2024. április 20. - Tivadar

NASA műholdfelvételekkel segítik a gelccserek kutatását

Az amerikai űrkutatási hivatal felajánlotta műholdfelvételeit a himalájai gleccserek olvadását és ennek következményeit tanulmányozó kutatóknak.
2010. október 5. kedd 16:12 - HírExtra
A NASA Nepál fővárosában, Katmanduban indította útjára az új monitoring-rendszert kedden.
A SERVIR elnevezésű online alkalmazás lehetővé teszi kutatók, kormányok és segélyszervezetek számára, hogy hozzáférjenek a Himalájáról készült műholdfelvételekhez, így idejekorán észleljék az árvíz és más katasztrófák - erdőtüzek, viharok - veszélyét, továbbá alaposabban tanulmányozhassák a klímaváltozás hatását a térségre.

A hivatal közleménye szerint a SERVIR a biodiverzitás változásának nyomon követésére is használható.

A himalájai gleccserek táplálta folyóktól mintegy 1,3 milliárd ember vízellátása függ Ázsia-szerte. Kutatók szerint a gleccserek riasztó mértékben olvadnak, ami rövid távon áradásokhoz, hosszú távon aszályhoz vezethet.

A hó és jég formájában tárolt hatalmas vízkészlete okán környezetvédők által olykor "harmadik sarkvidékként" emlegetett Himalája kiemelkedő jelentősége ellenére a szakértők egyelőre viszonylag keveset tudnak az éghajlatváltozásnak a hegységre gyakorolt hatásáról.

Az új rendszert a NASA egy Katmanduban működő fejlesztési szervezettel (International Centre for Integrated Mountain Development, ICIMOD) együttműködésben indította el.

"Az egész himalájai régió egyfajta fekete lyuk a kutatók számára. Reméljük, hogy ezzel a rendszerrel áthidalható lesz az adathiány problémája" - fogalmazott Basanta Shrestha, az ICIMOD egyik vezető tisztségviselője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását