2024. április 29. - Péter

Gyógyszerellátással kapcsolatos jelentést fogadtak el

A gyógyszerellátással kapcsolatos új jogszabály alapja lehet az a jelentés, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kabinet. A dokumentum egyebek mellett rögzíti a jelenlegi patikaalapítási szabályok hiányosságait és a módosítás lehetséges irányait - mondta a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján.
2010. október 6. szerda 16:33 - HírExtra
Nagy Anna emlékeztetett, a kabinet a kormányprogramban vállalta, hogy megállítja a gyógyszeripari liberalizációt, és újraszabályozza a gyógyszertárak alapítását, illetve működtetését. A parlament nyáron el is fogadta a patikaalapítási moratóriumot, amely szerint szeptember 1. és 2011. január 1. között nem lehet gyógyszertárat alapítani.

A cél az - folytatta a szóvivő -, hogy olyan új szabályozás készüljön, amely garantálja a lakosság biztonságos gyógyszerellátását. Az ezzel kapcsolatos törvényalkotói munkát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdte meg azzal, hogy írásban arra kérte a gyógyszerpiaci szereplők teljes körét, küldjék meg a témával összefüggő javaslataikat. Összesen 21 vélemény érkezett, amelyeket a tárca összegzett.

Ennek alapján készült el az a jelentés, amely a törvényalkotás alapja lehet. A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és el is fogadta ezt a jelentést, amely tartalmazza az elmúlt négy év tapasztalatait, azt, hogy a szabályozás milyen hiányosságokkal bírt, valamint azt is, milyen lehetséges irányai vannak a módosításnak - ismertette Nagy Anna, hozzátéve, a dokumentumot az Országgyűlés elé terjeszti majd a kormány, hogy társadalmi vita kezdődhessen a témában.

A jelentésből példaként említette azt az elvet, hogy a betegek érdekei minden más érdeket meg kell hogy előzzenek, továbbá, hogy a szükségleteknek kell meghatározniuk, mi is történjék a patikaalapításkor. A jelenlegi szabályozás ugyanis többféle buktatót tartalmaz: érezhetően romlott például a vidék gyógyszerellátása, hiszen nem volt kiegyensúlyozott földrajzilag sem a patikaalapítás - tette hozzá Nagy Anna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását