2024. május 21. - Konstantin

Megjelent Nyíregyháza története könyvben

Nyíregyháza múltjának a XIII. századtól az 1919-es román megszállásig tartó hatszáz esztendejét mutatja be annak a kötetnek első része, melynek ünnepélyes bemutatóját hétfőn tartották meg a szabolcsi megyeszékhelyen.
2010. szeptember 13. hétfő 20:42 - HírExtra
Az ország hetedik legnépesebb városának történelméről már 1987-ben megjelent egy vázlatos monográfia Mező András szerkesztésében, a város históriájának részletesebb leírására viszont máig nem kerülhetett sor.

Németh Péter régész és főiskolai tanár, a kötet szerkesztője a bemutatón elmondta: a 470 oldalas kötet írásába - mely a XIII. századtól 1919-ig tematikusan dolgozza fel a nyírségi nagyváros történéseit - a korábbi szerzők mellett új szakembereket is bevontak.

A kötet öt fejezetben taglalja a város természetföldrajzán, Nyíregyháza középkori és korai újkori időszakán keresztül a betelepülés és a polgárosodás évtizedeit, melyet a település múzeumaiban és levéltáraiban őrzött tárgyi és írásos emlékek felhasználásával állítottak össze.

A Bene János múzeumigazgató, Kujbusné Mecsei Éva és Takács Péter történész, Lóki József egyetemi tanár, valamint Németh Péter által jegyzett könyvben a település nevének első, XII. századbeli említése után a város középkori történelméről, a török hódoltságbeli állapotáról, majd a hajdúvárosi időszak történetéről olvashat az érdeklődő.

A Rákóczi-szabadságharcot követő népességnövekedés és újratelepítés éveinek ismertetése után részletes leírásokkal szolgál a könyv a mezővárosi rang elnyerését követő gyors urbanizálódás korszakáról, amelynek eredményéként kaphatta meg Nyíregyháza a megyeszékhelyi státuszt. A városmonográfiában a XX. századi város háborús éveibe és gazdasági életébe is alapos bepillantást nyerhet az olvasó.

A könyv szerkesztői utószavában Németh Péter úgy fogalmaz: a város teljes monográfiájának elkészültéhez az utókornak még további két kötetet kell "leraknia az asztalra".

Vélekedése szerint egy kötetnek tartalmaznia kell a város oktatási intézményeinek, az ott folyt törekvéseknek a történetét az alapfoktól egészen a felsőoktatásig. Külön fejezetet érdemelne továbbá a város közművelődésének, vagy a Nyíregyháza hangulatát megalapozó köztéri alkotások részletesebb bemutatása is.

Hasonlóan fontos lenne az a könyv, amely Nyíregyháza földjének régmúltját adná közre. "Az elmúlt évtizedek nagyberuházásai során olyan minőségű és mennyiségű régészeti emlék került napvilágra, hogy az új megvilágításba helyezte az addig csak szórványosan előkerült, s a város múzeumában őrzött őskori népvándorlás-és honfoglalás kori leleteket" - írja utószavában Németh Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását