2024. május 18. - Erik, Alexandra

Londoni könyv egy magyar projektről

Könyv jelent meg Londonban egy magyar városkutatási projektről; az angol főváros építészeti fesztiválján a hétvégén 39 ország közül a harmadik helyen végzett munkát kedden mutatták be a Showroom Galériában.
2010. július 6. kedd 20:25 - HírExtra
A londoni építészeti fesztiválon bemutatott, tíz magyar szakember - építészek, dizájnerek, fotósok, performerek - által készített kutatási programban azt vizsgálták, miként függ össze a városfejlesztési stratégia és az ott lakók akarata. Munkájukban két magyar város, Pécs és Budapest Király utcájának átalakulását vetették össze London paddingtoni Church Street-jével, amely egy soknemzetiségű negyedben található egy piaccal - mondta Nagy Natália, a londoni magyar intézet sajtótitkára kedden az MTI-nek.

Az Egy utca anatómiája című projekt a Londoni Magyar Kulturális Központ és Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

A British Council és az Architecture Foundation a Londoni Építészeti Fesztivál keretében vasárnap első alkalommal adta át az Ezüst Galamb-díjat a három legjobbnak ítélt munkának. A győztes egy japán induló, a második egy brazil, a harmadik pedig a magyar projekt, amelynek kurátora Steierhoffer Eszter és Polyák Levente.

Az Ezüst Galamb-díj tréfás utalás a Velencei Biennále Arany Oroszlán-díjára, egyúttal a Trafalgar tér galambkolóniájára is - mondta Nagy Natália. A fesztiválon díjazott munkák a rangos nemzetközi szakmagazinban, az Architecture Review-ban fognak megjelenni.

A díjat odaítélő zsűriben olyan neves szakemberek voltak, mint Tom Dyckhoff, a The Times című napilap építészeti kritikusa, Sarah Ichioka, a brit Építészeti Alapítvány igazgatója és Catherine Ince, a Barbican Art Gallery kurátora.

Sarah Ichioka szerint az Egy utca anatómiája arra késztette a látogatókat, hogy minél mélyebben fedezzék fel a paddingtoni Church Streetet, ezt a nagyon sokrétű környéket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását