2024. április 29. - Péter

Súlyos fideszes vádak - műbalhé vagy jogos sérelem?

Csongrád megyében is hatalmi harcokba kezdett a Fidesz. Egy volt emberükről állítják, hogy megtéveszti a választókat, csakhogy az extagot még ki sem zárták rendesen a pártból. Műbalhé vagy súlyos visszaélés?
2010. szeptember 13. hétfő 11:03 - Gedei Szilárd
Megtévesztőnek és félrevezetőnek tartja egy a napokban kizárt tagja kampányhirdetését a csongrád megyei Fidesz. A maroslelei polgármester, Dr. Martonosi György korábban a párt ismert helyi arca volt, most azonban már egy civil szervezet jelöltjeként kampányol - miközben elmondása szerint még nem kapott hivatalos értesítést kizárásáról.

Megtévesztő vagy sem?

A Makói Mozaik szeptember harmadikai számának huszonnegyedik oldalán fellelhető választási hirdetéssel akadt problémája a megyei Fidesz elnökének, Farkas Sándornak. Szerinte Martonosi a Fidesz embereként korábban kivívott népszerűségének hangoztatásával szándékosan próbálja félrevezetni a választókat.


Farkasnak konkrétan a hirdetés azon mondatával akadt problémája, amiben Martonosi a Fidesz frakcióvezetőjeként  tünteti föl magát, holott már a Városépítők Társasága elnevezésű egyesület színeiben kampányol.

"Világos, hogy amikor frakcióvezetőként ír magáról, visszaél azzal a bizalommal és felhatalmazással, amellyel a párt és annak szavazói korábban megbízták" - fogalmazta meg kifogását a megyei Fidesz elnöke.

Csongrádban is frontot nyitott a Fidesz

Elutasítva
A Csongrád Megyei Választási Bizottság szeptember tizedikén, péntek délután tárgyalta Farkas Sándor beadványát. A dr. Pető Zsolt elnök vezetésével meghozott döntés szerint a bizottsági ülést követően a HírExtra arról kapott tájékoztatást, hogy Farkas beadványát érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.
A szándékos megtévesztéssel vádolt Martonosi a HírExtrának elmondta, nem tartja félrevezetőnek a szóban forgó hirdetést. Már csak azért sem, mivel eddig hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy már ne lenne a Fidesz tagja. Így pedig egészen az októberi választásig joga van a frakcióvezető titulus használatához. Martonosit egyébként azért zárták ki szeptember elején a pártból, mert bevállalta a Városépítők listáját is.

"Senkit nem tévesztek meg, a hirdetésben csak a valóságot állítom. A helyi sajtóból értresültem arról, hogy a kizárásomat tervezik, azonban sem a megyei, sem a helyi választókerületi elnök nem keresett hivatalosan ezzel kapcsolatban. Nem kaptam a Fidesz egyik szervezetétől sem hivatalos értesítést arról, hogy már nem tekintenek párttagnak, így arról sem, hogy már nem én lennék a frakcióvezető" - mondta megkeresésünkre Martonosi. A "még mindig fideszes exfideszes" azt is hozzátette: meglepetésként érte, hogy most támadásba lendült a párt, hiszen 2006-ban is hasonló volt a felállás. Akkor egy homokháti civil szervezet indított saját listát, ahonnan be is került két ember a megyei közgyűlésbe. Velük aztán a Fidesz-KDNP többségi frakciót tudott alkotni. Ha ez nem lett volna, akkor nem került volna a jobboldal többségbe a megyei közgyűlésben.

Mi áll a támadás mögött?


Martonosi azt is elárulta portálunknak, hogy Városépítőknek nehéz volt összegyűjteni a kopogtatócédulákat, azonban végül mégis eljutottak több mint kétezerötszázig. "Nyilvánvaló, hogy ez jelez egyfajta támogatottságot" - jegyezte meg.

Egyes helyi hangok szerint pedig több mint valószínű, hogy a Fidesz látva a Városépítők első sikereit veszélyben érezte az elmúlt években összeszedett fölényét - ezért is döntöttek a támadás mellett. Tény, hogy a Fidesz által "felfuttatott" politikus népszerűsége a párton kívül is működik, sőt ezt a népszerűséget most volt gazdái ellen próbálja kamatoztatni.

Ezzel a mostani "műbalhéval" azonban egyelőre nem találtak fogást sem a Városépítőkön, sem Martonosin. Az újabb erős, a megyei közgyűlés esetleges fideszes többségét veszélyeztető politikai erő háborítatlan működését viszont nyilván nem nézik jó szemmel a Fidesznél. Információink szerint a háborítatlan politizálás megakadályozásának egyik első próbálkozása lehetett Farkas Sándor beadványának egyik célja is.

Elkezdődött a harc

Újabb frontvonalat nyitott tehát a Fidesz. A megyei harcok kiéleződését támasztja alá az a hír is, miszerint a párt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett; az elmúlt napokban Szentes több pontján is fideszes plakátokat, hirdetéseket rongáltak meg.

Nem lenne meglepő, ha ez a fideszes panasz, illetve a plakátrongálások csak az első állomásai lennének egy nem túl szép, viszont annál keményebb helyi kampánynak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2010. szeptember 13. 11:56
A FIdesznek kell a hatalom. Csongrádban is. Ennyi a történet. Martonosi csak egy kis hal. Vihar ez a biliben. A Fidesz akarja magánaka z egész bilit. Cska bele ne fulladjon végül.
H.K.
2010. szeptember 13. 11:53
Aki jót akar az nem szavaz az eddigi kormánypártok képviselőire. Vannak új és tiszta lelkületű pártok illetve párt. Olvasgassanak a fideszesek meg az mszp-sek más hírportálokat is ne csak a szemetet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását