2024. április 16. - Csongor
Október 9-én a 20 éves fennállását ünnepli a zenekar egy hatalmas jubileumi koncerttel. Nagyfi Lászlóval, a legendás Omen együttes egyik alapító tagjával beszélgettünk.
2010. szeptember 19. vasárnap 13:40 - Győry S. József
Az Oment 1990-ben alakítottad Kalapács Józsival. Úgy tudom, keményebb zenét szerettetek volna játszani, mint a Pokolgép. Miben nyújtott mást az Omen mint az akkori együttesek? Miben rejlett a vonzereje?

Feltámadásig
Az Omen egy magyar heavy metal együttes, melyet 1990-ben az ország akkori legnépszerűbb heavy metal zenekaraiból kivált tagok alapítottak. Az indulásakor egyfajta szupergruppként beharangozott csapatot eredetileg Kalapács József énekes (ex-Pokolgép), Nagyfi László gitáros (ex-Pokolgép), Nagyfi Zoltán dobos (ex-Ossian), Ács András basszusgitáros, valamint az instrumentális gitáralbumáról külföldön is ismert Szekeres Tamás alkotta.

1991 és 1995 között évente jelentették meg egyre sikeresebb albumaikat. Az 1994-es Jelek című albumon Szekeres helyét Sárközi Lajos vette át, és az Omen ezzel a lemezzel érte el pályája csúcsát. Az évtized második felében pályatársaikhoz hasonlóan ők is válságba kerültek. 1997-ben kijött a csalódást keltő ötödik stúdióalbum (Idegen anyag), majd 2000-ben a frontember Kalapács kilépett és megalakította saját zenekarát, az Omen pedig felfüggesztette működését.
A Pokolgép elég kemény volt, ám én mindig is hajlottam a power metal felé, ami inkább blues- skála alapú műfaj. Színpadi megjelenésünk egyedi volt, valamint a számok is tökéletesen szólaltak meg, persze hosszú zenei múlt volt mindegyikünk mögött. Nagyon jó dalok születtek, ezenkívül Horváth Attila is felvállalta, az Omen szövegírói státuszát. Egy olyan egység alakult ki közöttünk, amit a rajongók is megéreztek.

1997-ig öt stúdióalbumotok jelent meg, majd Kalapács kilépett az együttesből: itt egy hosszú, nyolc éves szünet következett. Miért?

A kilencvenes évek közepétől az évtized végéig a rockzene földbeállt. Ez nem csak minket, hanem az összes együttest érintette. Ebben az időben nem  rendeztek bulikat, ám ha mégis volt egy-egy koncert, akkor nagyon kevesen voltak kíváncsiak rá. Olyan is előfordult, hogy mindössze húszan jöttek el egy koncertre.

Sok zenekar átalakult vagy éppen feloszlott, mi szerettük volna mindezt elkerülni. Józsi többgyerekes apuka, aki a színház világában is jeleskedett már akkor is. A szerepei miatt sokszor azokat a lehetőségeinket is le kellett mondanunk, amire meghívtak minket, így elérkezett az idő, amikor elhatároztuk: egy egész emberre van szükségünk. Elváltak az útjaink, de azóta is jóban vagyunk.

Mindig nagyon kényes kérdés egy zenekarnál az énekescsere, akkor még inkább, ha az énekes a zenekar egyik alapító tagja. Kerestünk kutattunk, de nem találtunk senkit, aki emberileg és szakmailag is megfelelt volna a számunkra.

Végül VV Okit kértétek fel.

Belenéztem ebbe a valóságshowba, ahol megláttam ez a kivarrt, hosszú hajú állatot. (Nevet) Számomra szimpatikusnak tűnt, meghallgattuk és nem is volt olyan vészesen gázos az arc. Igen, elkövettünk egy nagy hibát: Okinak írtunk egy lemezt, ami senki másnak nem kellett.

Itt megint volt egy kis szünet. Gubás Tibi volt a következő énekesünk, aki hazánk legjobb ACDC énekese a Bon Scott érából, de a power metálosabb vonal nem igazán feküdt neki.

Újabb szünet következett, majd elhatároztuk, hogy nyílttá tesszük a dolgot. A honlapunkon meghirdettük, hogy énekest keresünk, amire igen sokan jelentkeztek. Több mint harminc fő jött el a meghallgatásra, hála az Istennek Koroknai Árpád (Kori) is közöttük volt.

Most már mondhatom, hogy nem csak a mi számunkra, hanem a rajongók véleménye szerint is tökéletes választás volt. Kiváló figura, már barátok vagyunk. Azért mégis van egy kis probléma: mi Szentendrén lakunk, Kori pedig debreceni. Elég nehéz egy-egy próbát összekovácsolni, persze dolgozunk a megoldáson. Jelen pillanatban is próbálunk és készülünk az új lemezanyaggal, amit persze már Korival fogunk elkészíteni.



Nem gondolkoztatok azon, hogy visszacsábítjátok az együttesbe Kalapács Józsit?

Felmerült, de végül Józsi és mi is elvetettük az ötletet.

Mi az oka annak, hogy viszonylag kevés koncertet adtok az Ossianhoz, Pokolgéphez képest?

Jelen pillanatban meg kell győznünk a szervezőket arról, hogy jó a banda. Ez egyre inkább jó úton halad, most már mondhatom, hogy egyre több helyre hívják az Oment. Nagyon sokan várják az új albumot, ami bizonyos értelemben mérföldkő lesz a zenekar életében. Ha  jól sikerül, akkor egyre többet tudunk majd koncertezni. Hozzá kell tenni, hogy az eddigi koncertjeink alapján a közönség elfogadta Korit, vagyis az Oment a jelenlegi felállásában.

Mikor jelenik meg az új album?

Bevallom, már nem merek ígérgetni, dátumot semmiképpen sem mondanék. Jelen pillanatban tíz-tizenegy dal készen van, amiket még csiszolgatunk, majd elküldjük Horváth Atihoz, aki a szövegen fog dolgozni. Talán karácsonyig kijöhet az anyag, de az is lehet, hogy csak tavasszal jelenik meg az Omen új albuma.

Október 9-én a 20 éves fennállását ünnepli a zenekar egy jubileumi koncerttel. Korábbi tagok is fellépnek, mint Kalapács Józsi és Gubás Tibor. Milyen egyéb meglepetéssel készültök?


Mondhatnám, hogy a régi tagok meglepetések lesznek, de mindezt már meghirdettük korábban. Ebből is látszik, hogy baráti a hangulat a régi és a mostani tagok között. Mindenképpen egy fergeteges hangulatú bulit nyomunk majd!

Alábbiakban az Omen egyik legnagyobb slágerét ismerhetik meg az 1994-es Jelek című albumról. Az énekes Kalapács József.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását