2024. május 6. - Ivett, Frida

Javítható a kakaó minősége?

Feltérképezték a kakaó genomját egy amerikai édesipari és egy számítástechnikai óriáscég, valamint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának kutatói, az előzetes adatokat szerdán tették közzé.
2010. szeptember 15. szerda 19:52 - HírExtra
Az eredmény birtokában javítható a kakaónövény minősége, és fenntartható a csokoládé legfontosabb alkotórészének, a kakaóbabnak az ellátása.

A Mars és az IBM, valamint az amerikai mezőgazdasági kutatószolgálat (ASDA-ARS) munkatársai a kakaófa genetikai állományának első, közelítő változatával készültek el. A szekvenált (leírt) Matina 1-6 jelű növényváltozat a világ kakaóellátásának 99 százalékát adja.

Mint Howard-Yana Shapiro, a Mars kutatója hangsúlyozta, a genomszekvenálás segítségével megtakarítható a hagyományos növénytermesztési munka jelentős hányada. A növény terméshozama nagyobb lehet, valamint jobban ellenáll a betegségeknek és a mostoha körülményeknek, például a szárazságnak.

A rövidebb genetikai szakaszokat az IBM Kék Gén (Blue Gene) elnevezésű szuperszámítógépe segítségével állították össze teljes genomszekvenciává.

A kutatás eredményeit a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a Kakaó Genom Adatbázison (www.cacaogenomedb.org) keresztül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását