2024. május 19. - Ivó, Milán

Brüsszel kész helyszínt biztosítani Szerbia és Koszovó tárgyalásainak

Az Európai Unió kész helyszínt biztosítani Brüsszelben Szerbia és Koszovó közvetlen tárgyalásának, amely előtt az ENSZ-Közgyűlés ülésszakán elfogadott közös EU-szerb állásfoglalás nyitotta meg az utat - közölte Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek kötetlen találkozóján.
2010. szeptember 11. szombat 14:54 - HírExtra
"Időpontot még nem tűztünk ki, de megmondtuk, hogy szívesen látjuk őket, és nekik kell dönteniük, hogy hol és mikor kezdik a megbeszéléseket" - mondta Ashton, és nagy sikernek nevezte a közös EU-szerb megfogalmazású ENSZ-határozat csütörtöki elfogadását.

A határozatban Belgrád ugyan nem mondta ki, hogy elismerné a tőle elszakadt, albán többségű Koszovó függetlenségét, de állást foglalt a Pristinával való tárgyalások mellett, anélkül, hogy ezt közvetlenül összekapcsolta volna az állami jogállás további megvitatásának szándékával. A szerbeket az nyomta a kompromisszumkészség irányába, hogy előzőleg az ENSZ Nemzetközi Bírósága úgy foglalt állást: nem sértett nemzetközi jogot Koszovó önállóságának kinyilvánítása.

Szerbia már beadta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Az EU-tagállami kormányokat képviselő Tanács azonban még nem továbbította a kérelmet az Európai Bizottsághoz, az unió legfőbb végrehajtó testületéhez. Ez most hamarosan megtörténik - közölte újságírókkal a találkozón magyar részről részt vett Martonyi János külügyminiszter. A Bizottságnak véleményt kell majd mondania arról, hogy Szerbia felkészült-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Szombatra az EU négy tagjelölt országának - Horvátországnak, Macedóniának, Törökországnak és Izlandnak - a képviselője is meghívást kapott az uniós országok külügyminisztereinek megbeszélésére, és az izlandi fél kivételével eleget is tudtak tenni az invitálásnak.

Martonyi János brüsszeli magyar tudósítóknak elmondta: arra számít, hogy Horvátországgal a jövő év első felében, a magyar EU-elnökség alatt sikerül lezárni a csatlakozási tárgyalásokat, és aláírhatják az azt követően még minden tagállamban ratifikálandó csatlakozási szerződést. Törökországot Ashton a sajtótájékoztatón úgy jellemezte, hogy nem csupán EU-tagjelölt, hanem fontos partnere az is az uniónak számos térség tekintetében az európai politika alakítása során. Konkrétan Bosznia-Hercegovinát említette, de uniós diplomaták gyakran utalnak az Iránnal, illetve a Közel-Kelettel kapcsolatos török szerep jelentőségére.

Az uniónak az eddiginél jobban kell tudnia kommunikálni Törökországgal - vélekedett az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a török EU-csatlakozás ügyének előrehaladását még akadályozza egyebek közt a Ciprussal kapcsolatos kérdéskör megoldatlansága. Martonyi szerint egyelőre nem dőlt el, hogy Törökország egy "neo-oszmán birodalom központjaként" jelenik-e meg a jövőben a nemzetközi porondon, vagy pedig - a mérsékelt iszlám talaján állva - beilleszkedik az európai integrációba. Magyarországnak inkább ez utóbbi változat lenne az érdeke - tette hozzá.

Macedóniával kapcsolatban Ashton ismételten sürgette, hogy oldják meg az ország elnevezésével kapcsolatos - Görögországgal fennálló - vitát, amely gátolja a macedón csatlakozási tárgyalások megkezdését. A pénteki ülésen - bár a tanácskozás informális jellegéből adódóan itt nem születnek hivatalos döntések - a miniszterek egyetértésre jutottak abban, hogy a nyáron pusztító árvíz sújtotta Pakisztánnak nem csupán humanitárius segítséget kell nyújtani, hanem támogatnia kell a terrorizmus elleni fellépését célzó intézményi erőfeszítéseket is. Felmerült emellett az, hogy bizonyos árucikkek, elsősorban textilipari termékek szűk körére vonatkozóan átmeneti vámkönnyítést adjon az unió Pakisztánnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását