösiszap Kolontáron két utcában 40, Devecseren 19 utcában 244, Somlóvásráhelyen egy utcában 14 házat érintett. A lakosság elhelyezéséről a katasztrófavédelem a karitatív szervezetek együttműködésével intézkedett; az első időszakban 700 embert helyeztek el, de számuk már csökkent más lakókhoz, rokonokhoz való elhelyezéssel.

Pintér Sándor kitért arra is, hogy egyelőre nem tudni, mekkora kár keletkezett, de ennek felmérését megkezdték.Úgy vélekedett: a veszélyhelyzet elhárítása, a normális élet helyreállítása érdekében gyors, szakszerű intézkedések történtek.

Kezeljük az ügyet, a reményeink szerint megállapítjuk a felelősséget és biztosítjuk a kártérítés lehetőségét is - fogalmazott a belügyminiszter.Kérdésre válaszolva Pintér Sándor cáfolta, hogy tömeges házelhagyásra készülnének az érintett falvak lakói, mint mondta, nem tud arról, hogy ezt jelezték volna a lakók. De - fűzte hozzá - egyelőre a károk felmérése zajlik, nem tudni, a vörösiszap milyen hatással van a lakóházakra, ezt vizsgálják. Ha a sérülés miatt indokolt egy-egy ház lebontása, azt meg fogják tenni - húzta alá.

Ha tömeges házelhagyásról lenne szó, akkor azzal foglalkozni kell, meg kell nézni, miként lehet majd biztosítani az érintettek lakhatását - tette még hozzá.

Elmondta azt is, hogy az összegyűjtött vörösiszapot a tárolókba szállítják vissza.

Kiemelte azt is, hogy a lakások kitakarítása után a lakók csoportosan, egyszerre mehetnek majd vissza azokba.

Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy vizsgálják az unió által felkínált segítséget, de majd a károk pontos felmérése után lehet nyilatkozni arról, hogy Magyarországnak milyen eszközökre, anyagi támogatásra van szüksége.

Az Allianz biztosította a MAL-t


Az Allianz Hungária Biztosítót felhatalmazta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. annak nyilvánosságra hozatalára, hogy a MAL az Allianz-szal kötött 2010-re érvényes vagyon és felelősségbiztosítási szerződést - közölte a biztosító. A biztosítás összegének közlésére nem hatalmazta fel a MAL a biztosítót. Tolnay Lajos, a MAL elnöke nem közölte, hogy milyen összegre szól a felelősségbiztosítás, de kilátásba helyezte, hogy azt a közeljövőben nyilvánosságra hozza a cég.

Több biztosító annak ellenére kezdte meg a kárfelmérést, és egyesek gyorssegélyt is biztosítanak az iszapömlésben kárt szenvedett ügyfeleiknek, hogy a lakásbiztosítások túlnyomó része nem terjed ki ilyen esetekre. Szakértők szerint a károkért a MAL-nak kell helyt állnia, illetve a MAL felelősségbiztosítójának. Az első becslések szerint tízmilliárd forint nagyságrendű kár keletkezett.

A Groupama Garancia Biztosító kárszakértői azonnal megkezdik a károk felmérését, amint a katasztrófavédelem szakemberei ezt engedélyezik - közölte a biztosító az MTI-vel. A Groupama Garancia mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakóingatlanok és a háztartási ingóságok, valamint a gépjárművek kárainak felmérése minél hamarabb megtörténhessen, hogy a biztosító szakemberei által felvett kárszakértői vélemények segítséggel szolgáljanak majd a kárigények későbbi érvényesítése során. (A biztosító itt a károkozó céggel szembeni kárigényre utal.) A biztosító egyúttal 150 ezer forint gyorssegéllyel segíti az ügyfeleit.

Hasonló módon jár el az Allianz is, amely rendkívüli 150 ezer forintos gyorssegéllyel segíti a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleit a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken - közölte a biztosító az MTI-vel. Emellett a társaság tízmillió forinttal támogatja azt a társadalmi gyűjtést, amely a 1752-es Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a katasztrófa károsultjai és az áldozatok családjai számára.

Az AEGON Magyarország ugyancsak ingyenes kárszemlét és készpénzes támogatást is nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását