2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A filozófia hosszú éjszakája

A filozófia rejtelmeiben merülhetnek el az érdeklődők a szegedi Belvárosi Moziban szerda éjjel: a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Filozófia Tanszéke kilenc órától éjfélig tartó filozófiai beszélgetést rendez.
2008. május 7. szerda 07:40 - Hírextra
A programról az est moderátora, Pavlovits Tamás kedden az MTI-nek elmondta: hat olyan előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, a tanszék oktatóinak tolmácsolásában, amelyek remélhetőleg mindenki számára érthetőek lesznek.

Az est megszervezésének egyik alapgondolata a filozófia egy nagyon régi mozzanata, méghozzá az a platoni lakoma, mely hosszú éjszakába nyúló beszélgetéseket tartalmaz - mondta a szervező. A filozófia ugyanis valami olyasmi, ami a szabadidőben, az elengedettségben, a jó érzések között, és a jó kedvben zajlik. Ezt igyekeznek rekonstruálni az előadók - tette hozzá Pavlovits.

A rendezvénnyel szeretnék felidézni a francia cafe philosofia hangulatát. Ott ugyanis szinte mindennapos, hogy összeülnek az elmélkedésre vágyók esténként vagy délután a kávéházakban. Ezeknek a programoknak is az a célja, hogy a filozófiát közelebb hozzák az emberekhez. A rendezvényekkel ugyanis szeretnék bebizonyítani, hogy ez a tudomány nem a valóságtól elrugaszkodott gondolkodási forma, hanem nagyon is életszagú és nagyon is életközeli, így olyanok számára is megérthető, akiknek nincs filozófiai előképzettsége.

Szerda éjszaka az érdeklődők választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy Szabad-e Szókratésznek politizálnia? Emellett előadást hallhatnak egyebek között Gorgó: A gonosz transzcendenciája vagy Ukronia: egy másként lehetséges jelen címmel
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását