2024. május 6. - Ivett, Frida
Németh Marikával, az RTL Klub kutatási igazgatójával beszélgettünk. Kiderült, hogy a legfőbb kulturálódási forrásunk a Barátok közt. Nézzük hát, hiszen szeretjük!
2010. szeptember 13. hétfő 11:20 - Győry S. József
A csatornájuk mekkora jelentőséget tulajdonít a nézettségmérésnek?

A mi Klubbunk
A Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL Zrt.) Magyarországon bejegyzett társaság, amely a luxemburgi székhelyű RTL Group konszern tulajdonában van. A Társaság 1997. április 8-án alakult meg azért, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által magyarországi, földfelszíni, országos, kereskedelmi televíziós csatorna megalapítására kiírt pályázatra jelentkezzen. A felajánlott két engedély közül az egyiket az M-RTL Rt. nyerte el. A kezdeti koncessziós időszak 15 év. A Műsorszolgáltatási Megállapodás aláírására 1997. július 9-én került sor, ez az időpont tekinthető az engedély kezdőnapjának. A Társaság által működtetett RTL Klub televíziócsatorna a kísérleti adást 1997. október 6-án kezdte meg, majd október 27-én indult a hivatalos műsor. Már a kezdetektől fogva a TV2 vetélytársa.
A nézettségmérésnek óriási jelentősége van, hiszen ez alapján értékesítjük a reklámidőnket.

2009 áprilisától 1040 háztartás segítségével mér nézettséget az AGB Hungary. Milyen ismeretük van azokról a családokról, tehát paneltagokról, akiktől az adatok származnak?


Mi is csak annyit tudunk, ami publikus az AGB részéről, de ez a megállapítás minden megrendelőjükre igaz. Egyik ügyfél sem ismerheti ezeknek a családoknak a személyazonosságát, ám demográfiailag jól behatárolható a nemük, életkoruk, végzettségük. Napokra lebontva tudjuk, hogy mikor, milyen műsorokat tekintettek meg.

Ennyi erővel az AGB akár valótlant is állíthat, hiszen nem adják ki a kapcsolatokat.


Ez mindenhol így van.

Igen, ez nem kérdéses. Ám az a lehetőség is felmerül, hogy az AGB nem mér semmilyen nézettséget, hiszen nem adnak ki adatokat.

A megrendelőknek módjuk van arra, hogy megbízzanak egy auditort, aki kilátogat az érintett családokhoz. Úgy tudom, hogy a Viasat élt ezzel a lehetőséggel. Amennyiben az AGB hazudna, abban az esetben rengeteg inkonzisztencia lenne a paneltag nézési mutatójában. Mindenkinek kialakul egy televíziózási szokása, valótlan állítás esetén ez meglátszana a jelentésekben. Egy kódszám alapján megtekinthetjük, hogy az anonim paneltag milyen műsort nézett, napokra lebontva.

A felmérések értelmében az RTL Klub rendre jobb eredményeket produkál, mint a TV2. Miben rejlik a sikerük titka?


Mi tudjuk, hogy mi kell a nézőnek. Ez a tévés biznisz.

Mindkét csatorna igen hasonló műsorokat produkál.

Érezni kell, hogy a nézők mire fognak pozitívan és mire negatívan reagálni. Ugyanazt a témát fel lehet dolgozni többféleképpen is. Vegyük példának a Vacsoracsatát és a TV2 Hal a tortán című műsorát. A TV2 a szezont börtönviselt emberekkel nyitotta, amit persze meghirdetett, de a nézők erre nem voltak kíváncsiak. A Vacsoracsata ezzel szemben rendre jó kedélyű, hangulatos, „érezzük magunkat jól” típusú szórakozást kínál. Ugyanarról a műfajról beszélünk, csak a két csatorna másként dolgozta fel, ennyi a különbség.

Sokan bírálják az országos kereskedelmi csatornákat, hogy nem nyújtanak olyan műsorokat, amelyekből művelődni, tanulni lehetne. Mi a véleményük erről?

A szórakoztatás is lehet olyan, amivel az emberek tudását, kulturális fejlődését segíteni lehet. A szombat esti lázban a táncról tanulhattunk, a zenei kultúrát az X-Faktor nyújtja, még akkor is, ha nem megy el a filharmonikusok vagy az opera irányába. Ettől függetlenül ez is egy zenei kultúra. Fontos, hogy az emberek étkezzenek választékosabban, terítsenek meg szépen: a Vacsoracsata ezt segíti. A kultúra terjesztése - amit gyakran a televíziótól várnak - csak úgy lehetséges, hogy megpróbáljuk odacsalogatni a nézőket a készülékek elé és burkolt módon adjuk el nekik az értéket.

Másik kiváló példa a Barátok Közt, amiből a nézők saját bevallásuk szerint is tudnak viselkedési mintákat, konfliktuskezelési lehetőségeket találni. Hallanak arról, hogy miként kell viselkedni a tolókocsisokkal, a drog az káros dolog, valamint hogy egy romának is lehetősége van kitörni a nyomorból. A kultúrának és a megfelelő viselkedésnek az elhintésére ez az egyetlen mód.

Nem tartja valamilyen szinten szomorúnak, hogy az emberek a Barátok Köztből tanulják meg a viselkedési formákat?


Honnan máshonnan tanulnák meg? Ez miért lenne szomorú?

Minden embernek - jobb esetben - van egy családja, ahol viselkedési mintákat tanul. Létezik egy oktatási rendszerünk is…


Amiben részt vesz minden magyar lakos.

Értem. A Barátok Közt sorozatra sokan mondják, hogy kissé elrugaszkodik a valóságtól. A legtöbb családot nem az ott bemutatott problémák, életkörülmények jellemzik.


Nagyjából két hónapja végeztünk egy felmérést, amiből kiderült, hogy a nézők szerint az élethez nagyon közel áll a sorozat, a szereplőik nagyon valóságosak: a szereplők olyanok, mintha az ismerőseik, a barátaik lennének. Az állítása nem helytálló.

Értem...


Korábbi
cikkünkben Árpa Attilát, a televíziós producer-színészt, az RTL Klub egykori kreatív igazgatóját is megkérdeztük a nézettségmérésről csak úgy, mint az AGB Nielsen Médiakutató Kft ügyvezető igazgatóját, Vörös Csillát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2010. szeptember 14. 09:30
Szívemből szóltál wj.
wj
2010. szeptember 13. 22:28
Khm... a kérdés jogos, valóban... Mindenfajta politikától függetlenül. Mert a tudatos népbutítási is valahol emberiség elleni bűntett, ha belegondolunk.
TheFallen
2010. szeptember 13. 20:37
Az elbutított ember - talán - sehogy. Éppen ezért kellene az oktatásnak magas színvonalon állnia. Azt már nem mondom, hogy ezeknek a "szarcsornáknak" kellene komolyan nevelniük, hiszen nem céljuk. Okés, az ember választhat: vagy kikapcsolja-átkapcsolja a tévét, vagy nem. De megvezethetőek. Ha azt mondja az RTL izé magától, hogy ő a legnézettebb,egy csomó megvezethető ember bedől nekik. Van megoldás azon kívül, hogy bezárják a kereskedelmi csatornákat? ( Jobbiktól függetlenül.)
balogGY
2010. szeptember 13. 14:02
Kedves megmondom: éppen hogy a Barátok Közt létezése a baj. Maga a jelenség. KEdves Fallen. Az elbutított ember hogy jöhetne rá bármire??
TheFallen
2010. szeptember 13. 13:58
Tudtommal 79 magyar nyelvű csatorna létezik. A kérdés annyi, hogy mikor döbben rá az egyre elbutítottabb ember: a kereskedelmi csatornák is csak a pénzt akarják kihúzni a zsebükből. Mit lehet tenni azon kívül, hogy kollektíven kib@sszuk a "dobozt" az ablakon?
wj
2010. szeptember 13. 13:22
Kedves 'megmondom'! Hagyjuk már ezt a qva bariközt-öt, nem erről szólt a cikk, nem is a barátok köztről szólt a vita, hanem egy tendenciáról, egy súlyosan romló tendenciáról. Nem igaz, hogy ez lenne Magyarország. Külföldön a helyzet leginkább ennyire súlyos, bár a föld nyugati felén még ennél is szarabb a helyzet. Itt egy általános népbutításról szól a fáma, amit hazánkban a retek klub és a tv2 képvisel csak igazán. Bár ha megnézzük az összes TV csatornát, akkor talán mindegyik feliratkozhatna a listára... 40 csatornánál hagytam abba a TV-zést, most nem tudom mennyi van... De nem is érdekel.
megmondom
2010. szeptember 13. 12:36
basszus ennyi hülyét egy rakáson. nem a barátok köztlétezése a baj. minden, a mienknél sokkal fejlettebb kultúrának megvan a maga barátok köztje, csak nem nézi a lakosság harmada.
wj, utána kell menni a kultúrának? naná, hogy utána kell menni. Ez magyarország. ki kell kerülni a szart. minenkinek més a szar. de ha valakinek nehezére esik nyomni egyet a távirányítón, az megérdemli, hogy belesüppedjen ebbe a szartengerbe. gizimama meg mondjon le! az életéről lehetőleg...
wj
2010. szeptember 13. 12:27
Gizimama! Üdv Droidiában! De most tényleg, ez már kezd ahhoz hasonlítani, mintha egy vázával vitatkoznék. Úgyhogy inkább hagyjuk... De azért köszi, megpróbáltad.
Való igaz, hogy a TV-k csak részben tehetők felelőssé a hulladék közvetítéséért, mert az igazi döntés valóban az emberek, az egyén kezében van. Azaz nézi vagy nem nézi ezt a fost. Kell-e neki vagy sem. De ettől függetlenül ez azért nem megnyugtató állapot, hogyha valóban igazi kultúrára vágysz, sokkal inkább utána kell járnod. Mert sajna manapság a színházak - tisztelet a kivételeknek - is a jóval könnyebben fogyasztható darabokat nyomják. S a tendencia csak romlik. Tökéletes példa erre Gizimama, s még vannak az országban egy páran, akik körében a bariközt jelenti a kulturális szórakozást, a kikapcsolódást. És tetszik/nem tetszik, ez akkor is szomorú. Még akkor is, ha valaki azzal próbálja magát kihúzni a saját felelőssége alól, hogy azt mondja, "Nekik ez jó példa, mert lehet hogy olyan körülmények közt élnek ahol még ez is öröm." ÚÚÚÚ, de súlyos...
TheFallen
2010. szeptember 13. 12:14
Alternatíva valóban létezik. Ettől függetlenül nem tartom helyesnek, ha egy országos - állítólag legnézettebb - kereskedelmi "szarcsorna" azoknak az embereknek közvetít értéket, akiknek a barátok közt egyet jelenti a tanulással. Csináljanak egy tematikus csatornát, "Csatorna" címmel. Elvégre ennek a rétegnek készül ennyi erővel. Marika is bevallotta a maga egyszerű, igen buta módján. gizimama, nem jókedvemből szitkozódom. Az a maunika showban dívik.
balogGY
2010. szeptember 13. 12:13
Egy a lényeg.
Ez a nő, ez a Marika aki itt megszólal tökéletesen bizonyítja a kereskedelmi tévék szemléletének aljasságát, féligazságait, demagógiáját, és romlottságát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását